Értékesek a pénzérmék, amelyeket Tordán találtak a régészeti ásatások során

Tordán, a város történelmi központjában végzett korszerűsítési munkálatok – "A gyalogos tér felújítása Torda történelmi központjában" elnevezésű program keretében – szükségessé tették az ótordai református templom egykori, még a 18. században lebontott szentélye területén végzett régészeti kutatást – írja Facebook oldalán ma közzétett beszámolójában a Tordai Történeti Múzeum.

Az érméket még tavaly, 2023. június 23-án fedezte fel Paul Chiorean tordai régész, az éremlelet kiegészíti a tordai múzeum hagyatékában meglévő 13 éremgyűjteményt, amelyek 11. és 18. század közöttiek, és amelyeket véletlenül fedeztek fel Tordán és környékén. Az ásatások során talált érmekincs 397 darabból áll, egy rézobulus kivételével mindegyik ezüstből készült a Magyar Királyság területén működő pénzverdékben. Az érméket a zilahi és a tordai történeti múzeum szakembereiből álló csapat tisztította, restaurálta, meghatározta a korukat és elemezte. A felfedezés nagy jelentőségű – írja tájékoztatójában a tordai múzeum –, mert templom működéséről tanúskodik azokkal a dokumentumokkal összefüggésében, amelyek említik az Ágoston-rend szerzeteseinek a jelenlétét Tordán I. Károly Anjou-házi magyar király uralkodása idején (1331). „Ez az egyetlen középkori kincs, amelyet a régészeti kutatások során (és nem véletlenül!) Tordán fedeztek fel. Ráadásul ezzel a felfedezéssel egy olyan történelmi korszakot fedünk le, amelyről nem rendelkezünk ilyen jelentős értékű kulturális javakkal” – fogalmaz a tordai múzeum. Az éremleletben több érmét és kibocsátót azonosítottak (többek között hat hamisítványt is találtak I. Károly és IV. Béla idejéből), a 13. és 14. századokból. 

A múzeum ígéri, hogy a következő időszakban több információt megoszt majd a munkájukat figyelemmel kísérőkkel, amelyek a már említett projekt keretében (2022-2023 között Torda történelmi belvárosának középkori templomainál végzett megelőző régészeti kutatások során) azonosított régészeti leletek teljes képét alkotják majd.

Borítókép és fotók: Tordai Történeti Múzeum Facebook oldala