Viasszal írt üzenet – tojásíró mesterkurzus a Téka Alapítványnál

Viasszal írt üzenet – tojásíró mesterkurzus a Téka Alapítványnál
Fekete Ildikó neve most már ismerősen cseng a szamosújvári kézművesek számára, hisz az elmúlt héten kétnapos mesterkurzus során megosztotta velük a tojásírásról való tudása és tapasztalata egy részét. A Téka Alapítvány munkatársai eddig is foglalkoztak tojásírással, most a Hagyományok Háza támogatásának köszönhetően, elmélyülhettek a különböző minták és technikák tanulmányozásában.

Fekete Ildikó bemutatta Viasszal írt üzenet című könyvét is, amely igazi kézikönyve a húsvéti tojásírásnak. A könyv ajánlóját Lévai Anikó írta, aki kiemeli, hogy „a hagyomány nem vitrinbe zárt kincs, hanem velünk élő és általunk, velünk együtt változó érték. A tradíció és modernitás harmonikus egységének legszebb bizonyítéka Fekete Ildikó tojásfestő művészete. A matematikus végzettségű jelenleg szoftvertesztelőként dolgozó szerző ugyanis igazi XXI. századi nőként vált a tojásfestés ősi hagyományának őrzőjévé és újragondolójává”. A könyvbemutató során az érdeklődők ki is próbálhatták a tojásírást.

A könyv négy nagy fejezetet tartalmaz. A húsvéti ünnepkörről és a hímes tojásról szóló fejezet után a tojásírás menetét ismerteti a szerző. Vermes Tibor gyönyörű fotói emelik a könyv értékét. A festés és festőnövények ismertetése után következik a leghosszabb és „legszebb” rész, a minták bemutatása. Tájegységek illetve minták szerint csoportosította a szerző a tojásra írt üzeneteket. Több minta esetén továbbgondolta ezt, viszont jellegében a minta nem változott.

A legismertebb a gyímesi mintakincs, ahol minden mintának jelentése van. A tojásokat pirosra festették, a viasszal írt minta fehér maradt. Megismerhetjük a tojás vízszintes tengelye mellett és több színnel megírt háromszéki tojásokat, külön kiemelve az árapataki piros alapon sárga mintákat.  A dél-erdélyi Hunyad megyében is elterjedt a több színnel festés, a piros-sárga-fekete, viszont a színek felvitele miatt nagyon munkaigényes darabok készültek. A Nagy-Küküllő mentén „fordított” tojásokat is írtak, fehér illetve fekete alapon piros mintával. Muravidéken domináltak a vonalas minták, míg a Dunántúlon nem osztották fel a tojást, egyszerűbb minták a jellemzők. A somogyi tojások mai napig barnák, hiszen most is hagymahéjjal festik őket, zöld mintával. A felvidéki díszítés a gombostűfejjel rajzolt vonalakból kialakított minta. A könyvben rengeteg minta van, kezdő és haladó, hagyományos vagy modern mintát kereső egyaránt talál benne megfelelőt.

Fekete Ildikó számos elismerésben részesült az idők során, a Népművészet Ifjú Mestere díjat is megkapta. Célja a Kárpát-medence tojásfestésben használt mintakincsének összegyűjtése. 2019-ben a tojásírás felkerült a magyarországi Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Listájára.

A könyvbe a himesek.hu honlapon is bele lehet lapozni, ugyanitt a szerzővel is kapcsolatba lehet lépni.