Kánikulára és erős UV-sugárzásra figyelmeztetnek

Sárga jelzésű hőségriasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Sok helyen a nappali csúcshőmérséklet eléri a 33-35 Celsius-fokot, de akár 38 Celsius-fokos maximumok is várhatók, a hőséghullám intenzív és hosszan tartó lesz a következő időszakban, a légköri instabilitás pedig szinte végig kísérőeleme lesz a kánikulának.A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladhatja a kritikus 80 egységet. Kedden Délkelet-Erdélyben, a Bánságban, Olténiában és Munténia nagy részén is melegebb lesz az ilyenkor megszokottnál, 32-35 fok körüli maximumokkal. Sok helyen trópusi éjszakákra lehet számítani, 20 fok körüli minimumokkal. A meteorológusok szerint a következő napokban tovább melegszik az idő. A szakemberek figyelmeztetnek: ebben az időszakban az UV sugárzás is nagyon erős lesz.

Erdélyben fokozatosan felmelegszik az idő az első héten, a hétfői 28 fokról a hét végére 34 fokig emelkedik a nappali csúcsértékek átlaga. Ezzel egy időben a hőmérséklet-páratartalom mutató megközelíti a kritikus küszöböt, éjszaka 13, majd 15-17 fokig hűl le a levegő. Június 23-án és 24-én a minimumok 3-4 fokkal, a maximimok 6-7 fokkal csökkenek. Ezt követően a minimumok nem változnak jelentősen, a nappali csúcsértékek azonban enyhén emelkedni fognak. Június 23. és 26. között fokozottabb légköri instabilitásra lehet számítani.

A Bánságban és a Körösvidéken egész héten kánikula várható. A hétfői 29-31 fokról a hét végére 36-37 fokig emelkednek a hőmérsékleti csúcsértékek, a minimumok pedig 15-ről 18-21 fokra nőnek. Június 23-24-én enyhül a hőség, a nappali értékek 6-8 fokkal, az éjszakaiak 3-4 fokkal esnek vissza. Június 22-23-ától kezdődően szinte naponta lehet zivatarokra számítani.

Máramarosban szintén hőség várható ezen a héten, a hét elején 27 fok, a hét vége felé 33 fok körüli csúcsértékekkel. A minimumok eleinte 14 fok körül, majd 16-18 fok körül alakulnak. A 23-án bekövetkező enyhülés nyomán két napig 6-7 fokkal hűvösebb lesz nappal, illetve 3-4 fokkal éjszaka. Jövő héten a minimumok átlagértéke konstans lesz, a nappali csúcsértékek pedig enyhén emelkednek. Fokozott légköri instabilitásra főként az első hét végén és a második hét első napjaiban lehet számítani.

A hegyvidéken is meleg lesz a következő két hétben. Az első hét elején még 19 fok körül alakul a csúcsértékek, illetve 9-10 fok körül az éjszakai minimumok átlaga, majd a hét végére eléri a 24-25, illetve a 14-16 fokot. Június 23-án és 24-én 4-5 fokkal csökkenek az éjszakai, valamint 6-7 fokkal a nappali hőmérsékleti értékek. A második héten nem lesz jelentős hőmérséklet-ingadozás. Légköri instabilitás az első héten is felléphet helyenként, a második héten azonban általánosabbá válik. 

Borítókép: Rohonyi D. Iván

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A meteorológusok újabb vörös és narancssárga riasztásokat adtak ki a kánikula miatt az egész ország területére. Hétfőn és kedden a régiók egy részében a hőmérsékleti csúcsértékek elérik a 42 Celsius-fokot, a kellemetlen hőérzet pedig rendkívül fokozott lesz – hívta fel a figyelmet az Agerpres hírügynökség.
Közhír