A biztonság paradoxona

A biztonság paradoxona
Will Kymlicka az Igazságosság és biztonság. A kisebbségi nacionalizmus kezelésének kritériumai Nyugaton és Keleten című tanulmányában (Fundamentum emberi jogi folyóirat, 2001/3., 5–26.) a Nyugat és a Kelet politikai filozófiái közt húzódó határvonalat a kisebbségi kérdés „állambiztonsági kér¬désként” való kezelésében látta. Állításának szemléltetésére kilencosztatú skálát állított fel, amely a kisebbségi követelések politikai elfogadottságának fokozatait rögzíti: szeparatista erőszak/terrorizmus; demokratikus szeparatista tevékenység; területi autonómia; kisebbség nyelvén folyó felsőoktatás; vétójog; kollektív jogok; hivatalos nyelvi státus; kisebbségek nyelvén folyó általános iskolai oktatás; utcatáblák a kisebbség nyelvén.

A követelések elfogadásának mértékében a nyugati és a ke­leti demokráciák közt látványos különbség van. Keleten a vá­lasztóvonal a 7-es és a 8-as, Nyugaton a 1-es és a 2-es pont kö­zött húzódik. Azaz a Nyugat még a demokratikus szeparatiz­must is legitim törekvésként képes elfogadni, Keleten azon­ban már a hivatalos nyelvi státus is az állam biztonságát (egységét-integritását) fenyegető merényletként jelenik meg.

Az ellentét – a demokratikus átmenet evidens sikerei dacá­ra is – a kétféle politikai rendszer lényegi inkompatibilitására vall, hiszen a szerző szerint a kisebbségi kérdés „biztonsági kérdéssé való átminősítése ütközik az igazságosság szemléleté­vel”. Sőt, ennél többet is állíthatunk: míg Nyugaton „senki sem gondolja azt, hogy a szeparatista politikusok tevékenysége ok lehet a szokványos demokratikus eljárások és viták felfüggesztésére”, Keleten a szeparatizmus puszta vádja is a politikai közösségből való kirekesztés – legitimnek tételezett – ar­gumentumává alakulhat.

Az eltérő politikai attitűdöknek természetesen jól meghatározott belső okai vannak. „Nyugaton – állítja a szerző – a szeparatizmus növekvő elfogadottsága azzal is összefügg, hogy egy esetleges kiválás nem változtatná meg szükségszerűen és drasztikusan a terület lakóinak jogait és érdekeit. Ha Québec, Skócia, Puerto Rico vagy Katalónia kiválna, igen kevéssé változna e területek népeinek joga, a csoportok közötti hatalommegosztás vagy éppen az intézmények hivatalos nyelve. Akár egy nagyobb államon belül léteznek, mint az önkormányzattal rendelkező csoportok, akár különálló államokként, minden­képpen liberáldemokrata alkotmányhoz igazodva fogják meg­próbálni nemzeti nyelvük és kultúrájuk ügyét előremozdítani, amely kétségtelenül tiszteletben tartja saját kisebbségeik jogait is. Az elszaka­dó csoport nem nyer túlságosan sokat azzal, hogy soknemzeti­ségű föderációból független állammá válik, és a területen belü­li kisebbségek sem veszítenek sokat.

Kelet-Közép-Európában ezzel szemben a szeparatizmust igen gyakran élet-halál kérdésnek tartják. Mivel az egynemzetű államok politikáját olyan játéknak tekintik, ahol a győztes visz el mindent, óriási a jelentősége annak, hogy egy csoport több­ség vagy éppen kisebbség-e az államon belül. Ha többség, ak­kor e csoport nyelve és kultúrája dominál a közéletben és elő­feltétele az állások elnyerésének, a hivatali előrelépésnek, és minden fontosabb döntést olyan fórumok hoznak meg, amelyekben ez a csoport alkotja a többséget. Ha kisebbség, akkor a csoportot politikai hatalmától megfosztják (vagyis egyetlen fontos dön­tést sem ott hoznak, ahol e csoport alkotja a többséget), kultú­ráját háttérbe szorítják, és hosszú távon asszimilálják. Nem csoda tehát, ha a kelet-közép-európai államok rettegnek a sze­paratizmustól.”

Az adott problémák megoldására a szerző a soknemzetisé­gű föderalizmus modelljét látja egyedül alkalmasnak. „A nem területi autonómia ötlete – írja – manapság a legnépszerűbb nézet a nemzetközi szervezetek és sok szakértő körében is. Úgy vélekednek, hogy így lehet a legjobban megvédeni a kisebbsége­ket anélkül, hogy megbolygatnánk a biztonság problémáját. Álláspontom szerint azonban a nem területi autonómia ezen modellje nem szolgáltat igazságot az egy területen koncentrá­lódó nagy kisebbségeknek. Ez az oka annak, hogy a nyugati de­mokráciák ma már a soknemzetiségű föderalizmus felé ten­dálnak. Ha a nem területi autonómia elegendő lett volna, a Nyugat nem választotta volna a soknemzetiségű föderaliz­must. Ebben a tekintetben érdemes megjegyezni, hogy amíg sok kelet-közép-európai szakértő az egekig magasztalja a nem területi autonómia erényeit, senki sem állítja, hogy Spanyolor­szág, Kanada, Belgium, az Egyesült Királyság vagy Svájc job­ban tenné, ha felcserélné soknemzetiségű föderalizmusát nem területi autonómiára. Senki sem gondolja komolyan azt, hogy a katalánoknak, a skótoknak vagy a québecieknek meg kellene elégedniük a nem területi autonómiával. Ám akkor a ha­sonló nagyságú kelet-közép-európai kisebbségeknek miért kel­lene? Az igazság az, hogy a szövetségi vagy kvázi szövetségi területi autonómia az egyetlen igazságos vagy járható út sok többnemzetiségű államban.”

