Személyi változások a Kolozs-dobokai főesperesi kerületben

Balról jobbra: Popesc Mihăiţă Cristian, Bőjte Csongor és Czirják Ottó
Több személyi változásról rendelkezett 2024/IV. körlevelében Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, mely változások többek között a Kolozs-dobokai főesperesi kerületet, így Kolozsvárt is érintik.

Közel kétéves előkészítő munka eredményeként, meghallgatva az érintett lelkipásztorok és közösségek álláspontját és kikérve a főegyházmegye papi szenátusának véleményét, a vonatkozó egyházi törvények előírásait betartva Kovács Gergely érsek megalapította a kolozsvári román anyanyelvű személyi plébániát, Szentháromság titulussal, a piarista templom román hívei részére. A magyar nyelvű pasztoráció, illetve a Katolikus Egyetemi Lelkészség működésében ez nem jelt változást.

Ugyanakkor Popesc Mihăiță Cristiant, a kolozsvári Szent Mihály-plébánia segédlelkészét felmentette eddigi beosztásából és kinevezte a személyi plébánia első plébánosává. 

Popesc Mihăiță Cristian Petrozsényban született 1992-ben, Gyulafehérváron szentelte pappá 2018 júniusában Jakubinyi György érsek. Papi jelmondata:  „Mindenkinek mindene lettem”. Előbb segédlelkész volt Nagyszebenben (2018-től 2020-ig), majd Kolozsváron, a Szent Mihály plébánián, 2020-tól mostanig. 

Érsek főpásztorunk új igazgatót nevezett ki a Verbum Egyesület élére Bőjte Csongor, a Szent Mihály plébánia segédlelkésze személyében. Elődjét, Ferencz Antalt megerősítve a Szent Péter egyházközség plébánosi beosztásában, az érsek megbízta Kajántó fília ellátásával.

Bőjte Csongort 2022. június 29-én szentelte pappá éppen Kovács Gergely; papi jelmondatát a Teremtés könyvéből választotta: „Isten gondoskodik”. Bőjte Csongor így vallott életútjáról egy korábbi interjúban: „Számomra a világ közepén, Csíkszentdomokoson születtem 1995. március 8-án. Azon túl, hogy szülőfalum a »szívem csücske«, amiatt is a világ közepe, hogy az, ami a sok otthon közül az OTTHONT jelenti. Ott csodálkoztam rá először a világra, ott éreztem meg először, hogy Isten minden embert arra hív, hogy közösségében építse az Ő országát már itt, földi életünk során. A helybéli Márton Áron Általános Iskola, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia karának és Bölcsészettudományi karának közössége mind-mind nyomott hagyott életemben. A család, barátok, és sok más közösség mellett az előbbi helyszínek formáltak azzá, aki 2017-ben belépett a gyulafehérvári Papnevelő Intézet kapuján, hogy életem célját és Isten hívó szavát felismerve az Ő és népe szolgálatára ajánljam életem.” 

Augusztustól új segédlelkészt kapott a Szent Mihály plébánia. Czirják Ottó nem ismeretlen a kolozsváriak előtt, hiszen gyakorlati éves kispapként fél évet ebben az egyházközségben szolgált 2021-ben. A Hargita megyei Csíkmadarason született 1998. július 1-jén. Az elemi iskolát szülőfalujában, a középiskolát a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban, teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Teológia Karának Pasztorális Intézetében végezte. Idén június 29-én szentelte pappá Kovács Gergely érsek.  Papi jelmondata: „Uram, örökrészem és kelyhem, te tartod kezedben sorsomat.” 

Czirják Ottó ezzel kapcsolatban elmondta: „úgy érzem, szépen kifejezi tapasztalataimat, meggyőződésemet: Isten meghívott és küld engem, velem van jóban és a megpróbáltatások közepette is, erőt adva mindahhoz, ami rám vár. Ezzel a tapasztalattal, meggyőződéssel, hittel indulok el a papi életre, Isten és a hívek szolgálatára. Vallását gyakorló családban, a helyi közösségben, majd pedig a Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban tettem le Istennel való kapcsolatom alapköveit, amelyekre mind a mai napig bátran építkezhetek. Hiszem, és érzem, Ő gyújtotta fel bennem a hivatás lángját, amelyet fokozatosan ismertem fel. A családom, plébánosom, általános iskolai, valamint középiskolai tanáraim, nevelőim mintegy útjelző táblaként segítettek hivatásom felismerésében, és formáltak, hogy válaszolhassak a Mesternek, aki a papságra hívott. Azóta is érzem és tapasztalom, hogy boldog vagyok, hogy jól döntöttem. A legfőbb példaképem Krisztus. Mindennapi kis harcaimban azért küzdök, hogy az Atyával, embertársaimmal való kapcsolatban mindinkább hozzá hasonuljak.  Az elképzelésem, amiért imádkozom, hogy Isten bárhová is rendeljen, bárhová is küldjön, mindig és minden körülmények között, életemmel, szolgálatommal Meghívóm nyomába lépve, hiteles papként, Isten kegyelmének méltó közvetítője és szeretetének tanúja lehessek” – nyomatékosította Czirják Ottó.

*

Kovács Gergely új plébánost nevezett ki Szőcs Béla személyében a kolozsi plébániára, amelynek lelkipásztora ellátja a Kolozs megyei Mócs, Katona, valamint a Maros megyei Nagysármás római katolikus híveit is. Elődjét, Keresztes Olivért főpásztorunk Sepsibükszád plébánosává, valamint Málnásfürdő plébániai kormányzójává nevezte ki.

Szőcs Béla Egeresen született 1968. április 19-én. Középiskolai tanulmányait szülővárosában és Kolozsváron, míg teológiai tanulmányait Gyulafehérváron, a Római Katolikus Hittudományi Főiskolán végezte. Ugyanott szentelte pappá Jakubinyi György érsek 1996. június 23-án. Káplánként szolgált Kézdivásárhelyen és Brassóban. Ezt követően lelkipásztor volt Nyárádszeredában és Nyárádselyén, majd plébános Szászfenesen (2011-től 2017-ig), Sinfalván (2017-től 2022-ig) és két évig – mostani kinevezéséig – Uzonban.

Tehetséges író, akinek több kötete látott napvilágot: Akik hamuból is tudnak építkezni (Kézdivásárhely, 2006), Használjátok fel Isten kegyelmét I–II. (Kolozsvár, 2007, 2008), Használjátok fel Isten kegyelmét III–IV. (Kolozsvár, 2008, 2009), Az evangélium titka (Kolozsvár, 2011).