Kismihály

Boglárka

Ahogyan a túrázók már megszokhatták, 2024-ben is a több száz résztvevőt számláló népszerű teljesítménytúránkkal nyitjuk meg az évadot, amelynek leghosszabb, 55 km-es gyalogos útvonala kincses városunktól a kétszer felkelő nap településéig vezet. Akik viszont nem szeretnék túlságosan feszegetni határaikat, azok számára rövidebb túraváltozatokkal is készülnek a szervezők. Idén részben változni fog a hosszú gyalogos és kerékpáros útvonal, a jó társaság és az életre szóló élmény viszont továbbra is garantált, hiszen amikor több mint 500 túrázó összegyűl, ott csak jó dolgok történhetnek.
Életmód
Ahogyan már megszokhatták a téli sportok szerelmesei, 2024 márciusában is kipróbálhatják ügyességüket a kolozsvári EKE síversenyein. Március 16-án a 17. életévüket még be nem töltött ifjú sízők állhatnak rajthoz, 17-én pedig a gyerekek mellett a szülők és nagyszülők is megcsillogtathatják ügyességüket a sípályán. A 2005-ben debütáló gyereksíverseny szervezői akkor még nem is sejthették, hogy a rendezvény a szemük láttára fog húszévessé cseperedni, ám kitartásuknak és lelkesedésüknek köszönhetően idén kerek évfordulót ünnepelhetnek. A Hangay Oktáv Családi Síverseny is kisebb mérföldkőhöz érkezett, hiszen már ötödik éve kínál lehetőséget a síző családoknak együtt átélni a verseny izgalmait. Az idei versenyekre készülve időutazásra hívjuk a kedves olvasókat, Veres Ágnes főszervezővel elevenítjük fel az elmúlt húsz év történéseit.
Életmód
Három síverseny, két teljesítménytúra, jubileumi EKE Vándortábor és havonta megszervezett gyalogos, kerékpáros, illetve buszos honismereti túrák több mint 3600 résztvevővel: frappánsan így lehetne összefoglalni 2023-as tevékenységünket, ha csak a száraz számadatokat tekintjük. Az életre szóló szervezési tapasztalatokat, a felejthetetlen pillanatokat, a hullámvölgyeket és az ezt követő eufóriát, valamint az együtt átélt közösségi élményt viszont nem lehet számokkal kifejezni, de még szavakat is nehéz találni rájuk. 2023 több szempontból is különleges év volt számunkra, hiszen első alkalommal szerveztünk téli sportolimpiát Kolozs megyei magyar iskolásoknak a Communitas Alapítvánnyal közösen, emellett 12 év kihagyás után a kolozsvári EKE elvállalta a 30. EKE Vándortábor megszervezését.
Életmód
Amikor az ember lánya szervezésre adja a fejét, szinte elkerülhetetlen, hogy a megfeszített munkát fel ne dobja egy-egy váratlan vicces történet. Ilyenkor egy pillanatra megfeledkezünk a szervezéssel járó stresszről és felelősségről, önfeledten, hasunkat fogva nevetünk, röhögünk, kacagunk, hahotázunk a poénos eseményeken. Az idei síversenyekre, teljesítménytúrákra és a vándortáborra is bőven kijutott a humoros sztorikból. Ezeket hétpecsétes titokként őriztük, hogy ki ne derüljön a nagyközönség számára, most viszont lerántjuk a leplet a történetekről, és szilveszteri különszámunkban megosztunk néhány kulisszatitkot, hogy az olvasók nevetőizmait is megdolgoztassuk. A történet szereplőit pedig nagyon szépen megkérjük, legyenek szívesek nem megsértődni, hiszen az év utolsó napján semmit nem szabad túl komolyan venni.
Hűha
Nem kis fába vágta a fejszéjét 2022-ben Füzes Attila és Pătcaș Csaba: úgy döntöttek, végigjárják az Európa legnehezebb hosszútávú útvonalaként számontartott GR20-as túrát, ráadásul a szokványossal ellenkező irányban, a könnyebbtől a nehéz terep felé haladva. Komoly fizikai és szellemi kihívást jelentett elég nehéz hátizsákokkal két hét alatt majdnem 180 km-t gyalogolni meredek sziklafalakon, közel 12 ezer méter teljes szintemelkedéssel. Novemberben hangulatos előadáson számoltak be a kolozsvári közönségnek a túrát megelőző felkészülésről, az úton szerzett tapasztalataikról és élményeikről, a legnagyobb kihívásokról és mélypontokról.
