Év végi kalákás fellépések: abai kirándulás és tékás évadzáró

Év végi kalákás fellépések: abai kirándulás és tékás évadzáró
A szamosújvári Kaláka és a Kiskaláka Néptáncegyüttes 2022. június 2–5. között Abára, Magyarországra utazott, ahol a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola diákjaival közösen ünnepelték a nemzeti összetartozás ünnepét. A két intézmény 26 éves közös múltra tekint vissza, legalább évente egyszer részt vesznek közös programokon, rendezvényeken.

A szamosújvári csoport egyik részét abai családoknál szállásolták el, így a fiatalok könnyebben barátkozhattak. Pénteken a kalákások Gőbölös Gábor vezetésével a Kaláka és a Kiskaláka előbb az ozorai Pipó-várat, majd a dégi Festetics-kastélyt látogatta meg. Emellett a két néptáncegyüttes tagjait a soponyai trianoni emlékműhöz is elkalauzolták. A kirándulás után a Sárvíz Művészeti Iskolában a másodikos, illetve a negyedikes dráma szakos diákok egy-egy népmesét adtak elő. Ezután Fabók Mancsi Bábszínházának Az ördög meg a székely menyecske bábelőadását nézték meg. Az est a Gorg & Benzol blues- és jazzkoncerttel folytatódott, utána pedig az iskolaudvaron lehetett az abai gyerekekkel, fiatalokkal barátkozni, beszélgetni. 

Szombaton a nemzeti összetartozás napja alkalmával egész napos programsorozaton vettek részt a néptáncegyüttes tagjai. Délelőtt a Kiskaláka utánpótlása széki táncokat adott elő, majd kézműves foglalkozásokon vettek részt. A délutáni gálaműsoron a Kenderkóc és a Kaláka néptáncegyüttesek vajdaszentiványi, illetve palatkai táncokat adtak elő. A gálaműsort a résztvevő néptáncegyüttesek közös tánca indította, a végén pedig az együttesek tagjai közösen énekelték el a palóc himnuszt. A gálaműsort Aba Város Fúvószenekarának koncertje követte, majd a Sodorka zenekar koncertjén és táncházban szórakozhattak a fiatalok.

Idén is megszervezték a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum hagyományos évadzáró gálaműsorát június 7-én, kedden, amelyen a szülők és érdeklődők előtt mutatkoznak be a Téka Alapítvány által szervezett népzene-, népdal- és néptáncoktatáson részt vevő diákok. Idén e programokat a Csoóri Sándor Alap és a Hagyományok Háza támogatta.

A 20 produkciót felvonultató előadást széki muzsikával kezdte Papp Botond és Felszegi Imre, Juhos Borbála énekelt velük. A legkisebb hegedűsök – Bihari Áron, Guti Ingrid, Fodor Róbert, Sipos Milán, Tasnádi Milán, Láposi Fruzsina, Filep Renáta, Varga Szofi, Zsekán Ákos, Tamás Jorám, Hiticas Roland, Pop Kevin és Lőrincz Hunor – gyerekdalokat muzsikáltak, egyre nagyobb magabiztossággal tartják a hangszert Szabó Bence és Miklósi Hunor irányítása alatt. Filep Anetta buzai népdalokat énekelt, majd az előkészítő, elsős és másodikos diákok az Így tedd rá! néptánctanítási módszerbe nyújtottak betekintést. Felszegi Melinda, Fodor Emőke és Juhos Helga tanítványai egész évben jókedvűen játszották a népi gyerekjátékokat, és könnyedén sajátították el az első tánclépéseket.

Zsoldos Tímea, Boldizsár Hunor, Orbán Csanád felcsíki dallamokat muzsikált, Filep Boglárka énekelt. Az egyéni népdalórákat idén Szabó Boglárka tartotta. Füzesi dallamokat játszott Mihai Cristian, Fodor Márk, Balla Csongor, Takács Oszkár és Fodor Kristóf. Ezt követően Molnár Kata és Fodor Nóra a cimbalmot is megszólaltatta, szilágysági dallamokat játszottak rajta oktatójuk, Réman Gergő felkészítésével. Az elsős kis hegedűsök – Szegedi Dávid, Szováti Roland, Sipos Zoárd, Kis Réka, Posta Eliza, Harangozó Andrea – dunántúli dallamokat húztak.

Az Ördöngös zenekar kísérte a két dalos pacsirtát, Filep Boglárkát és Kiss Adriennt, akik buzai népdalokat énekeltek. Majd füzesi dalok és dallamok következtek Zsekán Bence, Takács Rita és Filep Anetta előadásában. Az 5-7. osztályos diákokból álló Kenderkóc tánccsoport széki táncrendet táncolt, őket idén Cserey Both Zsuzsa és Nagy Gergő tanította. A másodikos hegedűsök – Ágoston Márk, Orbán Eszter, Székely Ákos, Lapohos Milán és Fodor Harmati Bence – kísérték Guti Ingrid énekét, aki dunántúli népdalokat énekelt.

A hétfői népdalórák nagy sikernek örvendtek. Katona Annamária népdalkórusa gazdag népdalcsokorral lépett fel most is. Kalotaszegi népdalokat énekelt Molnár Kata Zsekán Máté, Socaciu Robert, Balla Péter, Soós Zsuzsa és Tasnádi Áron kíséretében. Széki dalok következtek Feketelaki Gáspár, Butuza Zsófia, Sükösd Sándor, énekelt Butuza Zsófia és Fodor Harmati Márk előadásában, csellón kísérte őket Balla Nándor és Juhos Borbála. Idén a brácsa- és nagybőgőórákat Szakács Kristóf tartotta.

A 2-4. osztályosok felcsíki táncokat mutattak be Cserey Both Zsuzsa és Nagy Gergő irányításával. Molnár Ádám és Tasnádi Márton bonchidait muzsikáltak, majd a Kiskaláka palatkai táncokat táncolt. A 6-8. osztályosokat is Zsuzsa és Gergő tanította, ők a Kaláka utánpótláscsoportja. Palatkai muzsikát játszott Balla Péter, Papp Botond, Papp Dávid, Juhos Bálint és Miklósi Zsolt.

A gálaműsort a középiskolásokból álló Kaláka Néptáncegyüttes vajdaszentiványi táncrendje zárta, idén Lakatos Ágnes és Kispál Nándor tanította őket táncolni.