Betlehemes találkozót szerveztek Szamosújváron

Betlehemes találkozót szerveztek Szamosújváron
Huszonkettedszer szervezte meg a szamosújvári Téka Alapítvány a Betlehemes találkozót 2022. december 8-án.

A Mezőség gazdag karácsonyi hagyományait e rendezvénnyel éltetik tovább, visszaidézve a régmúlt karácsonyok hangulatát, átadva azt a legkisebbeknek is.

Buzai, széki és válaszúti gyerekcsoportok csatlakoztak idén a szamosújváriak ünnepéhez. Délelőtt a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum elemi osztályai fogadták az őket megkántáló csoportokat, s annak rendje s módja szerint meg is kínálták az énekeseseket.

A Téka Alapítvány munkatársai kézműves műhelyeket szerveztek számukra, amelyeken mécseseket és gyöngyből készült karácsonyi díszeket készíthettek. Fél kettőtől közös kántálás kezdődött a buzai származású Eke Mária vezetésével.

Délután a helyi művelődési ház kicsinek bizonyult a nézők befogadására. Mindenki nagy örömére ismét előadták az eredeti széki és buzai betlehemest az odavalósi gyerekek. A válaszúti gyerekek kántákat adtak elő. A szamosújvári Kemény Zsigmond Líceum elemi osztályai is felléptek. Az előkészítősök karácsonyi kántákat, énekeket daloltak. Az első osztály regölést mutatott be, botjaik ritmusos koppanása messzire hangzott.

A másodikosok a Lucázás népszokását vitték színpadra nagyon élethűen, a szalmaszórást is beleértve. A harmadikosok Márton naptól karácsonyig címmel népi játékokon keresztül mutatták be a karácsonyi ünnepkört és az azt megelőző jeles napokat. A negyedikesek családi jelenet formájában mutatták be a betlehemes játékot, amely így még közelebb hozta a kisebbekhez a népszokást.  Őket a helyi fiatalokból álló zenekar kísérte, még ünnepibbé téve a gálaműsor záró produkcióját.

A Téka Alapítvány idén is jó házigazdának bizonyult, a fellépő betlehemezők és kántások seregét sok-sok finomsággal jutalmazta. A csoportok emléklapot is kaptak, hogy osztályaikban rápillantva sokszor eszükbe jussanak a kellemes pillanatok.

A járvány okozta félelmünk kissé enyhült, igenis van igény közösségi élményekre, szokásaink éltetésére. A találkozót a Communitas Alapítvány támogatta.

A közösségi élményre vágyókat és a régi kalákásokat szombaton a magyar iskola tornatermébe várják, ahol bemutatkoznak a jelenlegi táncosok és jókat nosztalgiázhatnak, hiszen az elmúlt harminc évben sok mindent megéltek közösen.