Huszadik Filmtettfeszt – szabad- és beltéri vetítésekkel, online eseményekkel

Huszadik Filmtettfeszt – szabad- és beltéri vetítésekkel, online eseményekkel
Bár kerek évfordulóhoz érkeztek, a szervezők mégsem tudják úgy ünnepelni a két évtizedes Filmtettfesztet, ahogyan eltervezték, az idei kiadást ugyanis „megkoronázta” egy világjárvány. A huszadik Filmtettfeszt mégiscsak ünnep lesz, a szervezők leginkább azt ünneplik, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellenére megtarthatják a vetítéseket, így a filmkedvelők együtt örülhetnek velük.

Nem a már megszokott októberi időpontban kerül sor a többnapos filmes rendezvényre, jelentette be mai sajtótájékoztatóján a Filmtett Egyesület. Zágoni Bálint fesztiváligazgató elmondta: augusztus közepén még úgy tűnt, hogy ősszel nem nyitnak a mozik, a színházak, ezért úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább, hanem előrehozzák a fesztivál időpontját szeptemberre, és szabadtéri rendezvényként szervezik meg, ezt a javaslatukat a társszervezőik is támogatták.   

– Időközben kiderült, hogy szeptember elejétől mégis megnyilhatnak a mozik, ekkor több társszervezőnk úgy döntött, hogy nem kockáztatják az esetleges kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a rendezvényt, inkább beviszik a fesztivált a mozikba. Pillanatnyilag kilenc városban lesznek szabadtéri, négyben pedig beltéri vetítések, Kolozsváron és Csíkszeredában pedig mindkét változozatban zajlik a rendezvény – mondta Zágoni Bálint.

Idén összesen tíz új magyar nagyjátékfilm és öt rövidfilm szerepel a felhozatalban, műfajilag is elég színes a paletta, hangsúlyozta a fesztiváligazgató. Ismert és elismert rendezők, valamint tehetséges pályakezdők alkotásai is láthatók, és több, erdélyi vonatkozású film szerepel a programban.

Visky Ábel Mesék a zárkából című dokumentumfilmjével indul a szeptember 16–20. között zajló Filmtettfeszt, a kolozsvári nézők a Győzelem moziban illetve a Bánffy-palota udvarán követhetik a vetítéseket, valamennyi filmre díjtalan a belépés, de előzetes regisztráció szükséges a szabadtéri, illetve ingyenes jegyek kiváltása a beltéri eseményekhez.

Idén Szederkényi Miklós gyártásvezető kapja a Sárga Csikó Díjat, jelentette be Buzogány Klára, a fesztivál sajtófelelőse. A díjazott sajnos nem lesz jelen a jelenlegi járványhelyzet miatt, csak videoüzenetben kapcsolódik be. Szederkényi Miklós előtt a Legalább Európát... című film vetítésével tiszteleg az Erdélyi Magyar Filmszemle, a Fischer István rendezte kisjátékfilm 1971-ben készült, a cenzúra betiltotta, csak 30 év múltán kerülhetett a nagyközönség elé.

Jakab-Benke Nándor a Filmgalopp kurátora az erdélyi magyar rövidfilmek versenyéről beszélt, mint mondta, nem szívesen emel ki egyet sem a kilenc alkotás közül, de egyről mégis megosztotta a gondolatait, igaz, a cím említése nélkül. Ennek lényegét abban látja, hogy a rendező frappánsan reagált az elmúlt időszakra, a járványhelyzet okozta karanténra, de mindegyik versenyfilmben van valami érdekes, izgalmas, jegyezte meg a kurátor.

A versenyben lévő filmeket online nézhetik meg az érdeklődők a 15 erdélyi és partiumi városban, ahol vetítéssorozatot szerveznek, de Kolozsváron moziban is láthatók. Az online vetítések azért fontosak, mert idén is osztanak közönségdíjat, a filmekre szeptember 18-ig lehet szavazni a filmtettfeszt.ro oldalon.

Újdonságnak számít, hogy jövő pénteken, szombaton és vasárnap online vetítéseket is tartanak a szervezők, három magyar filmet nézhetnek meg a romániai internetfelhasználók a világhálón. Látható majd Szőcs Petra Déva című filmje (szeptember 18.), Deák Kristóf történelmi témájú tévéfilmje, a Foglyok (szeptember 19.), illetve a Tóth Barnabás rendezte Akik maradtak (szeptember 20.). A filmek este 8 órától éjfélig lesznek elérhetők, részleteket a Filmtettfeszt weboldalán és Facebook-oldalán lehet megtudni.

Idén, érthető okokból kevés meghívott lesz jelen, hiszen a határzár miatt szinte lehetetlen megoldani a fizikai jelenlétet, ennek ellenére szinte minden napra jut egy közönségtalálkozó, mondta Zágoni Bálint.

A szeptember 16–20. között zajló fesztivál részletes programjáról a filmtettfeszt.ro honlapon lehet tájékozódni.