BMC-tárlat – sokféleség és változatosság, egyéni hangok és egységes dallamok

BMC-tárlat – sokféleség és változatosság, egyéni hangok és egységes dallamok
A közelmúltban készült munkákból állt össze annak a kiállításnak az anyaga, amelyet csütörtök délután nyitottak meg a Művészeti Múzeum földszinti termeiben. A Barabás Miklós Céh (BMC) legnépesebb, mintegy 60 tagot számláló kolozsvári csoportjának értékfelmérő tárlatát műfaji, tematikai és stiláris szempontból egyaránt a változatosság jellemzi.

A változatosság azonban nem csupán a műfaji sokrétűségre vonatkozik – jegyezte meg a megnyitón Portik Blénessy Ágota művészettörténész, a múzeum munkatársa és egyben a tárlat kurátora. „A Barabás Miklós Céh ugyanis már a kezdetektől nem egyfajta művészeti ideológia mentén szerveződött, hanem sokkal inkább az erdélyi művészek egységes képviseletének igényéből. Tagjai az erdélyi hagyományok és a modern kor művészetének találkozásából merítettek és merítenek mind a mai napig inspirációt az örökös kísérletezés és megújulás céljából, sajátos érzelem- és gondolatviláguk tükrében” – mondta a kurátor. Hozzáfűzte: e rendkívüli gazdagságról tesz bizonyságot a BMC kolozsvári csoportjának ez évi tárlata is, ahol változatos technikákkal készült műveikkel ismerkedhet meg a látogató, a klasszikus hangvételű műalkotásoktól a posztmodernig.

„És éppen ez a sokféleség és változatosság jelenti ugyanakkor a legnagyobb kihívást is a kurátor számára: 56 művész 100 műalkotását oly módon mutatni be, hogy az egyedülálló, egyéni hangok egységes dallammá, melódiává álljanak össze, amely így hatványozott érzelmi többlettel rendelkezve maradandó élményt nyújtson a látogatónak. S amint a disszonanciának a kortárs zenében is megvan a figyelemfelkeltő vagy érzelmi szerepe, úgy a kiállításon belül is az eltérő, különböző stílusjegyeket vagy gondolkodásmódot képviselő alkotások is erősíthetik egymást, ha nyitott, befogadó szemekre találnak” – hangsúlyozta Portik Blénessy Ágota.

A megnyitón Portik Blénessy Ágota művészettörténész, a kiállítás kurátora mondott beszédet 

A kiállítás kurátora összegzésként Kós Károlynak a BMC megalakulását követően, 1930-ban rendezett tárlat megnyitóján elhangzott szavait idézte: „a Barabás-céhbe tömörült művészek (...) jelképezik az erdélyi magyar képzőművészet fiatalságát, ők jelentik az iskolák béklyóiból való kiszabadulást, ők jelentik a mai kultúrára általánosan jellemző keresést, ők jelentik a mát.” Zárásként Portik Blénessy Ágota hozzáfűzte: bár az utóbbi hetekben, hónapokban több veszteség is érte a BMC-t, azt kívánja, hogy „Kós Károly szavai ismét érvényt nyerjenek és valóban a jelenlegi fiatal generációk is kedvet és helyet kapjanak a céh keretében, friss szemléletet és új energiákat hozva, amelyek a régebbi tagok tapasztalatával és tudásával párosulva igazán aktív és gyümölcsöző együttműködést eredményezzenek”.

A megnyitón Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum menedzsere köszöntötte a népes közönséget, majd átadta a szót a Kolozs Megyei Tanács alelnökének. Vákár István elmondta: nagy örömére szolgál, hogy élet van a céhben, és a nehézségek ellenére is újat akarnak mutatni. „Érdemes Kolozs megyében a művészetet támogatni” – fűzte hozzá az alelnök.

Kolozsi Tibor céhelnök szerint is a művészet mindig megszenvedi a különböző válságokat, legyen az anyagi, energetikai vagy épp egészségügyi. „Ennek ellenére a művészeknek meg kell találni az erőt az alkotáshoz. Reméljük, hogy a Bánffy-palota megmarad a művészet hajlékának, nagy veszteség lenne a képzőművészetnek, ha elveszítené a szinte egyetlen kiállítóhelyét a városban” – jegyezte meg a BMC elnöke.

A tárlat február 27-ig tekinthető meg a Művészeti Múzeumban hétfő és kedd kivételével naponta 10 és 17 óra között.

A megnyitóról készült fotóriportot itt lehet megtekinteni

(Fotók: Csiki Zsuzsanna)