Legnagyobb és legsokszínűbb néptáncfesztivál Szamosújváron

Legnagyobb és legsokszínűbb néptáncfesztivál Szamosújváron
Az elmúlt hét végén ismét népzenétől volt hangos Szamosújvár főtere. Bár nem kerek évfordulós rendezvény, mégis az eddigi legnagyobbra sikeredett és a legsokszínűbbre is: Moldvától Abáig, 20 tánccsoport szinte minden erdélyi tájegységről mutatott be táncokat a már 26. alkalommal megrendezett Nemzetközi Néptáncfesztiválon Szamosújváron, május 12-14 között.

Alig ért véget a rocktörténeti előadás és koncert csütörtökön, amely hatalmas élmény volt főleg a gyerekeknek, akik először kóstoltak bele ebbe  a műfajba, már az abai néptánccsoport is megérkezett. Aba és Szamosújvár testvérvárosok, a Téka Alapítvány és a Sárvíz Művészeti Alapiskola kapcsolata révén. Alapítványuk, a Sárvíz Téka ugyanazt az értékrendet követi, mint a szamosújvári, egymást támogatja a két intézmény, és a tagok tisztában vannak vele, hogy - Korcz Judit szavait idézve – „ha elcsüggedünk, tudjuk, van még egy Téka, ahol megértésre, vigaszra találunk”.

Péntek reggel benépesült Szamosújvár Főtere, épült a színpad, a kézművesek kirakták a portékáikat. A Nemzeti Kulturális Alap által is támogatott rendezvények sorát az Erdélyi Népzenészek Egyesülete által felállított kopjafa avatása nyitotta meg. A Téka Alapítvány udvarán felállított emlékoszlop egy a sok közül, amelyet az egyesület Erdély szerte elhelyezett az elhunyt zenészek emlékére. A szamosújvári kopjafára a tóvidéki zenészek neveit vésték fel, ezzel emlékezve rájuk és örökségükre. Zenei aláfestéssel az Ördöngös zenekar szolgált. A kopjafát Vajda Dániel helyi református lelkész áldotta meg. Az ünnepség után könyvbemutatóra került sor a Téka Alapítvány konferenciatermében. Buzogány Árpád szerkesztette a „Gyertek haza, ludaim!” című gyermekjátékkötetet, amelyhez a gyűjtést főleg nyugdíjas pedagógusok végezték Udvarhelyszéken. Pedagógusok, szülők haszonnal forgathatják, idősebbek pedig biztos találnak olyan játékot, amely ismerősen cseng számukra, valószínű ők is játszhatták gyerekkorukban. Közben a Gödörben, a táncteremben Katona Annamária és Szabó Boglárka vezetésével Prücskök-játszóház zajlott.

A Téka Alapítvány udvarán felállított kopjafára a tóvidéki zenészek neveit vésték fel

A főtéri színpadon délután 6 órától mutatkoztak be a résztvevő együttesek közül néhányan. A szamosújvári népdalt tanuló diákok egy csoportja kezdte a bemutatót, ők heti rendszerességgel próbálnak, különböző versenyeken is megállják a helyüket. Az Abai Kis Sárvíz Együttes rábaközi táncai után a helyi Dansatorii de pe Somes nevű román tánccsoport legapróbbjai mutatkoztak be Szamosújvár környéki román táncokkal. A brassói Mátka tánccsoport először járt Szamosújváron, pénteken az „Ez a világ olyan világ” című összeállításuk mutatták be. A csíkszenttamási Csonkatorony Néptáncegyüttes Zsibongók csoportja felcsíki táncokat táncolt. A Magyarországról, Szentgálról érkezett Szűrös néptáncegyüttes helyi, szentgáli táncokat hozott. Érdekes színfoltja volt a fesztiválnak a Klézséről érkezett Szeret Néptáncegyüttes, akik hitelesen mutatták be a közkedvelt moldvai körtáncokat „Klézsei horba” című összeállításukban. Ugyancsak moldvai táncokat adott elő az abai kis gimnazisták csoportja. A szamosújvári Kiskaláka az eső fenyegetésében kezdte, s a szivárvány íve alatt zárta palatkai táncrendjét.

Az előadás a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tornatermében folytatódott a balánbányaiak „Bukovina mit vétettem” című előadásával. A széki táncosok, illetve  Pali Marci és zenekarának  bemutatkozása után kezdődött a táncház.

