Magyar

Távirati Iroda

Az első negyedévben 8,8 százalékkal nőtt a Romániába érkező külföldi turisták száma a múlt év azonos időszakához képest - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Gazdaság
Kétnapos munkalátogatásra Washingtonba utazik Klaus Iohannis államfő, akit kedden a Fehér Házban fogad Joe Biden amerikai elnök - jelentette az Agerpres hírügynökség az elnöki hivatal közleményét ismertetve.
Külpol
Az izraeli hadseregnek a rafahi civilek számára kiadott evakuálási parancsa a legrosszabbat vetíti előre: még több háborút és éhínséget; ez elfogadhatatlan - figyelmeztetett hétfőn az X-en közzétett bejegyzésében Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője.
Külpol
Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.
Külpol
Megérkezett Franciaországba a kínai elnök. Hszi Csin-ping főként a gazdasági együttműködésről tárgyal Emannuel Macron francia elnökkel, de fontos téma lesz az ukrajnai háború is. A kínai elnök ezután Szerbiába, majd szerdán Magyarországra utazik tovább.
Külpol
Az Egyesült Államokban a rendőrség szombaton legalább 25 palesztinbarát tüntetőt őrizetbe vett, és kiürített egy tábort a Virginiai Egyetemen (UVA) – közölte az intézmény. Eközben az amerikai egyetemek további zavargásokra készültek fel a diplomaosztó ünnepségek idején.
Külpol
Elfogadhatatlan károkkal járna a Rafah elleni izrali offenzíva – jelentette ki helyi idő szerint péntek este Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hozzátéve, hogy Izrael egyelőre nem tett közzé tervet arról, miként szavatolná a civilek védelmét a művelet során.
Külpol
A GDP 52,4 százalékára nőtt februárban Románia államadóssága - közölte szerdán a pénzügyminisztérium.
Gazdaság
Beperelte a román államot a bíróságon a Rompetrol kőolajipari vállalat - írta az economica.net.
Gazdaság
Romániában több mint kétszer akkora azok száma, akik fenyegetésnek tartják a közel-keleti bevándorlók érkezését, mint azoké, akik lehetőséget látnak bennük - derült ki az INSCOP közvélemény-kutató áprilisi felméréséből, amelynek migrációs adatsorát hétfőn ismertették.
Belpol
A június 9-i európai parlamenti választásokon eldől Európa sorsa, és benne a magyarság sorsa is – jelentette ki Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a Buzában tartott búzaszentelő ünnepségen. A mezőségi községben első alkalommal szervezett búzaszentelést a Pro Agricultura Egyesület, amely 2022-től csatlakozott a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz.
Közhír
A szórványban is fel kell mutatni a magyar közösség erejét a június 9-i romániai helyhatósági és európai parlamenti (EP-) választásokon – jelentette ki Torockószentgyörgyön Winkler Gyula EP-képviselő. Az RMDSZ EP-listáját vezető politikus a szövetség Fehér megyei szervezetének kampánynyitó rendezvényén vett részt a torockói községnapok keretében.
Belpol