Hetven év, ötven festőművész – évfordulós tárlatmegnyitó a Művészeti Múzeumban

Hetven év, ötven festőművész – évfordulós tárlatmegnyitó a Művészeti Múzeumban
Hét évtizeddel ezelőtti alapítását ünnepli a kolozsvári Művészeti Múzeum, a Bánffy-palotában működő intézmény több kiállítást is szentel a kerek évfordulónak, ezek anyaga a múzeum gyűjteményéből áll össze. A #Hetven című sorozat első tárlatát szerda délután nyitották meg: a kiállítás a festőművészetet állítja előtérbe, Iakob Attila kurátor ötven művész munkáját válogatta be.

„A kerek évfordulók egyúttal a mérlegvonás pillanatai is, számadások készülnek, ilyenkor értékeljük ki és mérjük fel, hogy mi történt húsz éve, ötven éve, száz éve” – mondta a megnyitón az intézmény igazgatója, Lucian Nastasă-Kovács, aki érdekességként megemlítette: hetven éve alapították a Művészeti Múzeumot, a Kolozs megyei tanács pedig napra pontosan hét évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra a döntést, hogy ő veszi át az intézmény igazgatását.

„Nem beszélnék arról, hogy mi történt ez alatt a hét év alatt az intézmény falai között, hosszú lenne felsorolni az eseményeket. Most csak arra térnék ki, ami kívülről is látható: a Bánffy-palota főtéri és belső udvari szárnyának megújult, restaurált homlokzata, ami mindannyiunk számára nagy elégtétel” – hangsúlyozta az igazgató. Hozzáfűzte: természetesen nem volt könnyű munka, és reménykednek abban, hogy a palota díszudvarát is sikerül majd újjá varázsolni. Egyúttal köszönetet mondott Vákár Istvánnak, a Kolozs Megyei Tanács alelnö­kének, hogy mindvégig támogatták az intézményt ez alatt az idő alatt.

A mostani évfordulós kiállítást még két tárlat követi 2022-ben, mondta Lucian Nastasă-Kovács, majd ezt követően felsorolta az intézmény egykori vezetőit, kezdve az első, alapító igazgatótól, Ditrói Ervintől, akinek a mellszobra fogadja a látogatókat az emeleti kiállítótermekben.

Vákár István megyei tanácselnök örvendetesnek tartja, hogy a „kultúra eme palotája eleven”, ahova szívesen jön a tárlatlátogató közönség, és nagy öröm, hogy végre a falai is megújultak. Felszólalásában kitért arra is, hogy a kolozsvári, illetve erdélyi magyarok számára a Bánffy-palota fontos helyszín, személy szerint büszke arra, hogy Erdély egykori kormányzójának a „háza” a kultúra és művészet otthonává vált.

Iakob Attila kurátor, a múzeum munkatársa elmondta: a #Hetven nevet viselő kiállítás-sorozatnak nincs meghatározott tematikája, inkább egyfajta társadalmi-kulturális kontextusról beszélhetünk. A jelenlegi, festészeti munkákat tartalmazó tárlat után jövőre a múzeum szobrászati, illetve grafikai gyűjteményéből válogatnak majd – fűzte hozzá.

A #Hetven című festészeti kiállítás 2022. január 9-ig látogatható a Bánffy-palota emeleti termeiben (Főtér 30.).

(Borítókép: Iakob Attila, Vákár István és Lucian Nastasă-Kovács a megnyitón. Fotók: Művészeti Múzeum)