Egyházzenei konferenciát szerveznek Kolozsváron

Egyházzenei konferenciát szerveznek Kolozsváron
A Protestáns egyházi énekdallamok hangszeres feldolgozásai címmel szervez egyházzenei konferenciát a BBTE Református Tanárképző és Zeneművészeti Kara október 18-án. A konferencia programja zenés áhítattal és orgona mesterkurzussal egészül ki – utóbbira másnap, október 19-én kerül sor.

Október 18-án, kedd reggel 9 órától kezdődik a kar Horea út 7. szám alatti épületében a konferencia előadássorozata, az érdeklődőket fél 9-től várják regisztrációra. Az első blokkban Fekete Miklós A 150. zsoltár hangszereiről, Miklós Noémi Sigfrid Karg-Elert orgonára komponált korálfeldolgozásairól, Szilágyi Gyula (Budapest) a Protestáns dallamok hangszeres feldolgozásai – katolikus szerzők kezében (Jan Pieterszoon Sweelinck, Eustache du Caurroy) címmel, Coca Gabriela és Imre János Zsolt (London) pedig Tonális és harmóniai kolorisztikus megoldások Gárdonyi Zoltán orgonakoráljaiban címmel tart előadást.

Az elhangzottak megbeszélését és rövid szünetet követően 11.20-tól kezdve Majó Zoltán (Jacob van Eyck – XVII. század – zsoltárvariációi furulyára), Fehér Árpád (Nicolas Vallet lantvariációi), Oláh Mátyás (J. Haydn teológiai üzenettel bíró hangszeres kamarazenéje), majd Oláh Boglárka (Átirat, parafrázis, hitvallás Liszt Ferenc Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen Variációsorozatában) tart előadást.

A bemutatók átbeszélése és ebédszünet után délután 3-tól következik a konferencia harmadik és egyben utolsó blokkja: Fazakas Ádám A harmónium lehetőségei a liturgikus térben, Dávid István (Nagykőrös) Érdekességek kántorkönyveink történetéből, Kissné Mogyorósi Pálma (Debrecen) Luther-énekek az énekeskönyvben és a műzenében, Péter Éva pedig Egy korál arcai a hangszeres zeneirodalomban címmel tart előadást.

A nap este 6 órától zenés áhítattal zárul az Evangélikus–Lutheránus templomban, közreműködnek Csengeri Kostyák Zsuzsa, Fehér Árpád, Haáz Bence, Majó Zoltán, Oláh Boglárka, Oláh Mátyás, Péter Orsolya, Szabó Mária, Szilágyi Gyula, Vajas Emőke és Vajas Gréta előadóművészek, valamint az UniCante egyetemi kórus (vezényel Fekete Miklós) és a Református Tanárképző és Zeneművészeti kar vegyeskara (vezényel Suhárt Evelin).

A konferencia másnapján, október 19-én 10 és 13 óra között Szilágyi Gyula budapesti orgonaművész tart mesterkurzust a Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar épületében.