Suba László – 80: évfordulós kiállítás nyílt a Bánffy-palotában

Suba László – 80: évfordulós kiállítás nyílt a Bánffy-palotában
A kolozsvári Művészeti Múzeumban tegnap, december 8-án délután nyitották meg a Suba László – 80 című évfordulós tárlatot: a szobrászművész nyolcvanadik születésnapjára összeállított kiállításon Suba László alkotásai mellett négy festőművész munkái is megtekinthetők.

A kiállítás olyan reprezentatív művekből válogat, amelyek tükrözik az évfordulós szobrászművész több mint öt évtizedes alkotói tevékenységét, vizuális párbeszédet folytatva a Suba László által meghívott négy alkotó – Marta Deleanu, Agneta Labancz Cismașiu, Nagy Anna Mária és Alexandru Picovici – festményeivel. A tárlatmegnyitón jelen volt Suba László, valamint a meghívott kiállítóművészek közül hárman, Marta Deleanu, Agneta Labancz Cismașiu és Alex Picovici, továbbá beszédet mondott Florin Gherasim muzeológus, a kiállítás kurátora, Ioan Sbârciu, a Képzőművészek Országos Szövetsége (UAP) kolozsvári fiókjának elnöke és Kolozsi Tibor, a Barabás Miklós Céh elnöke.

Suba László 1941. november 15-én született Makfalván (Ghindari).  Már egészen korán érezte a művészet iránti elhivatottságot, amely egész életét végigkísérte. Szakmai képzése a Marosvásárhelyi Művészeti Gimnáziumban kezdődött, majd a kolozsvári Ion Andreescu Intézetben folytatódott szobrászati tagozaton az 1971-es évfolyamban, ahol tanárai Izsák Márton, Vetro Artur és Romulus Ladea voltak. Tordán telepedett le, ahol évtizedekig képzőművészetet oktatott. Tagja a Képzőművészek Országos Szövetségének és a Barabás Miklós Céhnek, alkotásait számos kiállításon mutatták be a nagyközönségnek Romániában és Magyarországon egyaránt.

Művészeti fejlődéséről az évtizedek során számos neves műkritikus írt, többek között Németh Júlia a következőképpen: „Erős, nyugodt és ugyanakkor egyszerű, minden felesleges dolgot nélkülöző formákat látunk, amelyek minden bizonnyal hosszú művészi munka eredményei. Suba nyelvezete változatos: egyformán jól dolgozik márvánnyal, fával, fémmel és sikeresen kombinálja is ezeket. Kiemeli ezen anyagok értékét és nemes szépségét, amelyhez a művész azon látásmódja is hozzájárul, hogy a dolgok lényegét ragadja meg, közvetlenül, kerülőutak nélkül fejezi ki magát.”

A szobrászművész által meghívott alkotók mindannyian Tordán születtek, tanulmányaik elvégzését követően pedig visszatértek szülővárosukba, ahol a tanítás és az új generációk képzése iránti elhivatottságukat ötvözik az alkotással.

Az évfordulós kiállítás december 30-ig látogatható a Bánffy-palotában, szerdától vasárnapig (hétfőn és kedden zárva) 10 és 17 óra között a járványügyi szabályozások betartásával.

(Borítóképen a megnyitó résztvevői. Fotó: Feleki István)