Újabb vörös és narancssárga riasztásokat adtak ki a kánikula miatt

A meteorológusok újabb vörös és narancssárga riasztásokat adtak ki a kánikula miatt az egész ország területére. Hétfőn és kedden a régiók egy részében a hőmérsékleti csúcsértékek elérik a 42 Celsius-fokot, a kellemetlen hőérzet pedig rendkívül fokozott lesz – hívta fel a figyelmet az Agerpres hírügynökség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) közlése szerint a vörös riasztás július 15-én és 16-án, hétfőn és kedden lesz érvényben Körösvidéken, a Bánságban, Olténiában, Munténiában, Moldvában, Dobrudzsában és Erdély délnyugati részében. Ezekben a térségekben tovább fokozódik a hőség, a hőmérsékleti csúcsértékek 37 és 42 Celsius-fok között alakulnak, a tengerparton 33–36 fok várható.

A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet, a hőérzet rendkívül kellemetlen lesz. Az éjszakák trópusiak maradnak, 22 fok körüli minimumokkal.

Máramarosban és Erdély legnagyobb részében narancssárga figyelmeztetés lesz érvényben hétfőn és kedden. A maximumok ezekben a régiókban 35–40 fok között változnak, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet. Az éjszakai hőmérséklet sok helyen nem csökken 20 fok alá.

A meteorológusok figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a hőséghullám országszerte kitart a következő napokban is.