TIFF 2021: idén is kiemelt helyet kap a fesztivál programjában a média- és filmoktatás

TIFF 2021: idén is kiemelt helyet kap a fesztivál programjában a média- és filmoktatás
A huszadik kiadásához érkező Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) a házigazdája a Nemzeti Média- és Mozgóképoktatás Konferenciának (Conferința Națională de Educație Media și Cinematografică), amelyet július 26. és 27. között szerveznek meg a Platinia Hotelben.

A kétnapos eseményt a Román Filmpromóciós Egyesület (APFR) szervezi a fesztivál EducaTIFF nevű oktatási programján belül, partnerségben a European Film Factory oktatási platformmal. A konferencia elsődleges célkitűzése olyan kérdések felvetése, mint a filmoktatás választható opcióként való bevezetése a tantervbe, valamint a mozgókép általi oktatási lehetőségek fejlesztése. Az esemény kiindulópontja és egyben üzenete is az a gondolat, hogy a romániai gyerekeknek szüksége van audiovizuális oktatásra – olvasható a TIFF közleményében.

A konferenciát Ștefan Teișanu, a kolozsvári kulturális központ igazgatója moderálja, a meghívottak között van például Laurence Auert, Franciaország romániai nagykövete, valamint az oktatási minisztérium államtitkára, Radu Szekely. A TIFF ezzel a konferenciával folytatni kívánja az oktatás fejlesztésére irányuló eddigi törekvéseit, ezért az eseményre meghívott audiovizuális szakértők olyan témákkal foglalkoznak, mint a nem-formális edukációs módszerek haszna a tantervben, valamint bemutatnak több sikeresnek bizonyult audiovizuális oktatási modellt is.

Ezzel párhuzamosan a fesztivál EducaTIFF programja kilenc filmből álló válogatással várja idén a gyerekeket július 23. és augusztus 1. között, az érdeklődők láthatják például a Wolfwakers, a The Crossing, a Spaceboy, a Nahuel and the Magical Book, valamint a román Străjerii Deltei és a Scena című alkotásokat is.

A TIFF oktatási programja idén újdonságokkal is készül, hiszen a szervezők új műhelyeket hoztak létre, amelyek kimondottan tanulóknak, oktatóknak és szülőknek szólnak. Ilyen a bullying-ellenes workshop, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok, valamint szüleik és tanáraik egy német pszichoterapeuta, Alia Pagin segítségével, angol nyelven és filmek által tanulhatják meg elkerülni, kivédeni és kezelni a szándékos és tudatos bántalmazó viselkedést. A kisebbek (5-7, valamint 8-10 éves korosztály) stop-motion animációs műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt július 29-én a Történeti Múzeumban, július 30-án pedig a Bánffy-palotában Agata Tabacu animátor vezetésével.

A részvétel az EducaTIFF műhelyfoglalkozásain ingyenes, de regisztrációhoz kötött, részletek és jelentkezés a tiff.ro weboldalon vagy az EducaTIFF Facebook-oldalán – www.facebook.com/educatiff.

(Borítóképen az EducaTIFF-hangulat. Fotó: Marius Mariș)