BMC- és Gy. Szabó Béla-kiállítás nyílik szerdán a Művészeti Múzeumban

BMC- és Gy. Szabó Béla-kiállítás nyílik szerdán a Művészeti Múzeumban
Két kiállításmegnyitóval is várja az érdeklődőket szerdán, február 8-án a kolozsvári Művészeti Múzeum: délután 5 órától a Barabás Miklós Céh (BMC) kolozsvári csoportjának éves képzőművészeti tárlata, 6 órától pedig a Gy. Szabó Béla képzőművész festményeit felsorakoztató kiállítás nyílik meg a Bánffy-palotában.

A múzeum földszinti – időszaki – kiállítóterében február 8-án, szerda délután 5 órától nyitják meg a Barabás Miklós Céh kolozsvári csoportjának éves képzőművészeti kiállítását. A romániai magyar képzőművészeket tömörítő BMC legnépesebb, kolozsvári csoportja minden év elején megrendezi hagyományos kiállítását. Ezen éves, értékfelmérő tárlatok célja a kolozsvári és Kolozsvár környéki művészek közelmúltban készült munkáinak közzététele, népszerűsítése – olvasható a tárlatleírásban. Kiemelik, hogy tematikai és stiláris megkötés, valamint korhatár nélkül, csupán a minőséget szem előtt tartva sorakoztatják fel a céhbe tömörült művészek legfrissebb alkotásait: festők, szobrászok, grafikusok, keramikusok, üveg-, textil- és fotóművészek jelentkeznek egy-két munkával, bemutatva múlt évi termésük legjavát. Az idei tárlat is rendkívüli gazdagságról tesz tanúbizonyságot, hiszen változatos technikákkal készült művekkel ismerkedhet meg a látogató. A BMC kolozsvári csoportja és meghívottaik a régió művészeti sajátosságait összegezve évente a legkülönbözőbb gondolati- és stiláris megközelítésben vallanak ars poeticájukról, teret adva az erdélyi kortárs művészet bemutatkozásának – derül ki a tárlat leírásából.

A nap folytatásaként este 6 órától Gy. Szabó Béla (1905–1985) képzőművész festményeiből nyílik tárlat a Művészeti Múzeumban. Gy. Szabó Béla leginkább grafikai és metszetmunkáiról ismert, amelyek művészi kifejezésmódjának jelképeivé váltak – írják a szervezők. Élete során a témák széles skálájával foglalkozott, alkotásaiban saját tapasztalatain alapuló pillanatképeket és víziókat elevenített meg. Gy. Szabó Bélának több mint hat évtizedes munkássága alatt számos egyéni kiállítása volt, valamint több csoportos tárlaton is részt vett Romániában, illetve külföldön. A művész halála után hagyatékát Ferenczy Miklós őrizte és tartotta életben kiállítások által, hozzájárulva, hogy Gy. Szabó Béla szerves része maradjon a művészetkedvelő- és művészvilágnak – olvasható a kiállítás beharangozójában.