Tavaszi gombás köles zöldborsóval és zöldhagymával

Évás ötletek a konyhában borítókép

Régi gabonánkat hozom ma el, elődeink asztalán gyakran helyet kapott, nem véletlenül. Szegények, módosak egyaránt kedvelték ezt a nagyon egészséges és finom gabonát. 

A Kelet- és Dél-Ázsiából származó kenyér értékű kásanövény a köles, amelyet már az újkórtól Európában is széles körben ismertek. Rövid termesztési ideje, változatos felhasználhatósága, különleges ápolást nem igénylő természete miatt a nomád népeknek, így a honfoglaló magyaroknak is kedvelt gabonája volt. A középkorban a búza és az árpa mellett a köles volt a magyarok legfőbb terménye. A burgonya, a rizs, valamint a kukorica megjelenésével a 18–19. században háttérbe került, míg mára szinte teljesen feledésbe merült. 

Bár megtaláljuk a boltok polcain, finom íze és temérdek jó tulajdonsága ellenére ritkán kerül a tányérokba. Idegenkedünk tőle, nem tudjuk, mit kezdjünk vele, pedig szinte minden megtalálható benne, amire a szervezetünknek szüksége van. Az ásványi anyagok közül a káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza, megtalálható benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és a fáradság ellen is. A szervezetnek könnyű megemészteni, módjával a cukorbetegeknek és a májbetegeknek is ajánlott. A gluténmentes diétát követők étrendjébe is beilleszthető, s nem utolsósorban a fogyókúra része is lehet, mivel jó minőségű szénhidrátokat tartalmaz, és gátolja a zsírlerakódást, magas rosttartalma pedig nem engedi, hogy éhezzünk. 

A most hozott recepthez alig kell néhány hozzávaló, gyorsan elkészül, és nagyon finom. Tálalható köretnek, de önmagában is fogyasztható, ha valami könnyű ebédre vagy vacsorára vágyunk.

A szerző felvétele

Hozzávalók: 

200 g köles
250 g gomba
2-3 ek vaj
egy csokor zöldhagyma (zöldje)
150 g fagyasztott zöldborsó
50-70 g sajt (parmezán, pecorino, érlelt sajt, bármi, amit szeretünk)
400 ml alaplé (leveskockából is lehet)

Elkészítés: 

Az alaplében felteszem a kölest főni, eleinte nagyobb lángon, ha főni kezd, alacsony lángra veszem, és fedő alatt 15-20 percig párolom, majd elzárom alatta a tüzet, s hagyom még 10 percig degedni. Míg a köles pihen, a megtisztított és felszeletelt gombát vajon megpirítom, ezt nagyobb lángon teszem, hogy a gombából kiengedett víz ne gyűljön fel, hanem rögtön el is párologjon. Amikor a gomba készen van, rádobom a fagyasztott zöldborsót, és két perc alatt, folyamatos kevergetéssel áthevítem. A zöldborsónak nem kell feltétlenül felfőnie, mi pont azt szeretjük benne, hogy érezzük a zsenge, édeskés ízét. De aki csak főzve szereti, hagyja teljesen átfőni. Hozzáteszem a karikákra vágott zöldhagymaszárat, és további egy percig keveregetve a forrásig hevítem. Elzárom alatta a tüzet, s hozzáadom a forró kölest és a sajtot. 

Tálalható köretnek, de önmagában is fogyasztható, ha valami könnyű ebédre vagy vacsorára vágyunk (A szerző felvétele)

Nagyon ízletes, könnyű, laktatós tavaszi ebéd. Gombaszeretőknek mondanám, kötelező, de mindazok figyelmébe ajánlom szeretettel, akik szeretnének gyors, egyszerű, finom és laktató fogást. Önmagában teljes mértékben megállja a helyét, ha jó sok sajttal tálaljuk, a húsfogyasztók pedig köretként fogyaszthatják, az ő szervezetük is hálás lesz érte.