Román nyelvi tábor kézművességgel, tánctanulással, sporttal

Román nyelvi tábor kézművességgel, tánctanulással, sporttal
Július második hetében zajlott a szamosújvári Téka Alapítvány nagy népszerűségnek örvendő román nyelvi tábora. Hat évvel ezelőtt, saját gyerekeink román nyelvgyakorlása ihlette az első bejárós tábort, amely aztán nagyon rövid idő alatt ott alvóssá vált. Idén pedig pár óra alatt elfogytak a bent alvós helyek.

Idén már hat csoportba osztottuk a gyerekeket a megnövekedett létszám miatt. A legkisebbekkel Moldovan Iulia és két önkéntesünk (Molnos Zita és Horváth Emőke) foglalkozott. Ők számos kézműves foglalkozáson sajátítottak el román szavakat. A 6-7 évesek csapatával Cornea Claudia óvónő játszott, dalolt. Deac Aurora, Merkler Martina és Dobocan Anca csapata már nagyobb gyerekekből állt, ők írás-olvasás feladatokat is beiktattak a kommunikáció, digitális feladatok, játékok, kézimunka mellé. Sabo Ciprian idén is a legnagyobb korosztályt koordinálta, a kamaszokét, akik számára ugyanolyan jó élmény maradt a tábor, mint kisebb társaik számára. A csoportmunka, szóvadászat, kreatív feladatok és csapatszellem címszavakkal foglalható össze a hetük.

A román nyelvű foglalkozásokon túl számos kísérő programon is részt vehettek a bent alvó gyermekek, amelyet Rariga Imola és Fodor Emőke szervezett. Hétfőn a helyi moziban néztük meg az Encanto című filmet, majd vásárolni mentünk. Az első táborosok nagy élménye a vásárlás, mivel sokan ilyenkor kapnak először zsebpénzt. Kedden délután a Téka Alapítvány munkatársai kézműves foglalkozást vezettek: a drótékszer készítést, agyagozást és bogozást próbálhatták ki a táborozók. Vacsora után, ismét visszatértünk a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tornatermébe illetve focipályájára, ahol sporttevékenységeken vettünk részt. Segítségünkre voltak a helyi sportegyesületek, akik pozitívan reagáltak kérésünkre. A fiúk a Viitorul focicsapattal közösen játszottak, nem egymás ellen, hanem vegyes csapatokban. A lányok a Queens Dancing mazsorett csapat szeniorjainak produkcióját nézték meg, majd közösen próbálták a pomponos táncot. Az idő rövidsége miatt szomorkodtak csupán, de több gyerek telefonszámot cserélt, reméljük, jövőre ismét találkoznak.

Szerdán végre véget ért a kánikula, viszont a délutáni program is módosult. A városba tervezett kincskeresésből Egy perc és nyersz! kihívás lett. Hat csapatban vetélkedtek az ügyességi próbákon, mind a hat csapat megérdemelte a finomságot. Néhányan ügyesebben építettek keksztornyot, vagy gyorsabban tűztek spagettire a penne tésztát, remekeltek a lufi fújásban, mások ügyesebben halásztak ki pénzérmét a harisnyából, de mindannyian jól szórakoztak és ötleteket is kaptak ahhoz, mivel tölthetnék az időt az unalmas vakációs napokon.

Csütörtökön a kérői Tékarám lovasudvarba látogattunk, ahol csak megcsodáltuk a lovakat. Ezt követően a nemes egyszerűséggel Parasztlonnak nevezett akadálypályán mérte össze tudását, erejét és gyorsaságát a két csapat. Szlalom, bálaugrás, célba dobás, nyeregcipelés, deszkán egyensúlyozás szerepelt a próbák sorában. Izgalmas volt végigcsinálni, de szurkolni is a csapattársaknak. Vacsora után kezdődhetett a tánctanulás Lazar Razvan helyi táncoktató vezetésével. Country, bécsi keringő alaplépéseket tanított, de a tanulás nagyon bulisra sikeredett. S persze ugyanúgy „rövidnek” bizonyult, mint a sportos program.

A pénteket beárnyékolta az elválás szomorúsága a nagyobbak esetében, a kicsik viszont izgatottan várták a szülők viszontlátását. A táborzáráson a foglalkozásokat vezető pedagógusok pár szóban összefoglalták a szülők számára a hét eseményeit és tanulságait. Jövőre visszavárjuk hűséges táborozóinkat, akik már márciusban figyelik a táborajánlat megjelenését.