Köllő

Katalin

Pontosan egy hónap múlva rajtol Kolozsvár legizgalmasabb és legnagyobb kulturális rendezvénye: a 21. alkalommal megszervezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) június 17–26. között várja a hazai és külföldi érdeklődőket.
KultSzínTér
Drága Ittike, biztos vagyok benne, hogy te is jelen voltál valamilyen formában, de azért elmesélem, hogy mit láttam-hallottam szerda délben a Házsongárdban. Tudod, amikor utolsó utadra kísértünk. Annál is inkább, mert neked több mindenre kellett odafigyelned – ott lévő családtagokra, barátokra, ismerősőkre –, nekem viszont volt időm elmerülni a részletekben, megfigyelni az apró kis jeleket, történéseket.
KultSzínTér
Szárnyalás címmel nyílt meg Kun Árpád György szobrász kiállítása az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházi Kiállítótérben. A kedd délutáni megnyitón Nagy Emőke, a galéria vezetője, és László Attila főesperes köszöntötte az egybegyűlteket, a tárlatot Forró Ágnes képzőművész nyitotta meg.
KultSzínTér
A közelmúltban készült munkákból állt össze annak a kiállításnak az anyaga, amelyet csütörtök délután nyitottak meg a Művészeti Múzeum földszinti termeiben. A Barabás Miklós Céh (BMC) legnépesebb, mintegy 60 tagot számláló kolozsvári csoportjának értékfelmérő tárlatát műfaji, tematikai és stiláris szempontból egyaránt a változatosság jellemzi.
KultSzínTér
„A kettősség természetes: amit az ember ősidők óta a napok és éjszakák, a jó és rossz, a hideg és meleg, vagy a férfi és női karakterek ellentéteként átél, az a világ egyensúlyát jelenti” – mondta Petrányi Zsolt művészettörténész, a múlt pénteken megnyílt Részegh Botond-kiállítás kurátora. A csíkszeredai képzőművész Egyszerű kettősség című festmény- és rajzkiállítását a kolozsvári Művészeti Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők február 6-ig.
KultSzínTér
Hét évtizeddel ezelőtti alapítását ünnepli a kolozsvári Művészeti Múzeum, a Bánffy-palotában működő intézmény több kiállítást is szentel a kerek évfordulónak, ezek anyaga a múzeum gyűjteményéből áll össze. A #Hetven című sorozat első tárlatát szerda délután nyitották meg: a kiállítás a festőművészetet állítja előtérbe, Iakob Attila kurátor ötven művész munkáját válogatta be.
KultSzínTér
„Nagy Anna alkotásai különböző időszakokban – a hatvanas évektől a kétezres évek közepéig – születtek, mégis nagyon egységesnek tűnik a kiállítás, épp azért, mert az elmúlt több mint ötven évben következetesen kitartott az általa kikísérletezett festői nyelv mellett” – értékelte bevezetőjében a festőművész életművét Bordás Beáta művészettörténész, a kiállítás kurátora. Nagy Anna kolozsvári származású festőművész retrospektív kiállítását péntek délután nyitották meg a Művészeti Múzeum földszinti termeiben, az esemény házigazdája Florin Gherasim, az intézmény muzeológusa volt.
KultSzínTér
Lenyűgöz Darvay Tünde képzőművészeti világa, ritkán látni ilyen jellegű munkákat, ezért is hiányoztak alkotásainak színei és formái, káprázatos mesevilága, képekben elmesélt történetei. Kolozsváron utoljára 2018 októberében volt egyéni kiállítása a Korunk Stúdiógalériában, azóta várom az újabb találkozást. Persze, elmehettem volna Oklahomába, 2019-ben ugyanis ott állított ki, de hát nem kérhettem meg, hogy „csomagoljon be” engem is a munkái közé, pedig, de jó lett volna.
KultSzínTér
Az elmúlt hetek fertőzöttségi mutatói, illetve az ehhez kapcsolódó, hetente változó rendeletek nagyon megnehezítették a szervezők munkáját, az idei Filmtettfeszt ennek ellenére útjára indul ma délután fél hatkor a kolozsvári Győzelem moziban, ahol a megnyitó után Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című nagyjátékfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők, a vetítés után pedig a film egyik főszereplőjével, Bodolai Balázzsal találkozhatnak a nézők. A jelenlegi rendelkezéseket betartva, biztonságos feltételek mellett tudják megszervezni a 21. Fimtettfesztet – mondta az eseményt beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón Zágoni Bálint fesztiváligazgató. A vetítésekre csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni, kötelező a maszkviselés, a mozitermek pedig ötvenszázalékos kapacitással működnek.
KultSzínTér
Nyílt napokat tart augusztus 15-20. között a Kolozsvári Magyar Opera, az eseménysorozat az intézmény és a Kolozsvári Operabarátok Köre nevű alapítvány közös szervezésében jön létre. Az első alkalommal megrendezett OperaNapok az intézményben bemutatott kortárs zeneművek ismertetését helyezi előtérbe. A nyílt napokról és a 2021/2022-es évadról tegnap délelőtt tartottak sajtótájékoztatót az opera emeleti előcsarnokában. Az eseményen résztt vett Szép Gyula igazgató, Szabó Emese rendező, és Jankó Zsolt karmester.
KultSzínTér
Húsz évvel ezelőtt indult útjára a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely mára már Kolozsvár legnagyobb kulturális eseményévé vált, és talán nem túlzás azt állítani, hogy Kelet-Európa egyik leghíresebb filmes seregszemléjévé nőtte ki magát.
KultSzínTér
Két okból is különleges eseménynek nevezte a Művészeti Múzeumban csütörtök délután megnyílt Nagy Albert retrospektív kiállítást Lucian Nastasă-Kovács múzeumigazgató: egyrészt, mert sok idő után végre „valóságos”, nagyszámú érdeklődőt vonzó tárlatmegnyitót tarthattak az intézményben, másrészt pedig az elmúlt évtizedek alatt ez az első ilyen horderejű és nagyszabasú kiállítás, amely bemutatja az 1902-ben Tordán született festőművész munkásságát.
KultSzínTér