Kötelez a történeti anyag, forma és esztétikai látvány

Kötelez a történeti anyag, forma és esztétikai látvány
Maksay Ádámot, a felújításon dolgozó tervezőcsapat vezető mérnökét arról kérdeztük, milyen helyreállítási alapelveket követ a restaurálás, melyek lesznek meghatározó lépései. A Makay Dorottya tartószerkezet-tervező mérnök szakvéleményét is tartalmazó összegzésből kétséget kizáróan kiderül, a helyreállítás már nagyon időszerű, hiszen konkrét tartószerkezeti problémákat kell orvosolni, a hatalmas méretű fedélszéket fel kell újítani, a tornyot biztonságossá, látogathatóvá kell tenni. Kétséget kizáróan hatalmas léptékű, nagy szaktudást és felelősséget igénylő munka elé néznek tervezők és kivitelezők, amelynek sikere folytán Kolozsvár egyik legrégibb műemlék épülete megmaradhat a mi időnktől távoli utókor számára is.

A Szent Mihály-plébániatemplomon végzett utolsó általános beavatkozás óta több mint fél évszázad telt el, és a károsodások felgyorsulása szükségessé és egyértelműen indokolttá tette az újabb átfogó helyreállítást. (Nagyobb mérvű beavatkozást a templomon legutóbb az 1956–57-es felújítás alkalmával végeztek, amikor Bágyuj Lajos építőmester bukaresti helyreállítási tervek alapján elbontatta a szentély barokk boltozatát, és vasbeton gerendaszerkezethez kapcsolta az újjáépített keresztboltozat bordáit – szerk. megj.). A felújítás koncepciója a történeti anyag és forma megőrzésének kötelezettségére és az örökölt esztétikai látvány megőrzésére alapoz – emelte ki kérdésünkre válaszolva Maksay Ádám.

A konkrét tervezést a templom digitális felmérése, a szaktanulmányok készítése, a műszaki állapotfelmérés és diagnosztikai vizsgálatok sora (statikai-, építészeti-, faanyag-állapotfelmérés, a falképeket és díszítőfestést szondázó kutatások, a mikroklíma vizsgálata, régészeti feltárás) előzte meg. A tervezés kitér a templom teljes külső és belső felújítására. A tartószerkezeti megerősítéseken és fizikai felújításon túl alapvető célként határoztuk meg a templom és a hozzá kapcsolódó torony tereinek korszerűsítését, az épületgépészeti és komfortigények kielégítését – összegezte a vezető mérnök.

3D-s felmérés: süllyedt a hajófal

Elmondta, az építészeti felmérést ki kellett egészíteniük egy 3D-s, lézerscanneres adatrögzítéssel, ami nagyon hasznos információkat adott a tartószerkezeti szakvélemény kidolgozásához. 

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!