Földalatti folyosó, várfalrészlet az egykori Tyúkpiacon

A fotó előterében a pince küszöbe, elfalazott bejárata, mögötte pedig a rómaira ráépült középkori várfalrész látszik FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN
Úgy tűnik, nem csalódtak várakozásaikban a régészek az egykori Tyúkpiacon (a mai Caragiale parkban) zajló ásatáson: miután az észak-dél irányban nyitott kutatószelvényt tovább bővítettek a Malomárok irányába, megtalálták a várfal folytatását, amelynek előző részlete márciusban bukkant elő, a Műegyetem szomszédságában.

Akárcsak azon a szakaszon, a most feltárt részen is szépen látható, hogy a római kori erődítés falának alapozására épült rá a középkori várfal, amelynek vízelvezető csatorna-részlete is látszik. Az ásatást vezető George Cupcea régész, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum (MNIT) munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy a helyszínen kiásott újkori épületnek – az egykori „városi sörfőző háznak” – a pinceszintjével összefüggő folyosó is előbukkant az ásatáson; a Malomárok irányába haladó folyosó boltozott volt, és járószintjének részlete mellett egy boltindítás is látszik a most feltárt részen. 

A fotó előterében a pince küszöbe, elfalazott bejárata, mögötte pedig a rómaira ráépült középkori várfalrész látszik. A „sörgyár” pincéjének járószintje a 18. század végén, 19. században készülhetett, ezért az erődítés falszakasza fölött húzódik. A fényképen megfigyelhető az említett folyosó is, amelyről egyelőre nem tudni, milyen célt szolgálhatott; kétségkívül érdekes lenne, ha a szelvény hosszabbítása során kiderülne, hogy célzott összeköttetést teremtett a pince és a Malomárok között.