Kezdődik a kerti fitnesz!

fejléc, a kertből az asztalra

A téli időszak a vége felé közeledik, végre kimehetünk a gyümölcsösbe, törődhetünk a veteményessel. Ebben a kora februári időszakban nézzünk körül, és tervezzük meg a soron következő teendőket. Ez olyan lépés, amit sajnos sokan elhanyagolnak, és csak később, a munkafázisok során derül ki, hogy mi mindenre nem gondoltak. 

Vegyük számba az eszközállományt, készítsük elő a szükséges kerti szerszámokat, a hibásakat javítsuk vagy pótoljuk. Ha vannak kerti kisgépeink, alaposan nézzük át őket, hogy legyenek tökéletesen működő állapotban. Gondolkodjunk előre és időben, szerezzük be a szükséges növényvédő szereket, a hamarosan sorra kerülő metszéshez szükséges eszközöket, a sebgyógyításhoz használatos készítményeket, a tavaszi lemosó permetezéshez való anyagokat (repce, paraffinolaj, réz alapú, illetve elemi kén és poliszulfidkén alapú készítmények). Alaposan olvassuk el a használati útmutatót, hogy tudjuk, milyen szer mire való, és legyünk tisztában a hígítási aránnyal. Az útmutatón feltüntetett arányoktól soha, semmilyen körülmények között ne térjünk el! Mivel nem jó, hogy a lemosó permetzéshez szükséges permetlé a gyümölcsfa alatt a talajra folyjon, szerezzünk be fóliát, amit a fa töve köré, a földre tudunk teríteni. 

Ezzel egyidőben mérjük fel a tél által okozott károkat. A letört ágakat fűrészeljük le, az elhalt fákat, bokrokat szedjük ki a földből, ha vannak olyan növények, amelyek kifordultak a talajból, azokat ültessük vissza. A kiszáradt növényekből kiváló komposztot készíthetünk, összeönthetjük a száraz levelekkel, zöldségmaradékokkal. Ha az így előkészített anyagot elkezdjük rendszeresen locsolni, beindul a rothadás, és hamarosan tökéletes tápanyag fog a rendelkezésünkre állni. Februárnak e korai szakában még előfordulhat nagy havazás, amennyiben ez bekövetkezik, a fák ágait rázzuk meg, távolítsuk el róluk a havat, mert a többletsúly miatt az ágak akár le is törhetnek.

Ami a veteményeskertet illeti, miután válaszoltunk arra a kérdésre, hogy mit is szeretnénk nevelni, az első és legfontosabb teendő a jó minőségű vetőmagvak beszerzése – ezen nem szabad spórolni. Az egyes vetőmagok csomagolásán fel van tüntetve a csírázási arány, ami a zöldségnövények esetében 80–90 százalék, de ezt a csírázóképességet csak néhány évig őrzik meg, ez az idő növényfajonként eltérő. 

Ugyancsak fontos a veteményeskert kihasználtságának és a növénytársulásoknak a megtervezése. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az egyes korai zöldségek után, miután azokat betakarítottuk, mit érdemes ültetni, hogy a kert ne álljon üresen, illetve milyen növények „érzik jól” magukat egymás szomszédságában. Mivel ez esetenként változó, érdemes a magvakat forgalmazó gazdaboltban megbeszélni a szakemberrel.

  • A mezőgazdasággal kapcsolatos további közérdekű hírek a falugazdasz.ro honlapon követhetők.