Meteorológiai figyelmeztetés: zivatarok és kánikula várható

Kánikulára és zivatarokra figyelmeztető újabb riasztásokat adott ki vasárnap reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A legfrissebb előrejelzések szerint Erdélyben, Máramarosban és Moldva nagy részén vasárnap déltől 23 óráig villámlással és heves széllökésektől kísért záporok, helyenként jégeső is várható. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 15-25 litert, elszórtan a 30-40 litert négyzetméterenként. A figyelmeztetés Máramaros, Beszterce-Naszód, Suceava, Botoşani, Maros, Hargita, Neamţ, Iaşi, Brassó, Kovászna, Bákó és Vaslui megyére terjed ki. Ugyanakkor Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila megyére és Bukarestre, illetve Argeş, Dâmboviţa, Prahova és Buzău megye bizonyos területein narancssárga kánikulariasztás érvényes kedd reggelig. Az érintett térségekben 35-37 fok is lehet nappal, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladja a kritikus 80 egységet – írja az Agerpres. Nagyon meleg lesz Délnyugat-Erdélyben, a Bánságban, Olténia északi részén, Moldvában is Dobrudzsában is, 30 és 34 Celsius-fok közötti maximumokkal. A hőmérséklet-páratartalom mutató megközelíti a kritikus 80 egységet. Sok helyen trópusi éjszakákra lehet számítani, 20 fok körüli minimumokkal. A sárga riasztás Neamţ, Iaşi, Bákó, Vaslui, Vrancea, Galac, Krassó-Szörény, Szeben, Mehedinţi, Gorj és Vâlcea megye egész területére, illetve Hunyad, Fehér, Tulcea, Konstanca, Argeş, Dâmboviţa, Prahova és Buzău megye egy részére érvényes.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A meteorológusok újabb vörös és narancssárga riasztásokat adtak ki a kánikula miatt az egész ország területére. Hétfőn és kedden a régiók egy részében a hőmérsékleti csúcsértékek elérik a 42 Celsius-fokot, a kellemetlen hőérzet pedig rendkívül fokozott lesz – hívta fel a figyelmet az Agerpres hírügynökség.
Közhír