S.O.S

Diana Șoșoacă szenátor hangoskodott és sértegetett a parlament ünnepi ülésén az RMDSZ-es Turós Loránt felszólalása alkalmával. Kollégájának – közvetve pedig az erdélyi magyarságnak – azt üzente: menjünk Budapestre, és ott magyarkodjunk. Vagyis hát azt, hogy nincs itt mit keresnünk, ez a föld a románoké, kizárólag az övék… Ismerős szöveg, hallgatjuk évtizedek óta, hol hangosabban, hol visszafogottabban.

Mondanám, hogy az efféle kirohanásoknak sajnos már nincs is hírértéke, különösen az év ezen időszakában. Egyrészt azért, mert az Egyesülés évfordulójának parlamenti ünnepsége eddig sem a békés együttélés jegyében zajlott, gyomorforgató megnyilvánulásokból mindig is volt részünk. Kezdve 1990-től, amikor Szőcs Géza, az RMDSZ akkori főtitkára a dísztribünről – emlékeztetőül - felolvasta a Gyulafehérvári Nyilatkozatot, amely „teljes nemzeti szabadságot” ígér az összes együtt élő népnek - a határozat soha nem lett a román jogrend része. Emlékezhetünk, a 90-es évek nacionalista retorikájának kibontakozásában hangadónak számító Ion Iliescu államfő a háttérben vigyorgott, miközben a (valamiért) felvilágosultabbnak remélt Petre Roman kormányfő kétkézzel vezényelte az ünnepi füttykoncertet. S hogy harminc év semmit sem jelent történelmi léptékben mérve, legalábbis Romániában nem, bizonyítja, hogy tavaly, amikor Csoma Botond idézte fel a Nyilatkozat szellemét, George Simion és az AUR tüntetően kivonult a teremből, irredentának nevezve az RMDSZ-es képviselőt. Menetrendszerűen Șoșoacă asszony is megnyilvánult, ami viszont igazán sértő - de nem váratlan - reakciónak számított, az Lucian Romașcanu szociáldemokrata kulturális miniszter nyilatkozata volt. Vélhetőleg ő kapta pártfeladatában, hogy ne hagyja szó nélkül Csoma Botond „alkalomhoz nem illő” felszólalását.   

Másrészt azért nem hat a meglepetés erejével Diana Șoșoacănak december 1-jei parlamenti jelenete, mert az ehhez hasonló cirkuszi magánszámai nem számítanak különösebben kirívó mutatványnak. Mondhatni, hozzátartoznak a mindennapi szenátusi munkafolyamathoz. Xenofób, homofób, magyarellenes, konteós kirohanásai – a skála egyébként rendkívül széles - a szólásszabadság meglehetősen sajátos, bár nem precedensnélküli értelmezése. (Emlékezzünk csak Gheorghe Funarra vagy C.V. Tudorra, de a lista hosszú.)

Mindezt összegezve úgy is fogalmazhatnánk: a Șoșoacă-jelenség mindennapjaink részévé vált. Nincs „hírértéke”. El sem éri már ingerküszöbünket. A napi szélmalomharc, meg a minden irányból áramló borzalom, rémhír közepette sokan már csak legyintünk: egy bukaresti bohóccal több. Ez pedig veszélyes. Mert amikor előkerül egy-egy közvéleménykutatás, meglepődünk, nem értjük, mégis mikor lett az AUR-ból a második legerősebb párt, hogy lehet az, hogy a szenátor asszony viccnek számító S.O.S. nevű politikai alakulata akár át is lépheti a parlamenti bejutási küszöböt, ha (isten őrizz!) jövő vasárnap lennének a parlamenti választások.  

Távol attól, hogy túlértékeljem Diana Șoșoacă jelentőségét, ezzel is növelve komolyanvehetőségi indexét, azt hiszem, nem ártana mégis megkondítani egy kicsit a vészharangot. Ideje volna ugyanis, hogy Bukarestben észbe kapjanak: a szenátorhoz hasonló politikai kalandoroknak nem feltétlenül a román törvényhozásban a helye – és tennének is valamit ennek érdekében. Șoșoacă az összebútorozott kormánypártoknak sem jó. Mert mi látszik (hallszik) kifele? Körülbelül annyi: van valahol a parlamentben egy „kemény, bátor, szókimondó” asszony, akire a harcedzett katonatiszt Nicolae Ciucă szenátusi elnök is tehetetlenül pislog. 

Amikor pedig nem a kormányt, a Nyugatot vagy a magyarokat sértegeti – kapásból mondtam néhány témát – akkor volt pártját, az AUR-t gyalázza. Hogy ez Simionéknak PR-szempontból főnyeremény, az más téma. A két párt szavazóbázisa közt nagy az átfedés, úgy tűnik, a radikálisabbja a szenátor asszonyhoz húz. Kétségtelen, Șoșoacăhoz és az S.O.S.-hez viszonyítva az AUR egy európai orientációjú szalonképes társaság(nak tűnik). Ha a szenátor asszony nem lenne, ki kellene találniuk. (Vagy talán meg is tették…)

A Șoșoacăhoz hasonló agresszív, sokkoló viselkedés rendszerint leplez valamit. Mégpedig nagyfokú bizonytalanságot. De nem a Șoșoacăét. Azon választórétegét, akit a szenátor asszony megszólít. Azokét, akiknek imponál ez az XXL-es trikolórba burkolt „női őserő”, hiszen ők maguk erőtlennek, tehetetlennek érzik magukat a Rendszerrel szemben. A befolyásolhatók, biztonságos értékítélettel nem rendelkezők bizonytalansága, frusztrációja. Akik számára minél hangosabb valaki, annál inkább igaza van ebben a sokigazságos világ útvesztőjében.

A szociológusok „legyintenek”: a Șoșoacă-féle rendszerellenes pártoknak az elején rendszerint nagy a támogatottságuk, de aztán lefújódnak. (Feltételezem, ennek is megvan a pszichológiája: az emberek mégiscsak különbséget tudnak tenni az erős, illetve az erő illúzióját keltő „hangos” pártok között. Reméljük, ez a felismerés még a választások előtt bekövetkezik…) 

A szociológusok mondanak azonban mást is: a választásokon való alacsony részvétel egyértelműen a rendszerellenes pártoknak kedvez, lásd az S.O.S.-t. Úgy vélem, erre az intelemre aztán végképp nem kellene legyinteni…    

     

 

 

   

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Még várat magára a 2024-es választások időpontjának bejelentése. A pártok taktikáznak. A döntés a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – meglehetősen eltérő - érdekeinek „eredője” lesz, ehhez kétség nem fér.
Máskép(p)
Máskép(p)
Máskép(p)