Felmérés: a szélsőséges pártok megháromszorozhatják parlamenti súlyukat

Megháromszorozhatják parlamenti súlyukat a szélsőséges pártok, amelyek képviselete együttesen a 30 százalékot is meghaladhatja - derült ki az INSCOP közvélemény-kutató intézet szerdán ismertetett friss adatsorából.

A Libertatea című lap által megrendelt felmérés szerint a december elsejei parlamenti választásokon a pártpreferenciájukat megnevező választók 30,2 százaléka szavazna a Szociáldemokrata Pártra (PSD), 21,4 százalékuk a Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR), 13,2 százalékuk az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Pártra (PNL), 12,7 százalékuk a magát szintén jobbközép pártként meghatározó, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetségre (USR), 8,1 százalékuk pedig Diana Șoșoacă EP-képviselő SOS Romania pártjára.

Az INSCOP által használt minta 3,7 százalékos támogatottságot mutatott ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti jelöltlistái számára.

A közvélemény-kutató külön grafikonban kiemelte, hogy a jobboldali pártok (PNL, USR) együttes, 30,4 százalékos támogatottsága alig néhány tizeddel magasabb a baloldali PSD támogatottságánál, míg a szélsőségesnek tartott AUR és SOS Romania együttes parlamenti ereje eléri a 31,8 százalékot, tehát mind a jobb- mind a baloldalét meghaladhatja.

Az INSCOP igazgatója szerint a "szélsőséges-szuverenista profilú pártok" előretörése valódi politikai földrengést idézhet elő Romániában. Remus Ștefureac szociológus arra is felhívta a figyelmet, hogy az egymás utáni hétvégeken megrendezett romániai választások sajátos menetrendje jelentősen befolyásolhatja még a december elsején rendezendő parlamenti voksolás eredményét, ugyanis az elnökválasztás első fordulója november 24-én lesz, és annak eredménye jelentős mozgósító erőt jelenthet az államfőjelöltjüket második fordulóba juttató pártok támogatói számára.