Tavaly kellett volna megszervezni a 24. mezőségi találkozót, amelyre sajnos nem került sor, a járvány ebben is megakadályozott. Annak érdekében, hogy a folyamat ne szakadjon meg és idén ősszel meg lehessen szervezni a jubileumi, 25. Mezőségi Fesztivált és találkozót, úgy döntöttünk, hogy a tavaszi fesztivál keretén belül bepótoljuk a tavaly őszről elmaradt programok egy részét. Az esti meghívottak a találkozó keretében érkeztek. A péntek estét hajnalig tartó táncház zárta a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tornatermében.

Szombat délben Harangozó Imre újkígyósi néprajzkutató barátunk 27. könyvének bemutatójára gyűltünk össze a konferenciateremben. A „Napkeleti kalászat” című kötetében az archaikus népi imádságokról olvashatunk, valamint arról az örökölt tudásról, amely a paraszti kultúra változásával eltűnni látszik. A könyvbemutatón a katolikus hittantanár megszokott humoros előadásmódjából megismerhettük a népi imádságok sokféleségét, de mindannyiunk szeme könnybe lábadt, amikor a Moldvában lezárult, a Mezőségen is hangsúlyos nyelvváltásról beszélt. Hisszük, hogy barátainkkal, szövetségeseinkkel sokáig a magyar nyelv végvára maradhatunk a Mezőség peremén. Hideg Anna néni karácsonyi és világi énekei színesítették és emelték a könyvbemutató hangulatát.

A fesztiválunk egyik kedvelt pontja a táncosok felvonulása. Románok, magyarok kíváncsian szemlélik a színes menetet. Idén a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumtól indult a felvonulás és a 600 táncos sora utcányi hosszú lett. A táncosok, zenészek énekszóval érkeztek meg a Főtérre.

A kézműves vásár folyamatosan zajlott a két nap alatt, szombat délután kézműves foglalkozások is várták a legkisebbeket. Papírforgó, pohárfigura, lepkedísz készítést, agyagozást és arcfestést próbálhattak ki a helyi pedagógusok irányításával.

A fesztiválon résztvevőket Dragan Ovidiu, Szamosújvár polgármestere is köszöntötte, kiemelve a két intézmény, a polgármesteri hivatal és a Téka Alapítvány közti partnerséget. A gálaműsort a Sárvíz zenekar kalotaszegi táncrendje kezdte, majd domokosi táncokat láthattunk a Zivatar néptáncegyüttes előadásában. A Sárvíz Táncegyüttes mezősföldi táncokat, míg az avasújvárosi Kispiros Néptáncegyüttes belső mezőségi táncokat mutatott be. Ismét láthattuk a szentgáli táncokat a Szűrös együttes előadásában, majd a kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes kalotaszegi táncokat adott elő.

Hajnalig tartó táncházban mulattak a fesztivál résztvevői

A brassói Mátka csoport után gyimesi táncokat láthattunk a csíkszenttamási Zsibongók előadásában. Az abaiak rábaközi táncát a Kiskaláka palatkai rendje követte. A Szatmárnémetiből érkezett Röpike Néptánccsoport szilágysági táncokat, a Szamoshát együttes szatmári táncokat mutatott be. Ismét megtekinthettük a klézsei horbát, majd megismerhettük a körtvélyfáji Bokréta Néptáncegyüttest, akik mezőségi táncokat mutattak be. A helyi Dansatorii de pe Somes együttes nagyobb gyerekekből álló csapata erdélyi táncrendet mutatott be, majd a kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes jobbágytelki táncokat adott elő. Az abaiak moldvai táncokat, a Kaláka vajdaszentiványi táncokat táncolt, míg a nagybányai Talpalat tövisháti táncokat. A talpalávalót az Ördöngös, a Botos Banda és a Rezeda zenekarok húzták.

Vacsora után a bálványoscsabai és vajdakamarási hagyományőrzők, illetve a palatkai muzsikusok mutatkoztak be. A táncházban hatalmas sikere volt a klézsei zenekar táncrendjének, hatalmas moldvai mulatság kerekedett. Jó volt ismét mulatni a régi ismerősökkel, újakkal megismerkedni és látni, hogy a gyerekek, fiatalok jókedvűen mulatnak a népzenére. Hátha minden baljóslat ellenére mégsem változott annyira a világ, megmaradt a közösség iránti igény.