Srí Lanka-i menekülteket venne át Románia a brit hatóságoktól?

A román bevándorlási hivatalhoz (IGI) eddig nem érkezett olyan igénylés, hogy átvegye a brit hatóságoktól azokat a Srí Lanka-i menekülteket, akik a brit-amerikai támaszpontként használt Diego Garcia-szigeten kértek menedéket – közölte a román idegenrendészeti hatóság.

Az IGI arra a – BBC News által közölt, a román lapok által átvett – sajtóértesülésre reagált, miszerint a brit hatóságok ideiglenesen Romániába küldenék azt a több tucatnyi menekültet, akik 2021 óta élnek a katonai támaszpont melletti sátortáborban, miután október elején megállapodás született arról, hogy London átadja az Indiai-óceánban található, Diego Garciát is magába foglaló Chagos-szigetcsoport feletti szuverenitást Mauritiusnak.

A román bevándorlási hivatal közleményében megjegyzi, hogy a hat regionális befogadóközponton kívül egy sürgősségi tranzitközpontot is működtet Temesváron, ahova az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) küld azonnali elhelyezést igénylő menedékkérőket. Ott legfeljebb hat hónapig tartózkodnak a sürgős nemzetközi védelemre szoruló menekültek, ez alatt az őket ideiglenesen itt elhelyező országnak gondoskodnia kell befogadásukról. A temesvári sürgősségi tranzitközpontba sem érkezhet azonban olyan menekült, akit nem ellenőriznek a román nemzetbiztonsági hatóságok – szögezte le az IGI.

Románia 2008-ban írt alá – a világon elsőként, az IGI szerint „modellértékű” – háromoldalú egyezményt a sürgősségi tranzitközpont megnyitásáról a két nemzetközi szervezettel. Azóta az UNHCR 5436 menekült ideiglenes elhelyezését kérte a román hatóságoktól, amelyek 5029 esetben hagyták jóvá a beutazást. Az IGI szerint később valamennyi menedékkérő elhagyta Romániát.

Az IGI reagálását kiváltó romániai beszámolók a BBC News és a Guardian brit napilap korábbi írásai alapján felidézték: 2021-ben a brit haditengerészet egyik hajója egy léket kapott migránshajó mintegy 60 utasát mentette meg az óceánon. A Srí Lankáról érkező, az ottani rezsim elnyomására panaszkodó tamilok azt állították, hogy a kilyukadt halászbárkával akartak Kanadába jutni.

A britektől menedéket kérő csoportot Diego Garciára vitték, de a további sorsukról folytatott jogviták azóta sem vezettek eredményre, mert a londoni kormány attól tart: ha Nagy Britanniába szállítaná őket, azzal egy újabb „hátsó kaput nyitna” a migrációs útvonalak térképén. 

(Fotó: archív)