Hűha
Több mint egy hónapja ért véget a 30. EKE Vándortábor, számunkra viszont még mindig nagyon elevenek a színes emlékek, a tábori élet felejthetetlen pillanatai, hiszen kimondhatatlan sikerélményt jelentett megszervezni egy 1178 fős egyhetes rendezvényt. Mivel a tábor sikeres megszervezése elképzelhetetlen lett volna fáradhatatlan önkénteseink munkája nélkül, ez alkalommal rájuk szeretnénk irányítani az olvasók figyelmét. A 129 szorgos önkéntesünkből egy kis csapatnyi lelkes fiatal is hősiesen állta a sarat, sőt, elhivatottságukat és kitartásukat sokan megirigyelhetnék.
Életmód
Számokban röviden és tömören így lehetne összesíteni az idei jubileumi, Sztánán szervezett EKE Vándortábor eredményeit: 1049 résztvevő és 129 szervező (összesen 1178), 245, 20 éven aluli fiatal és gyerek, 773 sátorozó, napi 25 túra három napon keresztül, 35 970 km gyaloglás, 2 562 km kerékpározás, 564 km lovaglás, 225 km szaladás, 26 különböző program. A szervezéssel járó izgalmakat, a túrák végén az eufórikus sikerélményt, a tűz körüli éneklés hangulatát, a néptáncoktatás felhőtlen pillanatait, a vetélkedők, versenyek izgalommal teli másodperceit, az irodalmi humorest vidám kacagásait, az előadások változatos témáit, a nyitó- és záróünnepség közösségi élményét, a szombat esti buli fergeteges táncát viszont nehéz, sőt lehetetlen számokkal, vagy szavakkal kifejezni. Ilyenkor a szervező lelke csordultig megtelik hálával, hogy félelme, aggodalma ellenére a tábor minden elvárást fölülmúlva sikerrel és megelégedettség-érzéssel zárult.
Életmód
A jubileumi EKE Vándortábor megszervezését idén a kolozsvári EKE vállalta fel, a szervezők pedig színes túrakínálattal készülnek a résztvevők számára. A 25 túraajánlat között találunk gyerektúrákat, kerékpáros túrákat, lovas túrát, barlanglátogatást, könnyebb-nehezebb gyalogtúrákat, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb programot augusztus 1–6. között Sztánán. A teljes túralistát és a túrák részletes leírását az ekevandortabor.ro oldalon lehet megtekinteni, a regisztrációval és részvétellel kapcsolatos fontos információkról pedig szintén itt lehet olvasni. Amíg a regisztráció beindul (már csak néhány napot kell várni), mindenki kiválaszthatja azt a három túrát, amelyeken szeretne részt venni a három túranapon. Ez alkalommal az egyik leglátványosabb túra leírását közöljük, amelyet május 21-én jártunk le.
Életmód
A kolozsvári EKE 1998-ban, az 1848-as forradalom 150. évfordulója alkalmából rendezte meg először a Jókai gyalogos emléktúrát Kolozsvár és Torockó között Tóthpál Tamás kezdeményezésére. Azóta minden évben sikerült megszervezni a kolozsvári EKE legnépszerűbb rendezvényét, csupán 2020-ban szakadt meg a hagyomány a világjárvány okozta korlátozások miatt. 2016-tól kezdve kerékpárral is teljesíthető a táv kincses városunktól Torockóig, tizennégy különböző nehézségű útvonalváltozaton. 2022-ben sikerült megdönteni az eddigi 491-es rekordot: összesen 578-an teljesítették a túra hosszabb-rövidebb távjait gyalogosan, kerékpárral vagy szaladva.
Életmód
Tavaly a nagykorúvá vált EKE-gyereksíversenyen ismét sikerült néggyel átlépnünk a bűvös 100-as létszámot, a Hangay Oktáv Családi Síversenyen pedig megdöntöttük az addigi rekordokat: 27 család 97 bátor versenyzője állt rajthoz, a legnépesebb csapatnak járó vándorkupát pedig a 8 tagú Szélyes család vihette haza. Idén március 18-án és 19-én fogjuk megszervezni a kolozsvári EKE síversenyeit a kisbányahavasi Buszkát üdülőtelepen, a jelentkezők március 10-én déli 12 óráig regisztrálhatnak előzetesen mindkét rendezvényre. Reményeink szerint idén megússzuk a péntek esti kihívásokat és hóláncra sem lesz szükség (hm, azért mégis előkészítjük a biztonság kedvéért).
Életmód
Bivalymúzeum Mérán, Sasbérc-kilátó túra ködben és havasesőben, kiállítás a magyar nyelvű egyetemi oktatásról, kétnapos kirándulás Nagyváradon és Debrecenben, fő attrakcióként pedig Facebookos nyereményjáték kedves ismerős arcokkal – csak néhány a november-decemberben örömmel abszolvált szabadidős programjaink közül.
Életmód