Székely

Kriszta

Kalotaszentkirály község elnyerte a helyi érdekeltségű turisztikai település minősítést, amely újabb európai projektek elindításában jelenthet előnyt – tájékoztatta lapunkat Póka András György polgármester. A község már két évvel ezelőtt benyújtotta pályázatát, de a minisztériumok átszervezése miatt a döntés késett. Elsősorban a szálláshelyek számát és minőségét, az infrastruktúra fejlettségét, a zöld felületek mennyiségét vették figyelembe. Fontos szempont volt az önkormányzat turisztikai stratégiája, Póka András György érdeklődésünkre elmondta: több elképzelés is felmerült, amelyekre pályázati úton pénzforrásokat lehetne szerezni, gondolkodnak kalandpark, illetve az Erdélyben honos fákat bemutató arborétum létesítésében. Kolozs megyében Jósikafalva, Reketó, Meregyó és Székelyjó községek, illetve a Dregán-völgye számít még helyi érdekeltségű turisztikai településnek.
Közhír
A kormány pénteki ülésén elfogadott határozatával közel 270 millió lejt különített el a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárok szervezeteinek.
Belpol
Pártfüggetlen, férfi és jobboldali – a felmérések szerint a romániai választók több mint fele ilyen államelnököt szeretne a Cotroceni-i palotában látni az elkövetkező öt évben. Az INSCOP közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 55 százaléka szeretne független jelöltet, 36,1 százaléka párttagot. (A többiek nem tudják, vagy nem válaszoltak). A felmérésben résztvevők 50,4 százaléka jobboldali, 20,7 százaléka pedig baloldali elnököt preferálna; 53,8 százaléka szerint az elnök legyen férfi, 31 százalékuk szerint viszont jobb lenne egy hölgy.
Máskép(p)
Nem a mellszobor teszi az embert… – mondhatnánk, dr. Izsák Sámuel orvostörténész professzort pedig végképp nem olyan embernek ismertük, aki ilyesmiben mérte volna az elismerést. Mindez Valeriu Bologa professzornak a nemrég ismét látogatható kolozsvári Gyógyszerészeti Múzeumban elhelyezett büsztjéről jutott eszembe. Legalább ekkora elismerést érdemelne Izsák professzor is, valójában az ő nevéhez fűződik az államosítás után a Hintz-házban létrehozott gyógyszerészeti gyűjtemény, amely többéves szünet után ismét látható a nagyközönség számára.
Máskép(p)
Különleges szereposztásban mutatta be Puccini Bohéméletét a londoni Királyi Operaház csütörtök este, a január 25-ei előadást további három követi. Mimi alakítója a világhírű román operadíva, Angela Gheorghiu, aki 1992-től énekli ezt a szerepet a londoni színpadon. A hazai zenekedvelő közönség tudja: Mimiként először a kolozsvári román operában lépett fel 1989-ben, 23 évesen. Olasz nyelven énekelt, ami egyáltalán nem volt jellemző (megengedett) abban az időben. Gheorghiu Mimije semmit sem vesztett varázsából az elmúlt három évtizedben, hiszen minden alkalommal igyekszik valami újat hozzátenni. „Minden előadás egyedi. Minden pillanat más!” – nyilatkozta a napokban a The Guardiannak. Rodolfo szerepében Ştefan Pop. A besztercei születésű tenor a kolozsvári magyar operában debütált Cimarosa A titkos házasság című vígoperájában 2009-ben, azóta a világ számos nagy operájában fellépett már, Londonban először 2012-ben hallhatták Nemorinóként. Musetta szerepét a szintén román származású Simona Mihai énekli, a fiatal szoprán a londoni operaház társulatának a tagja, Marcellót, a festőt pedig a kisinyovi Andrej Zsilinovszkij, a moszkvai Bolsoj baritonja. Végül, de természetesen nem utolsósorban Schaunard szerepében „a mi” Nagy Zoltánunk, aki szintén nem először lép fel a Covent Gardenben ebben a produkcióban: tavaly öt előadásra, idén egy további Bohémélet-sorozatra szerződtették, jövőre pedig újabb felkérés várja.
KultSzínTér
Újabb javaslattal állt elő a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az idén esedékes négy választás időzítését illetően. Korábban az elnökválasztásoknak és az önkormányzati választásoknak az összevonását kezdeményezte, most viszont az önkormányzati választásokat az európarlamenti választásokkal szervezné egyszerre. A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyelőre nem foglalt állást az összevonási javaslatokkal kapcsolatban. