Tücsöktábort szerveztek a szamosújvári Tékánál

A Rendek között, vonók mögött című előadást is láthatták a táborozók

Tücsöktábort szerveztek a szamosújvári Tékánál
A szamosújvári Téka Alapítvány székhelyén hangszeres és ének oktatás zajlott a Tücsök tábor keretében április 24–29. között. Az ötnapos intenzív, napi 4-5 órás tanfolyam keretében a résztvevő 12-18 év közötti korosztályú diákok középhaladó és haladó mezőségi (magyarpalatkai) és széki muzsikát tanultak.

A tábor során a maximális létszám 106 volt – ebből 20 szamosújvári diák, 11 oktató és a többi gyerek Erdély számos területéről és Kárpátaljáról érkezett. Legtöbb diák hegedűn játszott, őket Dallos Levente, Szász Dávid, Codoba Florin, Molnár Szabolcs, Miklósi Hunor, Szabó Bence oktatta. Brácsát Szakács Kristóf, Szász Jocó és Mihai Radac „Remus” oktatott, Szász Lőrinc pedig a nagybőgősöket tanította. A déli népdaloktatást Nagy Noémi-Kriszta vezette.

A tábori program az elején sem bizonyult lazának, de a késői lefekvés miatt egyre nehezebb lett. Délelőtt zajlottak a hangszerórák, amit a déli népdaloktatást zárt le. Ebéd után ismét gyakorlás következett. Este változatos programok – ismerkedési est, focibajnokság és természetesen szakmai előadások – zárták a napot. Hétfőn Molnár Szabolcs Szék, kedden Könczei Csongor Palatka zenéjéről és zenészeiről mezéltek. Szerda este Páll István Szalonna koncertjén, csütörtökön a Rendek között, vonók mögött című előadáson vehettek részt a táborozók. Pénteken minden csoport bemutatta a táborban tanult vagy gyakorolt dallamait, táncrendjeit. A búcsúestet nagy táncház zárta. Nehéz volt az elválás, de jövőre ismét találkoznak a Tücsöktáborban.

Borítókép: Riti József Attila