Naponta menekülnek Romániába ukrán férfiak a sorozás elől

Idén július közepéig csaknem 6300, a sorozás elől menekülő ukrán férfi lépte át illegálisan Románia északi határát, a román-ukrán határszakaszon észlelt határsértések száma naponta 20 és 50 között ingadozik - közölte hétfőn a Hotnews.ro bukaresti hírportál a román határrendészet Máramaros megyei felügyelőségétől származó adatokat ismertetve.

A háború kezdete óta július 23-ig 14 652 ukrán férfi lépte át illegálisan Románia északi határát.

A Szökevények temetője címmel közölt riportjában a román lap azt írta: a sorozás és a háború elől Romániába menekülő ukrán állampolgárok az ukrán határőrök éberégét többnyire a Máramaros megyei 163 kilométeres határszakaszon próbálják kijátszani, amelynek nagyobbik részén a 2000 méteres magasságot is elérő Máramarosi-havasok képezik az országhatárt, 63 kilométeren pedig a gyors folyású, örvénylő Tisza.

Egyik természetes akadályon sem veszélytelen átkelni: csak a román oldalon eddig 24 ukrán határsértő holttestét találták meg a hegyekben vagy a Tisza partján, de az ukrán sajtó szerint csak a Tiszába 29 szökevény fulladt bele - írta a Hotnews.

A cikkben a Máramaros megyei hegyimentők vezetőjét is megszólaltatták. Dan Benga elmondta: a Máramarosi-havasok ukrajnai része nem annyira szakadékos és meredekek, mint a romániai, és a domborzat kettőssége sokakat megtéveszt. A szökevények azt hiszik, hogy a határ átlépése után néhány órán belül már elérik a lakott térségeket, de ez nincs így. Egy mentőakció nyáron 9-13 órát, télen pedig teljes napokat vesz igénybe. Legtöbben a hideg miatt haltak meg - magyarázta.

Mihai Cantea, a hegyimentők egyike azt állította: idén már legalább 50 mentőmisszióban vett részt. Volt olyan eset, amikor az áldozatok egy szakadék szélén akadtak el, a sziklák fölött, de mire odaért volna a helikopter, addigra belepte a térséget a köd és nem lehetett már légi úton lehozni őket: másnap köteleken sikerült kimenteni őket. Egy többnapos keresés után kimentett fiú azt mondta megmentőinek: inkább a romániai hegyekben akart meghalni, mintsem a fronton, a háborúban - idézte fel a román hegyimentő.

A Hotnews szerint törvénytelen lenne, ha a román hatóságok, vagy bármely uniós tagállam hatóságai visszaadnák a menedékkérőket Ukrajnának. Az Európai Unió 2022-ben elfogadott határozata alapján valamennyi háború elől menekülő ukrán állampolgár és teljes családja megkapja az átmeneti védelmet az uniótól, ha 2022. február 24. előtt Ukrajnában lakott. A legtöbben azonban nem maradnak Romániában, hanem továbbutaznak Nyugat-Európába - írta a Hotnews.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Románia továbbra is „minden erejével” támogatni fogja Ukrajnát – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum résztvevőinek küldött videóüzenetében.
Belpol