Egyszerű kettősség tölti meg péntektől a Bánffy-palota termeit

Egyszerű kettősség tölti meg péntektől a Bánffy-palota termeit
Pénteken, január 21-én nyitják meg Részegh Botond Egyszerű kettősség (Dualitate simplă) című festmény-és rajzkiállítását a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A csíkszeredai képzőművész tárlatát, amelynek kurátora Petrányi Zsolt művészettörténész, február 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

„Részegh Botond sokrétű munkásságát átszövi egy tartalmi és vizuális elem, ami újra és újra visszatér különböző sorozataiban. Ez a »kettősség« a motívumok szimmetriája vagy párbeszéde, ami összefonódó és elváló alakokban, osztott képmezőben vagy egymáshoz hasonuló formák párosítható átalakulásában jelenik meg” – írja a tárlatismertetőben Petrányi Zsolt kurátor, kiemelve: az Egyszerű kettősség című kiállítás Részegh Botond azon munkáiból válogat, amelyek ezt a dualitást járják körül.

„A »kettősség« azért »egyszerű«, mert elkerülhetetlen. Az ellentétpárok meghatározzák létünket, és persze tudjuk és tapasztaljuk, hogy ebből a legbonyolultabb viszonyok rajzolódnak ki, ezért hozzátartoznak az emberi gondolkodáshoz, a kultúr-, a filozófia- és a vallástörténethez. Részegh Botond kiállítása azért elementáris, mert munkáin végigkövethetjük ennek az egyszerű törvényszerűségnek a bonyolultságát és dialektikáját” – fogalmaz a kurátor.

A tárlat február 6-ig látogatható a Bánffy-palotában, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között.