Kánikulában kerüljük a nehéz ételeket, igyunk sok folyadékot

Felmérés: főleg a nők és a fiatalok érzik magukat kimerültnek

Hőségriadó idején a kihelyezett menedékeknél is lehet vizet inni FOTÓ: FACEBOOK
A nyári meleg káros hatásainak elkerülése érdekében a romániai lakosság 71 százaléka nem mozdul ki délben az otthonából, közel 70 százalékuk kerüli a nehezen emészthető ételeket, 67 százalékuk szellős és világos színű ruházatot visel, 62 százalékuk pedig több folyadékot fogyaszt – derült ki a Reveal Marketing Research közvélemény-kutató cég által nemrég közzétett felmérés eredményeiből, amely arra kívánt részletes választ adni, hogyan befolyásolja a kánikula a romániai lakosság mindennapjait, és mit tesznek saját egészségük védelme érdekében. A közvélemény-kutatásban kitérnek arra is, hogyan befolyásolja a kánikula a munkahelyen való helytállást, illetve hogyan hat ki az otthoni munka végzésére. Bár törvény kötelezi a munkaadót, hogy kánikula esetén intézkedéseket foganatosítson, az interjúalanyok 35 százaléka szerint ezt a munkaadók nem tartják be. A háziorvosok azt javasolják: kerüljük az alkohol- és a kávéfogyasztást, igyunk sok vizet.

A romániai lakosság kánikula elleni védekezésére vonatkozó, a Reveal Marketing Research közvélemény-kutató cég által nemrég nyilvánosságra hozott felmérés szerint a megkérdezettek 55 százaléka észlelte a napokban a napszúrás tüneteit, fejfájást, hányingert vagy szédülést. A megkérdezett nők 60, míg a férfiak 50 százaléka panaszkodott erről. Az interjúalanyok 16 százaléka nyilatkozta azt, hogy a nagy meleg miatt orvosi ellátásra volt szüksége. A meleg elleni védekezés érdekében a megkérdezett romániai lakosok 71 százaléka nem hagyja el otthonát a déli órákban, 67 százalékuk szellős és világos színű ruházatot visel, 62 százalékuk több folyadékot iszik, 31 százalékuk pedig másfajta védekezési módszert választott. A megkérdezettek 58 százaléka használ folyamatosan ventilátort vagy légkondicionáló berendezést – főleg városban (58%), kevesebben vidéken (42%). Tíz lakos közül nyolc az árnyékot választja a nagy melegben, ez pedig azt jelenti, hogy egyre tudatosabbak vagyunk a közvetlen napfény káros hatását illetően. 

Ami a kánikula lelkiállapotunkra gyakorolt hatását illeti, az interjúalanyok 48 százaléka válaszolta azt, hogy állandóan ingerült és ideges; 23 százalékuk csak néha érzi magát idegesnek. A nagy meleg miatt a lakosság 46 százaléka érzi alkalmanként fáradtnak vagy kimerültnek magát, 29 százalékuk pedig gyakrabban tapasztal fáradtságérzést. Kimerültségről panaszkodott a nők 41 százaléka, míg a férfiaknál ez az arány csak 16 százalék. A 25–34 év közötti fiatalok 42 százaléka nyilatkozta azt, hogy gyakrabban érzi fáradtnak vagy kimerültnek magát. Ezt a szakemberek egyrészt a biológiai tényezőkkel és az aktívabb életmóddal magyarázták. 

Ami a meleg és a munkavégzés közötti összefüggéseket illeti, a megkérdezettek 51 százaléka mondta, hogy kánikulában nem tud hatékonyan dolgozni, míg 25 százalékuk csak néha érezte ezt. A férfiak 27 százaléka, míg a nők 22 százaléka nyilatkozta azt, hogy a munkáját nem befolyásolja a kánikula. Az interjúalanyok 37 százaléka kánikula idején mérsékelten nehezen tud koncentrálni a munkahelyi feladataira, míg 33 százalékukat csak kismértékben zavarta a meleg. A megkérdezettek 73 százaléka mondta azt, hogy kánikulában sokkal gyakrabban érzik úgy, hogy rövid időre le kell állniuk. Ezt főleg a 25–34 év közöttiek (82%) tapasztalták. A felmérés rámutat arra is, hogy a munkavállalók 57 százaléka szeretné, ha a munkavállaló megfelelő mennyiségű vizet biztosítana neki, 52 százalékuk a légikondit igényelné, 49 százalékuk pedig az otthoni munkavégzést választaná. Rugalmas munkavégzést 38 százalék, több szünetet 36 százalék igényelne. Bár a törvény kötelezi a munkaadókat, hogy kánikula idején intézkedéseket foganatosítsanak, a közvélemény-kutatás alanyainak csak 45 százaléka mondta azt, hogy munkaadója eleget tett ennek a kérésnek; 35 százalékuk azt nyilatkozta, hogy a munkaadó nem hozott ilyen intézkedéseket. 

Az interjúalanyok 45 százaléka szerint a kánikula mérsékelten, 23 százaléka szerint nagymértékben befolyásolja a háztartás vezetését és a szabadban végzett tevékenységet. 

Ami a meleg és az étkezés közötti kapcsolatot illeti, az interjúalanyok 68 százaléka nyilatkozta azt, hogy kerüli a nehezen emészthető ételeket (a nők 70, míg a férfiak 65 százaléka vélekedett így). A megkérdezettek 82 százaléka több zöldséget és gyümölcsöt eszik, 41 százaléka több főtt ételt, míg több tejterméket 40 százalékuk fogyaszt. A főtt ételt kedvelők 46 százaléka az 55 évnél idősebb korosztályból került ki. Az italok közül a legnépszerűbb a víz (86%), a limonádé (45%), a természetes gyümölcslevek (30%) és a szénsavas üdítők (29%). A megkérdezettek 47 százaléka óránként iszik vizet, 31 százalékuk két-három óránként, 21 százalékuk pedig csak akkor, ha szomjasnak érzi magát. 

– Amennyiben lehet, 11–18 óra között ne menjünk napsütötte helyekre, vagy ne végezzünk nagy fizikai erőfeszítést. Naponta akár háromszor is zuhanyozhatunk, hogy testünket hidratáljuk. Kerüljük az alkohol- és a kávéfogyasztást. Ha nagy melegben (sok) alkoholt fogyasztunk, az súlyosbítja a dehidratáltságot, akadályozza a test lehűlését, és növeli a napszúrás kockázatát. Ha mégis kimozdulunk otthonról, mindig legyen nálunk vízzel teli üveg és használjunk kalapot. Ha a munkahelyen vagy otthon légkondi működik, a benti hőmérséklet csak 5-6 fokkal legyen kevesebb a kinti hőmérsékletnél. A légkondi szárítja a helyiségek levegőjét, és vannak olyan emberek, akik erre érzékenyek. A nagy meleg és a szervezet dehidratálása főleg a szív- és vesebetegeknek okoz gondot – figyelmeztet egy kolozsvári háziorvos.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A meteorológusok újabb vörös és narancssárga riasztásokat adtak ki a kánikula miatt az egész ország területére. Hétfőn és kedden a régiók egy részében a hőmérsékleti csúcsértékek elérik a 42 Celsius-fokot, a kellemetlen hőérzet pedig rendkívül fokozott lesz – hívta fel a figyelmet az Agerpres hírügynökség.
Közhír