Színek és dimenziók kavalkádja a Bánffy-palotában

Megnyitották Áder Orsolya kiállítását Kolozsváron

Színek és dimenziók kavalkádja a Bánffy-palotában
Szín-, forma-, dimenzió- és vonalkavalkád, amelytől hol törpének, hol óriásnak érzi magát az ember – röviden így jellemezhető Áder Orsolya festőművész A dimenziók művészete (The Art of Dimensions) című kiállítása, amelyet szerda este nyitottak meg a Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában. Az eseményen felszólalt Lucian Nastasă-Kovács múzeumigazgató, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Hajdú Katalin, a tárlat kurátora, az Abigail Galéria és Aukciós Ház tulajdonosa, a virtuális térnek köszönhetően pedig Áder Orsolya is élőben követhette a megnyitót Sanghajból.

Lucian Nastasă-Kovács az esemény kezdetén úgy fogalmazott: „Ez olyan megnyitó lesz, mint a sportközvetítések, mozdulatlanul kell álljunk a mikrofonnál, hogy a művésznő is lásson és halljon bennünket Sanghajban”. A múzeumigazgató a folytatásban kiemelte, „nagyszerű, ugyanakkor munkás” kiállítást láthatnak az érdeklődők, amelyet régóta terveztek és eredetileg már tavaly ősszel megnyitottak volna, de mint oly sok más kulturális eseménybe, ebbe is beleszólt a járványhelyzet.

Következő felszólalóként Mile Lajos két idézettel indította beszédét: „Amikor valaki a képeimről beszél, őt magát értem meg jobban”; „Egy portrét nem olyannak festek meg, hogy hasonlítson, inkább az illető személy lesz hasonlóvá a portréjához”. A főkonzul ezután hozzátette: az első idézet Áder Orsolyától származik, a második pedig Salvador Dalí gondolata, aki nagyban hozzájárult Orsolya alkotói fejlődéséhez és világlátását, a művészetről vallott nézeteit is befolyásolta. Mile Lajos úgy fogalmazott: a festőművész elemi elszántsággal, alkotói bátorsággal, leleménnyel és egészen újfajta formanyelven közelít a minket körülvevő világhoz, játékosság és sajátos látásmód köszön vissza alkotásairól. Áder Orsolyát „a világot szenvedélyesen kutató és őszintén megjeleníteni akaró” fiatal művészként jellemezte, aki „minket sem kímél, hiszen ezt a formanyelvet meg kell érteni, oda kell rá figyelni, Madrid, Sanghaj és Budapest után pedig most Kolozsváron is megpróbálhatjuk megtanulni ezt a nyelvet” – tette hozzá.

Hajdú Katalin elmondta, régóta készül arra, hogy a legfiatalabb művészgenerációból is együttműködjön valakivel és úgy érzi, Áder Orsolya a legtökéletesebb választás. „Igazi kísérletező, extravagáns művész, sosem elégszik meg a kézenfekvő megoldásokkal. Kísérletezik a térrel, a fénnyel, a szemünkkel, a renddel és a káosszal. (…) Festményei egyszerre mutatják az Univerzum káoszát és rendjét, magukban hordozzák a Világegyetem titkait” – fogalmazott.

Áder Orsolya festménykiállítása február 27-ig látogatható a Bánffy-palota emeleti termeiben.

(Borítókép: A képernyőn Áder Orsolya, a mikrofonnál pedig a tárlat kurátora, Hajdú Katalin. A fotók a szerző felvételei)