Balázs

Bence

Ünnepélyes keretek között adták át tegnap a felújított, sokak által csak Melodyként ismert egykori Központi Szállót, Kolozsvár 1830-ban épült emblematikus épületét, amely immár az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítványnak és a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara táncművészet szakának ad otthont. Az esemény díszmeghívottja, Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese úgy fogalmazott: a Sapientia nemzetmegtartó erő, példa a többi nemzetrész számára is. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szimbolikus térfoglalásként értékelte az ikonikus ingatlan átadását, míg Kató Béla püspök szerint már az épület birtokba vétele is csoda volt –az egyetem kolozsvári karának dékánja, Szenkovics Dezső találóan zárta a köszöntőbeszédek sorát latinul: Soli Deo Gloria. Az épületen az elmúlt időszakban külső és belső felújítási munkálatokat végeztek a pincétől a tetőszerkezetig, a beruházás teljes értéke áfa nélkül mintegy 6 millió lej volt.
Közhír
„Menetrendszerűen” megérkezett ma kora hajnalban az ötödik tojás is a webkamerával megfigyelt magyarfenesi fehér gólya fészekbe.
Életmód
Óriási meglepetésre négygólos vereséget szenvedett kedden este, a labdarúgó Román Kupa első negyeddöntőjében a Kolozsvári CFR, amely a második ligás Vajdahunyadi Corvinul pályáján, 12 ezer néző előtt kapott ki. A találkozót kissé félvállról vevő vasutasok a 11. percben emberhátrányba kerültek, ezt pedig könyörtelenül kihasználták a hazaiak. A csúfos vereség után ma délelőtt Adrian Mutu lemondott posztjáról, sajtóértesülések szerint Andrea Mandorlini lesz a régi-új edző.
Sport
A férfi kosárlabda EuroKupa negyeddöntőjében búcsúzott csütörtökön este a Kolozsvári U-BT az európai porondtól, miután 12 ponttal kikapott az angol London Lions együttesétől.
Sport
Az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtásával, betlehemezéssel kezdődött szombaton az Életfa Családsegítő Egyesület, a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség és a Szabadság napilap által immár 16. alkalommal megszervezett Adventi Sokadalma. A gyertyákat a szervezők részéről Rácz Mária unitárius lelkész gyújtotta meg, majd az Életfa alelnöke, Matekovits Hajnalka köszöntötte az egybegyűlteket. A műsor egyik fénypontjaként ezután betlehemezés következett, előbb a Báthory István Elméleti Líceum 5. C osztályának (felkészítő tanárok: Gyurka Izabella, Bíró Enikő és Fejér Mónika), majd a János Zsigmond Unitárius Kollégium hatodik osztályos Csillagok és Napkeleti Bölcsek csillagénekes csoportjainak (irányítók: Apáczai Csilla és Székely Beáta) előadásában.
Közhír
A kolozsvári magyar líceumok és kollégiumok illetve azok tornatanárai, továbbá a sportolási lehetőségeket kínáló, a fiatalok fejlődéséhez ily módon hozzájáruló kolozsvári magyar sportegyesületek – Ebihalak, Dribli, SportUp – egész éves munkáját köszönték meg kedden este Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvénytermében, ahol ezután „szubjektív” díjazás következett. A családias hangulatú eseményen Killyéni András sporttörténész emelte ki a tornatanárok sokszor láthatatlan munkájának, a közösségformáló iskolai sportvetélkedőknek a fontosságát.
