Szászfenesi kiáltvány: egyesülne Kolozsvárral az ország legnagyobb községe

Szászfenesi kiáltvány: egyesülne Kolozsvárral az ország legnagyobb községe
Kiáltványt adott ki ma egy szászfenesi egyesület, amelyben a helyi gondok rendezése mellett a mintegy 35 ezer lakosságú község Kolozsvárral való egyesülést is kérik.

Daniel Meze, a Szászfenesen Élek Egyesület (ATIF) egyik tagja egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a dokumentum egy civil kezdeményezés eredménye, az akció során pedig feltérképezték, hogy milyen nehézségekkel kell a közösségnek megküzdenie.

 

„Kiadtuk a Szászfenesi kiáltványt, ami civil kezdeményezés eredménye, az akció során pedig feltérképeztük, hogy milyen nehézségekkel kell a közösségünknek megküzdenie. Nyilvánosságra hoztuk ezt a dokumentumot, és felhívással fordulunk minden illetékes intézményhez – polgármester, helyi önkormányzat –, hogy vegyék figyelembe ezt, és rendezzenek minél több problémát azokból, amit a szászfenesiek több mint 200 üzenetben fogalmaztak meg. Felhívással fordulunk a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kolozs megyei vezetőihez, hogy találjanak megoldást arra, hogy Szászfenes és Kolozsvár liberális polgármesterei együttműködjenek, a két település pedig egyesüljön. (…) Ma két külön település, helyi büszkeségekkel, nem tudnak fejlődni, egyetlen közigazgatási egységre lenne szükség” – fogalmazott Meze.

Hozzátette: az egyesülést követően az elkövetkező tíz évben fokozatos nőhetnének a fenesiek által fizetett helyi adók és illetékek, hogy utolérjék a kolozsvári szintet, de ne legyen egyből nehéz.

„Közép- és hosszútávon a fenesiek nyernének, és másként fejlődne a környék. Kolozsvár polgármesteri hivatalának szakértői vannak az európai uniós források lehívása terén, a szászfenesi önkormányzatnak nincsenek, s így sok probléma megoldódna” – mutatott rá Meze.

Az egyesület képviselői azt is kérik Szászfenes polgármesteri hivatalától és helyi önkormányzatától, hogy bírságolják meg az elhanyagolt, gazos, faltörmelékes területek tulajdonosait, készítsék el a Szászfenest délen elkerülő körgyűrűt, amelyhez még nem történtek meg a kisajátítások, alakítsanak ki játszótereket, járdákat – olyan körülmények között, hogy egyes helyeken alig 20 centiméter áll a gyalogosok rendelkezésére –, illetve építsenek bölcsődéket.

A Szászfenesen Élek Egyesületet 2017-ben alapították.