Ragozás

Ragozás
Az idén épp tízedik éve, hogy táborokat szervezek: gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek. Évről–évre alapos tervet készítünk a tematikákat illetően, azok részleteit kidolgozzuk, beosztjuk napok és napszakok szerint, kijelöljük az egyes témakörök felelőseit, elkészítjük a táborvezetők milliónyi feladatra néző szerepbeosztását és így tovább. Minden évben felmerül az alapvető kérdés: miért? Azaz pontosan miért is csináljuk, mit is akarunk tanítani? Mi a célja ezeknek az alkalmaknak, a sok ráfordított időnek, pénznek és fáradságnak?

Megfordultam számos más felekezet vagy világi szervezet táborában. Mindenütt elkötelezett, a nevelés értékét valló, nagyszerű emberrel találkoztam. Sok kreatív ötlet, egyre színesebb a tábori kínálat.  Érzem, hogy mindben van valami közös, az alkalmi célokon túlmutató. De nem tudom megfogalmazni. Éveken át foglalkoztat a kérdés, éveken át elbukom a válasszal.

Böngészem a benyújtott pályázatok leírását, tartalomelemzem a nyilvános térben közzétett tábori felhívások hívószavait. Leggyakrabban a nevelés fogalma hangzik el. Holtversenyben áll a nemzeti és felekezeti öntudat erősítésének valamilyen változatával. Aztán ott sorakoznak az erdélyi, érték, hagyomány, bibliai, történelem, kézműves, vallási, nyelvi, zenei, életmód kulcsszavak.

Mára a táborok váltak a nevelési alkalmak között az egyik legfontosabbá, leghatékonyabbá. Valóságos tábori turizmus bontakozott ki. Mára nem ritka az olyan gyermek-fiatal, aki nyaranta 7–8 táborban vesz részt. De lényegében mit is tanulhatnak ott? Nem tudom, és zavar…

Találkozom egy idős rokonnal. – Hogy van, Gáspár bátyám? – kérdezem. – Sajnos nem vagyunk jól, Ángyi beteg. – válaszolja. Megüti a fülem ez a többes szám. Én csak őt kérdeztem. De számára nincs egyes szám, nincs elszigetelt létezés. Ő a neki intézett kérdésbe beleérti a családot, hozzátartozóit, háza népét, a rábízottakat. Ő még az a nemzedék, aki tudja, hogy az ember csak más embereken keresztül ember. Hogy a legérdekesebb tér nem az, ami bennem van, hanem ami köztünk.

Azonnal érzem, hogy meg tudok békülni ezzel a válasszal. Azt tanítjuk, igen, a többes számot. 

Úgy érkeznek a táborba a fiatalok, mint akiket folyamatos fogyasztáson keresztüli önkifejezésre idomít a társadalom. Mint kik úgy vélik, hogy maga maguknál nincs fontosabb. Akik okos telefonnal a kezükben közösségi médián keresztül várják hiányos önbizalmuk szüntelen külső megerősítésének lájk-szérumát. Kik irányvesztettségükben magukra záródva a hamisítványok karneváljába tévednek. Mint kik képlékeny szoborként mérik oda magukat mindenhez, amitől érvényes választ remélnek.  

Fontos nekik elmondani, hogy bár lehet, hogy Peti jól van az új kütyüjével, és Eszti is boldognak látszik a flamingós műköröm mintájával, de mi nem vagyunk jól. Nem vagyunk jól, amikor újabb utcát átkeresztelnek, amikor újabb iskola zár be gyerekhiány miatt, amikor a törvényhozók újra kibabrálnak a tanárokkal. Nem vagyunk jól, amikor az egészségügyéveken át elveszi az adót, de szolgáltatást csak a magánklinikákon kínál. Nem vagyunk jól, amikor álkérdésekkel egymásnak ugrasztanak, amikor fiataljaink szerre itt hagynak, amikor a kirándulóhelyeket ellepi a szemét. Nem vagyunk jól, amikor újabb újság vagy kiadó szűnik meg. Nem vagyunk jól, nem lehetünk jól, amikor mellettünk valaki szenved, amikor gyermek éhezik, amikor időseink örökös nyugdíjrendszer-reformokban elszegényednek, és szégyen emészti fel az utolsó éveket.

Nehezen megy, mert mi közünk hozzá. De ragozgatunk, újra és újra megpróbáljuk. Tanuljuk a többes számot.

Képünk illusztráció

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Máskép(p)
Amerikai elnökök elleni agresszióból kijutott alaposan az Egyesült Államok történelme során: Trump a hetedik a sorban; az ország fennállásától számolt 248 év alatt elkövetett 8 (Henry Ford életére 1975 szeptemberében kétszer is rátörtek) támadás 31 éves átlagot ad ki. Magyarán, egy elméletileg átlagolt séma szerint egyetlen emberöltőnyi időszakra két Fehér Ház elleni fegyveres cselekedet jutna. A glóbuszon bizonyára vannak vidékek jócskán, ahol az ilyen jellegű statisztika komorabb következtetéseket eredményez, de az előbb vázolt adathalmaz is elgondolkodtató frekvenciájára utal a politikai indíttatású erőszaknak.
Máskép(p)
Pár hét leforgása alatt immár a második politikai vezetőellen követnek el merényletkísérletet. Robert Fico szlovák miniszterelnök után Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltön volt a sor. Vajon ki következhet? – fogalmazódhat meg sokakban a kérdés, noha a két említett támadás között nincs semmilyen közvetlen összefüggés.
Máskép(p)