Sport
A kolozsvári magyar líceumok és kollégiumok és azok tornatanárai, továbbá a sportolási lehetőségeket kínáló, a fiatalok fejlődéséhez ily módon hozzájáruló kolozsvári magyar sportegyesületek – Ebihalak, Dribli, SportUp – egész éves munkáját köszönték meg kedden este Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvénytermében. Az eseményen Matei Linda testnevelő tanár az erdélyi magyar testnevelés és oktatás megismertetése és népszerűsítése érdekében végzett munkájáért, Balló Laura testnevelő tanár a Killyéni Péter Atlétika Emlékverseny szakszerű megszervezéséért, Grabán Zsolt az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia lebonyolításáért vehetett át elismerő oklevelet Sándor Tamás konzultól. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa munkatársának – aki hamarosan távozik a kincses városból – ezután Killyéni András sporttörténész köszönte meg az iskolai sport felkarolása és támogatása irányába mutatott segítőkész hozzáállását. A részletekre visszatérünk.
Zoom
Az Életfa Családsegítő Egyesület, a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség és a Szabadság napilap idén is megszervezi – immár 16 alkalommal – az Adventi Sokadalmat, amelyre szeretettel várnak-várunk kicsiket és nagyokat a már megszokott helyszínen, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban, december 16-án, szombaton 10 és 16 óra között.
Közhír
Átadták tegnap az igényesen felújított válaszúti Bánffy-kastélyt, amelynek újjászületése gyakorlatilag két és fél, valójában lassan hat éve kezdődött el, hiszen a Kolozs megyei önkormányzat csak hatodik nekifutásra talált kivitelezőt. A teljes körű külső és belső felújítást európai uniós és megyei önkormányzati forrásokból – 4, illetve 7,5 millió euró – finanszírozta a Kolozs Megyei Tanács. Az eredmény látványos: a gyönyörű faburkolat lakkozása szinte csillog, az emeleti szobákban festőállványokon archív fotók, amelyeken viszontlátjuk az egykori kastély belső termeinek leírhatatlan gazdagságát. A kerti tó ismét él – a novemberi napsütésben visszatükröződött benne a patinás épület. A szalonban közben a kolozsvári filharmónia néhány tagjából álló kamarazenekar játéka hallatszott, s a látogatók közt elvegyültek a korabeli ruhákba öltözött leányok és daliás legények… A munkának azonban nincs vége: meg kell tölteni élettel a kastélyt.
Közhír
Néhány éve még csak a távoli, sosem ismert nagybácsi, netán a haldokló, vagyonát éppen ránk hagyni akaró távoli uralkodó vagy nyugalmazott bankigazgató próbált becsapni minket a drótpostán keresztül, azóta viszont igencsak kiszélesedett az online csalók palettája: a technológia fejlődésével az ő technikáik is kifinomultak. A Nemzeti Kiberbiztonsági Hivatal például tegnap arra figyelmeztetett, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök képét is felhasználták a napokban adathalászatot célzó internetes támadásban. A hatóság hozzátette: a mesterséges intelligencia felhasználásával a csalók ma politikusok, ismert üzletemberek és újságírók képeit vagy éppen hangját használják fel azon igyekezetükben, hogy bankkártyaadatokat megtudjanak. November 12–18. egyébként éppen a kiberbiztonság hete, amely okán több manapság népszerű világhálós csalásra is felhívták a figyelmet. Legyünk nagyon óvatosak…
Közhír
Huszonkettedik alkalommal rendezték meg vasárnap a Guráth Béla Emlékversenyt a jeles kolozsvári vívómester emlékére, s ez alkalom azért is volt különleges, mert az esemény részeként az Apáczai Csere János/Argeş utcai tornaterem vívóterme hivatalosan is felvette az olimpiai ezüstérmes Orbán Olga tőrvívó nevét – az ezt tanúsító táblát ugyan már korábban, Novák Eduárd sportminisztersége idején elhelyezték az épület homlokzatán, azonban a névadó ünnepség mindmáig váratott magára.
Zoom
Első nagyszínpadi előadására készül a tavaly fennállása 10. évét ünneplő kolozsvári Operettissimo együttes: november 17-én a Diákművelődési házban Huszka Jenő Lili bárónőjét mutatja be, amelyet aztán olyan helyekre is el szeretnének vinni az együttes tagjai, ahol a zenekedvelő közönségnek nincs alkalma élő operett műsort látni.
KultSzínTér