Évről évre fejlődik, bővül, értéket közvetít a Méra Világzene Csűrfesztivál

Világzenei csemegék, családias hangulat

Az előadások garantálták a minőségi szórakozást (fotó - Bethlendi Tamás)
Kis kalotaszegi ékszerdoboz, amely a néphagyományok gondosan fűzött gyöngysorát őrzi – így jellemezhetnénk legtalálóbban a Méra Világzenei Csűrfesztivált, amely idén is változatos programmal várta a különböző generációk tagjait augusztus első napjaiban.

A Csűrfia kézműves foglalkozások helye volt a kisebbeknek, a Bivalystúdióban kalotaszegi termelőkkel lehetett találkozni, a Szarka-telken az esti koncertek mellett népdal- és néptáncoktatásra, mesekocsmába, bor- és pálinkakóstolóra várták a fesztiválozókat. A játékos néptáncoktatásból és mesékből a kisebbeknek is kijutott. Kása Béla fotóművész fotóit a chill zone-ba vezető pallón és a Csűrfiában is bárki megcsodálhatta: előbbi helyszínen mérai pillanatokat, utóbbin népzenészeket megörökítő képei voltak láthatók. Nagy népszerűségnek örvendett a közösségi szövés és a madárcsicsergést garantáló chill zone is, amelynek függőágyai hívogatóan hatottak az éjszakában megfáradtakra. 

Igazi sikertörténet a jövőre jubiláló Méra Világzenei Csűrfesztivál, hiszen nemcsak évről évre visszajáró fesztiválozói, hanem visszajáró fellépői is vannak. A kezdetekről, a rendezvény fejlődéstörténetéről Varga Zoltán főszervezőt kérdeztük. 

– Épp a minap mondtam barátomnak, szervező társamnak, Bethlendi Andrásnak, hogy nekünk a kezdeti lökést a Kalotaszegi Vándor Néptánctábor megszervezése adta. A 2014-15-ben, Mérában szervezett táborok során szereztünk némi tapasztalatot, a táborzáró gálákon pedig koncertek is voltak a csűrben. Miután a tábor elköltözött, akkor fogalmazódott meg bennünk, hogy ezzel a csűrrel valamit kezdeni kell, és 2016-ban megszerveztük a fesztivál első kiadását – mesélte Varga Zoltán, hogyan nőtte ki magát a néptánctábor fesztivállá. 

Sokan vannak a visszajáró vendégek, ők láthatják, hogy infrastrukturálisan nagyon sokat fejlődött a hely. Kezdve attól, hogy a vizesblokk és a bár részleg megépült, felújították a csűrt és mindig igyekeznek a fesztiválozók konfort igényeinek megfelelni – mutatott rá a főszervező. Hozzátette: a chill zone helyszíne is változott a kezdeti időszakhoz képest, amikor 2021-ben pallót építettek a madárcsicsergés mellett pihenést, ellazulást ígérő domboldalon. 

– Ami viszont nem változik, az a világzenei paletta színessége. A világ nagyon sok pontjáról érkeznek hozzánk zenészek, de a pénteki napot még mindig az autentikus Kárpát-medencei népzenének és néptáncnak szenteljük. Az idei újítás az, hogy ifjúsági seregszemle kapott helyet a Bivalystúdióban péntektől vasárnapig, amelyen olyan zenekarok mutatkozhatnak be, akiknek lehet, hogy eddig nem volt lehetőségük nagyobb közönség előtt megmutatni magukat – beszélt az idei zenei felhozatalról Varga Zoltán. Arra a kérdésre, hogy mi alapján válogatják ki a főszervezők a fesztivál fellépő zenészeit, Varga Zoltán elmondta, egyetlen fontos szűrő van: az, hogy a zenekar mindkettőjüknek – tehát Bethlendi Andrásnak is – tetszedjen. Ha tehetik, megnézik a zenekarokat élőben is, de egyébként a youtubos felvételek vannak segítségükre. Sokan a zenészek, együttesek közül maguk jelentkeznek a fesztiválra fellépőnek, így azok közül is tudnak válogatni. Így összetett a válogatás: van, akit ők keresnek meg, van, aki őket keresi meg. Utóbbi azt bizonyítja, hogy már hírnévre tett szert a fesztivál világzenei berkekben. 

–  Vannak visszajáró fellépőink, ilyen a Góbé zenekar, amely az első fesztiválon is játszott, vagy a Tárkány művek, aki idén is zenél. Sőt, már sikerült a jövői fesztiválra is zenekart leszervezni, amelynek kilétét még nem árulhatom el – mondta a főszervező. 

Már meghirdették a jövői rendezvény időpontját: 2025-ben július 31. és augusztus 3. között várják a világzene, népzene szerelmeseit. Ez azt jelzi, hogy máris elkezdték szervezni a következő kiadást, ezt erősítette meg Varga Zoltán is, aki elmonta: annál is inkább szükség van erre, mert jövőre jubilálni fog a fesztivál. Elárulta, már azelőtt elkezdték tervezni a jövő évi fesztivált, hogy az idei elkezdődött volna. Reményeik szerint újabb portával bővíthetik a fesztivál helyszíneket, de nem bocsátkozott részletekbe, hiszen még minden alakulóban van. 

– Nagyon jó kis színfolt a fesztivál a faluközösségben élőknek, ez a négy nap ünnepnappá válik számukra. Méra az első években nem vetette ki magából a rendezvényt, mostanra pedig már a falu életének szerves részévé vált. Közvetetten mindenki hozzáad ehhez az élményhez, hiszen a méraiak azok, akik lehetővé teszik a rendezvényt, hiszen megnyitják a portáikat az itt megszálló vendégeknek. Kempingeket hoztak létre, szobákat adnak ki a fesztiválozóknak – mondta a faluközösség viszonyulása kapcsán Varga Zoltán, aki szerint még nem hallottak rossz kritikát. 

Az, hogy sikerül Kalotaszegnek megmutatni a világot, s a világnak Kalotaszeget – ahogyan az a szervezők célja –, az kétségtelen. Mert aki belép a Szarka-telek kapuján, az sajátságos, népművészettel, madárcsicsergéssel, világzenei dallamokkal átitatott hangulatú világ kapuján lép be, ahol napközben hangosan szólnak a népdalok, kopognak a tánccipők, szövődnek a szálak és történetek, a zenei csemegék pedig olykor közeli, máskor távoli tájakra repítenek.