Rekordösszeget utaltak haza a külföldön dolgozó romániaiak

Európában a hazautalásoktól leginkább függő országok közé tartozunk

A Román Nemzeti Bank (BNR) nemrég közzétett adatai szerint a külföldön dolgozó románok 2023-ban 6,5 milliárd eurót küldtek az országba, ami a nemzeti bruttó össztermék (GDP) 2%-ának felel meg, és mindössze 1,2%-kal kevesebb, mint a Románia által tavaly bevonzott közvetlen külföldi befektetések (ISD) összege. A hazautalásoknak ez az összege új rekordot jelent, és több mint kétszer annyi, mint egy évtizeddel ezelőtt. Nagy-Britannia 2023-ban is élen járt a Romániába érkezett valuták származási helyét illetően: közel egynegyede, azaz 1,5 milliárd euró az ott élő romániaiaktól származik. A második helyen Németország áll 1,4 milliárd euróval. Mindkét állam esetén észlelhetjük a Romániába onnan beérkező pénzösszeg folyamatos növekedését. A Világbank adatai szerint többek közt Romániába utalják a legtöbb pénzt a külföldön dolgozó romániai lakosok: 2022-ben a 17. helyen álltunk a világban (188 vizsgált ország közül), szemben a 2007-es 54. hellyel.

 Az elmúlt évtizedben a külföldön dolgozó romániai munkavállalók hazautalásainak összértéke több mint 46,5 milliárd eurót tett ki, ami mindössze 14,2%-kal marad el a közvetlen külföldi befektetések (Investiții Străine Directe, ISD) beáramlásának szintjétől ugyanebben az időszakban. A külföldi közvetlen tőkebefektetésekkel és az európai forrásokkal együtt (2023-ban a nemzeti bruttó össztermék, a GDP mintegy 4,2%-a), a külföldön élő románok hazautalásai egyrészt a folyó fizetési mérleghiány „befoltozásához”, másrészt a nemzeti valuta támogatásához járultak hozzá nagymértékben – írja összefoglalójában az Avocatnet hazai szakmai portál.  A folyó fizetési mérleg, amely lényegében Románia nemzetközi tranzakcióinak egyenlege, tavaly 22,7 milliárd eurós (a GDP 7%-a) hiányt mutatott, ami elsősorban a nagyon magas kereskedelmi hiány (az import és az export közötti különbség: 28,9 milliárd euró 2023-ban) következménye.

Az Egyesült Királyságból utalják haza a legtöbb pénzt

Nagy-Britannia 2023-ban is élen járt a Romániába érkezett valuták származási helyét illetően: közel egy negyede, azaz 1,5 milliárd euró az ott élő romániai munkavállalóktól származik. A második helyen Németország áll 1,4 milliárd euróval. Mindkét állam esetén észlelhetjük a Romániába beérkező pénzösszeg folyamatos növekedését. Habár Olaszország és Spanyolország az ott élő romániai lakosok számát illetően az első és a harmadik helyen áll, a hazaküldött pénzösszeget illetően nem figyelhető meg következetesség. Az utóbbi két említett országból származó és Romániába küldött pénz 2019-ig nőtt, majd csökkent, ezt követően a világjárvány után viszonylagos helyreállás következett be. 

 A Nagy-Britanniából származó összegek az elmúlt tíz évben közel tízszeresére nőttek, habár az ott élő romániai lakosok száma nem haladja meg a 0,4 milliót, ez 1/3-a az Olaszországban élő romániaiaknak – derül ki a hivatalos becslésekből. Németországba közel 0,8 millió romániai lakos élhet, az onnan Romániába átutalt pénzt azonban a mezőgazdaságban és turizmusban dolgozó idénymunkások száma is befolyásolja. 

Átutalás versus befektetés

A Curs de guvernare gazdasági elemzésekkel foglalkozó hazai hírportál szerint a külföldön dolgozó romániai lakosok által átutalt pénz az utóbbi tíz évben biztonságosabbnak és kiszámíthatóbban tűnik, mint a közvetlen külföldi befektetések. Ez utóbbi mutató terén nagy ingadozás volt észlelhető, miközben a hazaküldött pénz folyamatosan nőtt. Kivételt csak a járvány első éve képezett.  Sőt: 2014-ben, 2019-ben és 2020-ban a hazaküldött pénz meghaladta a közvetlen külföldi befektetéseket. A világjárvány után a cégek növelték a befektetéseiket. A külföldről származó tőkeáramlás 2021-ben és 2022-ben ért el rekordösszeget: 8,9 illetve tízmilliárd eurót. 2023-ban a Romániába küldött pénz utolérte a befektetéseket, amelyek tavaly csökkentek. 

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Európai Unió (EU) országaiban élő csaknem 20 millió gyermek volt kitéve tavaly a szegénység és társadalmi kirekesztés kockázatának; az uniós tagországok közül Romániában volt a legmagasabb az arányuk – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adataiból.
Gazdaság