A kolozsvári lakások drágultak legtöbbet Romániában

Bónis Endre: városunkban óriási a kereslet

A kolozsvári lakások drágultak legtöbbet Romániában
Kolozsváron drágultak legtöbbet a lakásárak Románia többi nagyvárosához képest 2019-ben. Erdély „fővárosában” egy lakás négyzetméterenkénti ára 2019 decemberében elérte az 1712 eurót az imobiliare.ro ingatlaneladással és -vásárlással foglalkozó honlap adatai szerint. Megkeresésünkre Bónis Endre, a kolozsvári Reform Ingatlanközvetítő iroda vezetője is igazolta a 2019-es lakásár-növekedést, és elmondta, ez 2020-ban sem lesz másképp. „Óriási a kolozsvári lakások iránti kereslet, függetlenül attól, hogy új vagy régebben épített lakásról van szó. Viszont nemcsak az egyes lakónegyedekben található lakások között tapasztalhatók árkülönbségek, hanem az egyazon lakónegyedben található ingatlanok között is. Még mindig az egy-két szobás, kis alapterületű lakásokat lehet a legjobb áron és leggyorsabban eladni. A vásárlók többsége azonban nem Kolozs megyéből származik” – nyilatkozta lapunknak az ingatlanszakértő.

– Igaz, hogy nőttek a lakásárak Kolozsváron 2019-ben, de azért alkudni is lehet. Ha év elején 1500 euró alatti, azaz több mint 1400 eurós négyzetméterenkénti árról beszéltünk, év vége felé a lakások négyzetméterenkénti ára elérte az 1600 eurót. Különbségek vannak a város különböző lakónegyedeiben található ingatlanárak között, de az is megfigyelhető, hogy egyazon negyedben is más-más árat kérnek a lakásokért. Olyan esetre is volt példa, hogy egy belvárosi lakás négyzetméteréért 3000 eurót kértek, és el is adták az ingatlant. Még mindig a kisebb, azaz egy-két szobás, ötven négyzetméternél kisebb felületű lakásokat lehet a legjobban eladni – fogalmazott Bónis Endre, aki szerint elmaradt az ősszel szokásos „árrobbanás”, és decemberben kissé visszaestek az árak. 

Az ingatlanszakértő elmondta azt is, hogy kifizetődőbb a kisebb lakás vásárlása, főleg, ha a tulajdonos befektetés, azaz bérbe adás céljából vásárol. Hozzátette: a bérlők ritkán akarnak három-négy-öt szobás lakásban lakni. A 2020-ban várható tendenciákról ugyan még korai beszélni, de ezek kapcsán Bónis úgy vélekedett, hogy szerinte tovább nőnek a lakásárak 2020-ban. 

– A kolozsvári lakásokat most is inkább a környező megyékből származók vásárolják. A lakásárak növekedése kapcsán azzal is kell számolni, hogy a lakás megtérülése is kitolódik, szemben a pár évvel ezelőtti tíz-tizenöt éves időszakkal, ma már húsz év alatt térül meg az ingatlanberuházás. Kolozsváron még mindig nagy a kereslet a lakások iránt, és a város még mindig biztos piacot jelent azoknak, akik lakásba fektetik a pénzüket – nyilatkozta a Szabadságnak Bónis Endre ingatlanszakértő, irodavezető. 

Kifizetődőbb a kisebb lakás vásárlása

Az imobiliare.ro ingatlanos honlap szerint a 2019. decemberi 1700 eurós négyzetméterenkénti ár 0,2%-os drágulást jelent novemberhez képest (1,709 euró) és 10,1%-os növekedést (1,555 euró) a 2018-as év ugyanazon időszakához képest. Egy régi típusú lakásért 1739 eurós négyzetméterenkénti árat is kérhetnek, ami 9,2%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi, 2018 végén jegyzett 1593 eurós négyzetméterenkénti árhoz képest. Az új építésű lakások ára ugyanebben a periódusban 1516 euróról 1691 euró/négyzetméterre drágult, ami 11,5 százalékos növekedést jelent. 

Romániában az elmúlt időszakban ugyan emelkedtek az ingatlanárak, de enyhe csökkenés is megfigyelhető 2018-hoz képest. Az imobiliare.ro előrejelzése értelmében 2020-ban 8,2 százalékos árnövekedéssel számolhatunk. 

Bár a lakások 2019-ben valóban többe kerültek, mint 2018-ban, az ezt megelőző két évben még nagyobb növekedési rátát lehetett megfigyelni az ingatlanpiacon. Ez 2017-hez képest 11%-os, míg 2016-hoz 10,4%-os növekedést jelent. Ha valaki mégis lakásvásárlásra adja a fejét, 21 és 50 ezer euró közötti összeggel kell számolnia. A legolcsóbb, negyedik emeleten található lakást 21 ezer euróért árulták a Monostor negyedben. De ha inkább garzont szeretnénk vásárolni, ezt is megtehetjük: egy Mărăşti lakótelepen található első emeleti, 11 négyzetméteres ingatlan 22 ezer euróba kerül.

A fővárosban átlagosan 1413 euró/négyzetméter áron lehetett ingatlant értékesíteni 2019 végén, novemberhez képest 1,9 százalékkal többel. Ha pedig 12 hónapra tekintünk vissza, az ingatlanárak átlagosan 5,8 százalékkal növekedtek Bukarestben a 2018-as decemberi adatokhoz képest (1,335 euró/négyzetméter). Ezt a növekedési rátát, sok esetben maguk a régi házak lakói érték el, akik átlagosan egy év alatt 9%-kal értékelték többre eladásra bocsátott lakásukat, így 1232 euróról 1343-ra növelve azok értékét.

Borítókép: Rohonyi D. Iván/Archív felvétel