Három előbemutató a Román Film Fehér Éjszakáján, Kolozsváron

Három előbemutató a Román Film Fehér Éjszakáján, Kolozsváron
Rekordszámú premier előtti vetítés, az év legnépszerűbb román produkciói és közönségtalálkozók: a 14. kiadásához érkezett filmmaratont idén Bukarestben, Kolozsváron és Temesváron szervezik meg.

A három nagyváros összesen 15 mozijában – köztük Kolozsvár és Temesvár Győzelem moziiban – és alternatív vetítőtereiben párhuzamosan fognak zajlani a vetítések.

Premier előtti vetítésen lehet majd megnézni a Libertate '89 – Nagyszeben (Libertate, r. Tudor Giurgiu) című, román-magyar koprodukcióban készült, történelmi filmdrámát – az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíjas alkotását, amely nemrég Szarajevóban elnyerte a nemzetközi artmozi-szövetség (CICAE) különdíját is –, Andrei Tănase Tigris (Tigru) című, a Berlinalén debütált elsőfilmjét, két dokumentumfilmet (De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin, r. Carla Teaha; Forradalmak között / Între revoluții, r. Vlad Petri), valamint a Dragoste pe muchie de cuțit (Szerelem pengeélen, r. Alin Panc) című romantikus vígjátékot. Vetítik még Paul Negoescu népszerű vígjátékának a folytatását: a Még két sorsjegy (Încă două lozuri) három főszereplője ezúttal egy értékes pendrive-ot veszít el és kutat fel.

A szervező Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc egyesület több egészestés dokumentumfilmet is műsorra tűzött. Köztük van Radu Muntean új, David című alkotása és az Arsenie. Viața de apoi, a Soțul meu musulman (r. Daniel Bărnuți, Alexandra Bărnuți) és A țagai Sasok (Vulturii din Țaga, r. Adina Popescu, Iulian Ghervase) is.

A kolozsvári Győzelem moziban szombaton 18:30 órakor A țagai Sasok című filmet vetítik előbemutatón. A dokumentumfilm egy erdélyi falu futballedzőjének és az általa képviselt közösségnek a történetét meséli el. A régóta futballedző Nelu Târnovan szinte minden vasárnap kijelöli a helyi stadion pályáját valahol egy erdélyi faluszélen. Csapata, A țagai Sasok az utolsó ligában játszik, a jó eredmények pedig csak váratnak magukra. Nelu azonban mindenáron igyekszik edzésben tartani a csapatot, még akkor is, ha úgy tűnik, minden ellene van: a bírók, az időjárás, a felesége és néha még a játékosai is.

A De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin című dokumentumfilmet szintén előbemutatón vetítik szombaton 20 órakor a Győzelem moziban. Nora Iuga költő, regényíró és műfordító 92 évesen a kortárs irodalmi élet egyedülálló alakja, aki a játékosság, a karizma és az önirónia sajátos keverékét ötvözi. A film az írónő történetét meséli el, akinek könyveit a kommunisták betiltották, mert „morbid erotikának” titulálták. A dokumentumfilm arra invitál, hogy fedezzük fel ennek az erotikának a természetét, és azt, hogy ez a mai napig hogyan befolyásolja Nóra írói munkásságát és életszemléletét, valamint az öregség nélküli fiatalság titkát.

A Tigris című film előbemutatója 22 órakor kezdődik és Vera az állatorvos történetét meséli el, aki egy állatkertben dolgozik, miután személyes dráma miatt eltávolodott férjétől, Tomától, a gyermekszínház igazgatójától. Amikor megtudja, hogy férje megcsalja, Vera idegösszeomlást kap, és szabadon engedi tigrisét, Rihannát. Az állatott keresve az erdőben azonban elgondolkodik a házasságáról és általában a világról.

(Borítókép: jelenet a Libertate '89 című filmből)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Több mint 3.5 millió forint (9 ezer euró) értékben osztottak ki díjakat május 14-én, kedden este a kolozsvári Bulgakov Kávéházban. A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.
KultSzínTér