Kalotaszeg nagyasszonyáról neveznek el utcát Bánffyhunyadon

Kalotaszeg nagyasszonyáról neveznek el utcát Bánffyhunyadon
Gyarmathy Zsigáné nevét fogja viselni Bánffyhunyad egyik utcája, miután a helyi tanács április 29-i ülésén megszavazták a magyar tanácsosok kezdeményezését. Ezzel egy időben a magánutca köztulajdonba helyezéséről is döntött a tanács.

 „Bár városon a hagyományok nem úgy érvényesülnek, mint a falvakban, számunka mégis fontos hagyományaink tovább éltetése. Egy Kalotaszeg nagyasszonyának lakóházához közeli utcát vett át az önkormányzat, és azt is elfogadtuk, hogy a Gyarmathy Zsigáné sétány nevet viselje az utca” – mondta el Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármester. Az RMDSZ Kolozs megyei Nőszervezetének elnökeként az alpolgármester kiemelte annak a fontosságát, hogy a köztereken, a mindennapokban is tisztelegnünk kell azok előtt a nők előtt, akik jelentős mértékben hozzájárultak közösségünk fejlődéséhez.

Érsekújvári Gyarmathy Zsigáné terebesi Hory Etelka (Magyargyerőmonostor, 1845. május 28. – Bánffyhunyad, 1910. április 10.) írónő, a kalotaszegi népi hagyományok gyűjtője. Magyargyerőmonostoron született, majd házasságkötése után Bánffyhunyadra költözött, ahol a térség népművészetével foglalkozott. Készített és készíttetett kalotaszegi varrottasokat, melyeket nemzetközi kiállításokon mutatott be (Brüsszel – 1887, Bécs – 1890, St. Louis – 1904, London – 1908), ezáltal világhírnevet hozott a térségnek, egyszersmind háziipart teremtett, megélhetést biztosítva Kalotaszeg sok-sok asszonyának.

Borítókép: Gyarmathy Zsigáné szobra a kolozsvári botanikus kertben