Olasz–francia–román cég készíti el a gyorsvasút és a metró terveit

Akár egy évtizedig is elhúzódhat a megvalósítás?

Olasz–francia–román cég készíti  el a gyorsvasút és a metró terveit
Az SWS Engineering Spa (Olaszország) – SYSTRA (Franciaország) – METRANS Engineering Kft. (Románia) olasz–francia–román társulás nyerte meg azt a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által meghirdetett versenytárgyalást, amelynek tétje a metropoliszövezetben közlekedő gyorsvasútra és metróra vonatkozó tanulmányok elkészítése. A városi önkormányzat által meghirdetett licitre öt jelentkező nyújtotta be ajánlatát. Kolozsvár polgármestere és a nagy méretű tervben érintett hat község önkormányzata áprilisban írta alá a metróra és a gyorsvasútra vonatkozó együttműködési szerződést, amely során a munkálatokat két szakaszra osztották: a gyorsvasút illetve a metróvonal kialakítására. Ismerve a hazai „sajátosságokat”, feltételezhető, hogy legkevesebb öt, de akár tíz évbe is telhet a megvalósítás, ráadásul a hivatalos személyek egymásnak ellentmondóan vélekednek arról, hogy a beruházás kaphat-e uniós támogatást.

Kolozsvár polgármestere, Emil Boc kedden jelentette be a metropoliszövezetben közlekedő gyorsvasút és metró létesítéséhez szükséges különféle tanulmányokat elkészítő társulás nevét. A licit nyertese 30,1 millió lejért állítja össze az előmegvalósíthatósági, a megvalósíthatósági, a környezetvédelmi és a hatástanulmányt. 
A tervezett gyorsvasút – avagy helyi érdekeltségű vasút – Magyarnádas/Nădăşel helységből indul és Bonchidáig szállítja az utasokat, 43 kilométeres távon. A már létező vasúti állomások mellett új megállókat alakítanak ki Kisbácsban, a Tetarom I-es ipari park környékén és a Hóstát/Mărăşti negyedi végállomás melletti IRA híd közelében. A Kolozsvár keleti részén létrehozandó vasúti megállót a reptérhez közel tervezik. Amennyiben erre lehetőség nyílik, minden megállóban kis méretű, úgynevezett Park & Ride típusú parkolókat hoznának létre. 

A metró építését két szakaszban képzelik el. Az első szakaszban Szászfenes község déli részén, a majdani sürgősségi kórház közelében alakítják ki az első megállót; a metró elhalad a Vivo bevásárlóközpont előtt (azaz alatt), érinti a Monostor negyedet, a belvárost, majd elér a város keleti végéhez, a Hóstát/Mărăşti negyedi IRA hídhoz. A metróépítés második szakaszában kötnék össze Szászfenes déli részét Gyaluval. A metróvonal hossza 16 km, és 15 megállót képzeltek el. 

Figyelembe véve Gyalu község egyre növekvő lakosságát, az első szakaszban buszvonalak létesítését tervezik Gyalutól a szászfenesi metróállomásig, illetve a környező falvakból a magyarnádasi vasúti megállóig. 
A metró esetében az elő­megvalósíthatósági tanulmányt az erre vonatkozó munkálatok elkezdésére vonatkozó rendelet kibocsátásától számított ötödik hónap végéig, a körzeti városrendezési tervet (PUZ) a 16. hónap végéig, a megvalósíthatósági tanulmányt pedig a 26. hónap végéig kell kidolgozni. 
A gyorsvasút esetében a körzeti városrendezési terv (PUZ) kidolgozásának határideje 12 hónap, míg a megvalósíthatósági tanulmányt (beleértve a környezetvédelmi engedélyt, a területek kisajátítására vonatkozó iratcsomót és más iratokat) a 24. hónap végéig kell összeállítani; ebben az esetben is a munkálatok elkezdésére vonatkozó rendelet kibocsátásának napját veszik alapul. 

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal közleménye szerint a társulásnak két év áll tehát a rendelkezésére a tényleges kivitelezésre vonatkozó feladatfüzet összeállítására. 

Megkeresésünkre Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere azt mondta: a dokumentáció elkészülése után kerülhet sor az építkezési engedély kibocsátására és a munkálatok kivitelezésére vonatkozó versenytárgyalás meghirdetésére. Mivel a közbeszerzési eljárások hosszadalmasak, Oláh Emese nem bocsátkozott a konkrét megvalósításra vonatkozó becslésekbe. 

A nyertes társulás egyébként a licit feladatfüzetében kért módon bizonyította, hogy van tapasztalata hasonló tanulmányok kidolgozásában, hiszen a Systra cég állította össze Toulouse város 28 kilométer hosszúságú metróvonalának dokumentációját, továbbá készítette el a tel-avivi metropoliszövezet 140 kilométeres metróhálózatának tervét.

A metróvonal konkrét megvalósítása viszont sokkal összetettebb feladat, így sokak számára kérdés, hogy sikerül-e az elkövetkező évtizedben tető alá hozni ezt a nagy léptékű beruházást. Idén tavasszal Dan Tarcea liberális alpolgármester azt nyilatkozta: első lépésben a városi vasút készülne el, ami összekötné Bonchidát, Zsukot, Apahidát, Kolozsvárt és Kisbácsot a létező vasútvonal kihasználásával, de rövid távú szállításra tervezett szerelvényekkel. Szintén Tarcea mondta korábban: a városi vasútvonal kivitelezése nagyjából 75 millió euróba kerül, ez pedig „nagyságrenddel olcsóbbnak ígérkezik a metró megvalósításánál”. A projekt mindenképpen meghaladja a helyi költségvetések lehetőségeit, így elemzik az uniós alapok nyújtotta lehetőségeket. Ezzel némileg ellentétben azonban szeptemberben az európai alapokért felelős, akkor tisztségben levő miniszter, Roxana Mânzatu kolozsvári látogatásán azt nyilatkozta: a nagy infra­struktúrára fordítható uniós alapok a 2021–2027 időszakra a jelenlegi 10 milliárd euróról 6 milliárdra apadtak. A kolozsvári metró elméletileg kaphatna finanszírozást, de ahhoz a tanulmányoknak már készen kellene lenniük, és a városnak rendelkeznie kellene egy, a fővárosi Metrorexhez hasonló vállalattal. Mivel a tervezett kolozsvári földalattinak még az előmegvalósíthatósági tanulmánya sem készült el, az akkori tárcavezető szerint szóba sem jöhet, hogy uniós alapokat kapjon a projekt.