Donald Trump az amerikai Nemzeti Gárda 2000-4000 tagját kívánja a déli határhoz vezényelni

Donald Trump az amerikai Nemzeti Gárda 2000-4000 tagját kívánja a déli határhoz vezényelni
A Nemzeti Gárda 2000-4000 tagját kívánja a déli határhoz vezényelni Donald Trump - az amerikai elnök ezt maga jelezte újságíróknak egy nyugat-virginiai kampányrendezvényről Washingtonba visszatérőben az elnöki gép fedélzetén.

Hangsúlyozta, hogy a több mint háromezer kilométeres déli határszakaszon a gárdistáknak addig kell majd szolgálatot teljesíteniük, amíg meg nem épül a tervezett fal, amelynek segítségével távol lehet tartani az Egyesült Államoktól az illegális bevándorlókat és a kábítószer-kereskedőket.

Trump a héten egy sor Twitter-bejegyzésben figyelmeztetett arra, hogy az illegális bevándorlás veszélyt jelent az amerikai munkahelyekre és az ország nemzetbiztonságára egyaránt. Majd szerdán elrendelte, hogy a fegyveres erők tartalékos kötelékéhez tartozó Nemzeti Gárdát vezényeljék az amerikai-mexikói határhoz.

Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter még szerdán, a Fehér Házban tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az elnök a belbiztonsági minisztériumot és a Pentagont (védelmi tárcát) kérte fel a részletek kidolgozására. Az egyeztetések az érintett amerikai szövetségi államok kormányzóival már meg is kezdődtek - tette hozzá Nielsen. Ugyanakkor fontosnak tartotta azt is leszögezni, hogy a Nemzeti Gárda nem vesz részt rendfenntartó tevékenységben, hanem a vám- és határőrizeti szerveknek segít az illegális migránsok feltartóztatásában.

A Pentagon szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy létrehoznak egy "határbiztonságot támogató egységet", amelynek az lesz a feladata, hogy elősegítse a megerősített határbiztonságra vonatkozó elvárások teljesítését. A tárca sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy a minisztérium egyelőre nem tudja, honnan lesz anyagi fedezet a Nemzeti Gárda telepítésére. Az elnöki repülőgépen utazó újságírók ugyancsak feltették ezt a kérdést, mire Donald Trump azzal válaszolt, hogy a kormányzat már vizsgálja a költségeket és a lehetséges forrásokat.

Az újságírók rákérdeztek a Stormy Daniels "művésznevű" pornószínésznővel kapcsolatos bonyodalmakra is, a többi között arra, hogy vajon Trump tudott-e arról, hogy ügyvédje, Michel Cohen 130 ezer dollárt utalt át a tavalyelőtti elnökválasztási kampány időszakában a nőnek a hallgatásáért cserében. Trump határozottan tagadta, hogy tudott volna az átutalásról.

Stormy Daniels - akinek valódi neve Stephanie Clifford - márciusban rukkolt elő azzal a történettel, hogy 2006-ban egyéjszakás kalandja volt az akkor üzletember Donald Trumppal, aki azonban 2016-ban 130 ezer dollárral akarta őt elhallgattatni. Az erről szóló szerződésen azonban nem volt rajta Trump kézjegye, s a pornószínésznő, illetve ügyvédje most azzal próbál érvelni, hogy a szerződés ezért nem is érvényes, tehát a valahai kaland nyugodtan kiteregethető a nagy nyilvánosság előtt.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot. Az elnökjelölt ezután azt is bejelentette, hogy J. D. Vance ohiói szenátort jelöli alelnökének. A volt elnök kötéssel a fülén érkezett a Milwaukeeban tartott kongresszusra, ahol hívei ujjongva fogadták.
Külpol
Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.
Külpol
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
Külpol
Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban. A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott.
Külpol