A végkövetkeztetés olyan paradoxon, amely egyben a ki­sebbségi kérdés nemzetállami keretek közt való megoldhatat­lanságának okait, s az így keletkező bűvös kör logikai szerke­zetét is világossá teszi: „A demokratikus föderalizmus csök­kenti a szeparatizmus veszélyét. Csakhogy azt gondolom, hogy a demokratikus föderalizmus csak akkor tudja megakadályoz­ni a szeparatizmust, ha először engedélyezi.’’

A fentiekből is látható, a kisebbségi kérdés biztonsági kérdésként való kezelésének Kymlickánál semmi köze sincs a biztonsághoz. Sőt, ő épp azt állítja, hogy az államok biztonságát leginkább a kisebbségi kérdés „biztonságosítása” fenye­getheti, merthogy ez a bevett demokratikus eljárásmódok fel­függesztése, illetve a felfüggesztés tartósítása miatt drasztiku­san ronthatja a kisebbségek helyzetét, s ezzel az esetleges „demokratikus szeparatizmust” is a demokratikus jogrendszert felfüggesztő „szükségállapottá” s végső konzekvenciáiban polgárháborúvá alakíthatja át. (Ahogy az majd rövidesen a volt Jugoszláviában és a Szovjetunió utódállamainak egy részében be is következik.) A kisebbségi kérdésnek a belső demokrácia kérdéseként való kezelése ezzel szemben a prob­lémák államon belüli megoldására, s ezzel a szeparatizmusnak a kisebbségi törekvések repertóriumából való kiiktatására te­remt lehetőséget.

Ezért aztán a hagyományos megközelítéssel ellentétben Kymlicka méltán vélhette úgy, hogy a „méltányosságon alapuló nyugati és a biztonságon alapuló kelet-közép-európai” attitűd és nem az átmenet problémái azok, amelyek Európa két fele közt politikailag éles – sok szempontból az inkompatibilitásig menő – határt vonnak. És ez akkor is igaz, ha a kérdés megközelítésében a nyugati szakértők és egyes nyugati álla­mok között is lényegbevágó különbségek vannak. Franciaország és Svájc például két alapvetően különböző képlet, a tendencia azonban egyértelmű: az előbbi az, amely az utóbbi irányába látszik elmozdulni. És nem fordítva.

Kymlicka írásának ismeretében nem véletlen, hogy mi, határon túli magyarok túlfűtött illúziókkal néztünk az uniós csatlakozás, a „soknemzetiségi föderalizmus” elébe. Hiszen az unió a kymlickai logika szerint mi egyebet jelenthetett volna? Legalábbis távlataiban. De már a marosvásárhelyi eseményekre adott nyugati reakciók is világosan jelezték, hogy elvárásaink aligha megalapozottak…

A katalán válság maradék reményeinket is megingatta. A spanyol állam nemhogy nem engedélyezte, hanem drasztikus börtönbüntetésekkel sújtotta a szeparatizmust. Voltaképpen ezzel hajszolta bele a katalánokat – Kymlicka jóslatát beteljesítve – a fokozódó spanyolellenességbe. Anglia, amely kisebbségeinek továbbra is engedélyezi a szeparatizmust (az írek itt is kivételek), kivált az unióból is. Igaz, a folyamat talán nem visszafordíthatatlan: Olaszországban, Finnországban és Kanadában továbbra is érvényben vannak a területi autonómiák.

Az Európai Uniónak azonban a legkisebb gondja is nagyobb annál, hogy ezeket a törekvéseket az államszövetség keleti régióira is kiterjessze. Sőt, a németek által a koalíciós egyezménybe is belefoglalt Európai Egyesült Államok (amelyről már leplezetlenül elhangzik az is, hogy „német szellemiségűnek” kell lennie) – miközben rajong a kisebbségekért, és érdekükben eltökélten beleavatkozik a tagállamok belügyeibe (még az alkotmánybíróságok létjogosultságát is megkérdőjelezi) – a nyelvi-kulturális kisebbségekről és az azoknak kijáró területi autonómiákról tudomást sem hajlandó venni.

Kymlicka érvelése támadhatatlan. Olyannyira, hogy nem is támadja senki.

Az ember hátán talán éppen ezért futhat végig a hideg. Még akkor is, ha a román átlagember Magyarországot és minket, kisebbségi magyarokat aligha tekint már terroristáknak, mint közel két évtizeddel ezelőtt.

Egy 2002-es – a Multimedia Political Communications által végzett – felmérés szerint román honfitársaink terrorizmus szempontjából Irak után a palesztinokat, Afganisztánt, Líbiát és más terrorista akcióiról elhíresült arab országot is jóval megelőzve Magyarországot látták a második helyen. Ezt ma (e’ se semmi, mondanám én, a székely) már román honfitársaink sem feltételezik rólunk. Ehelyett a brüsszeli bürokrácia tekint bennünket egyes számú közellenségnek.

A világ kétségtelenül „halad”, csak jó volna tudni, pontosan merre is…

 

 

promedtudo2Hirdetés