Oktatás és nevelés a mozivászon előtt

Oktatás és nevelés a mozivászon előtt
Tegnap zajlott a kolozsvári Platinia Hotelben az idei, huszadik Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) kiemelt eseménye, az Országos Média- és Mozgóképoktatás Konferencia (Conferința Națională de Educație Media și Cinematografică), amelyen olyan célkitűzések kerültek fókuszba, mint a filmoktatás választható opcióként való bevezetése a tantervbe, valamint a mozgóké p általi oktatási lehetőségek fejlesztése.

A romániai diákoknak szükségük van audiovizuális oktatásra – ez a gondolat volt az esemény kiindulópontja és egyben üzenete is. A konferencia kezdetén Tudor Giurgiu fesztiváligazgató a TIFF pénteki nyitóünnepségén is kiemelt gondolatát hangsúlyozta, miszerint számára a fesztivál elmúlt húsz évének legjelentősebb teljesítménye, hogy képes volt megváltoztatni sorsokat: az évek során az EducaTIFF különböző workshopjain, projektjeiben és vetítésein résztvevő iskolások többsége ugyanis a fesztivál által fedezte fel a filmek világát és közülük később sokan a filmkészítést választották szakmájuknak. Tudor Giurgiu elmondta: a konferencia célja, hogy filmes szakemberek, tanárok és diákok közösen próbáljanak választ keresni arra, hogyan érdemes és lehetséges a filmoktatás bevezetése a jelenlegi tantervbe.

Laurence Auert, Franciaország romániai nagykövete a konferencia megnyitóján kiemelte: a mai világban, amikor számtalan irányból és felületről érik folyamatos impulzusok és hatások a diákokat, kiemelten fontos a kritikai gondolkodás megtanítása számukra. A nagykövet azt is elmondta: Franciaország úttörőnek számít a filmoktatás területén, de azt tapasztalja, hogy a TIFF iránt is kiemelten magas a fiatalok érdeklődése, éppen ezért lehet a fesztiválnak továbbra is jelentős szerepe a filmedukáció területén.

Dana Grigorovici, a kolozsvári Gheorghe Şincai Elméleti Líceum tanára a filmoktatás iskolákba való bevezetésének kihívásairól beszélt. Hangsúlyozta: a nehézségeket legtöbbször az okozza, hogy a filmnézésre az intézményvezetők többsége még mindig csupán szórakozásként, kikapcsolódásként tekint, így az, ha a tanár a diákokat el szeretné vinni moziba, háttérbe szorul a tanórákkal és más iskolai tevékenységekkel szemben. Szerinte elsősorban perspektívaváltásra van szükség a probléma megoldásához, hiszen rengeteg olyan alkotás van, amelyek oktató jellege nagyban hozzájárulhat a gyermekek fejlődéséhez.

(Borítóképen a konferencia megnyitója. Fotó: Nicu Cherciu)