Puck Bábszínház: szakmai konferenciával, majd fesztivállal várják a közönséget

Puck Bábszínház: szakmai konferenciával, majd fesztivállal várják a közönséget
Mozgalmas időszak elé néz a kolozsvári Puck Bábszínház: hétvégén, október 15-én és 16-án zajlik a Bábszínház és irodalom – A képzeletbeli dramaturgiája című szakmai konferencia a BBTE Színház és Film Karán – a rendezvénysorozat részeként hazai és külföldi előadók mutatják be bábszínházi témában írt kutatásaikat –, a hétvégi konferenciát követően pedig október 17. és 21. között rendezi meg a bábszínház a 20. Puck Nemzetközi Fesztivált – derül ki a szervezők közleményéből.

Mint írják, a Bábszínház és irodalom – A képzeletbeli dramaturgiája (Puppetry and Literature – About a Dramaturgy of the Imaginary) címet viselő konferencia szombaton és vasárnap zajlik a BBTE Színház és Film Karának Média Termében, mindkét nap délelőtt 11 órai kezdettel. A konferencia szombaton és vasárnap is egy-egy témába illő színházi előadással zárul az egyetem Harag György Stúdiótermében.

A közleményben kiemelik, három év kihagyás után idén ismét megszervezik a Puck Nemzetközi Fesztivált (Puck International Festival): az esemény huszadik kiadására október 17. és 21. között várja a kolozsvári közönséget a Puck Bábszínház. A találkozón idén is romániai, valamint külföldi társulatok előadásait lehet megtekinteni, a gyerekeknek szóló előadások mellett pedig a hazai színész- és bábművészet szakos egyetemisták produkcióit is láthatják az érdeklődők: a diákok a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem román és magyar tagozatáról, a BBTE Színház és Film Karáról, valamint a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemről érkeznek – írják.

A külföldi társulatok közül a szombathelyi Mesebolt Bábszínház, a görögországi Hop Signor Bábszínház, a belga Lucinda Ra Társulat, valamint a moldovai Guguță Városi Bábszínház mutatja be produkcióit a kolozsváriaknak. Az előadások a Puck Bábszínház székhelyén, valamint egyéb belvárosi helyszíneken – mások mellett a Gheorghe Dima Zeneakadémián, a ZIZ kulturális és szociális központban, a Tisztek Házában és a Diákművelődési Házban – tekinthetők meg.

Mindkét esemény részletes programja elérhető a Puck Bábszínház Facebook-oldalán, továbbá a fesztivál programja a puckinternationalfestival.com weboldalon is böngészhető. A konferenciára a belépés ingyenes, a fesztivál előadásaira pedig jegyek kezdés előtt válthatók a helyszínen.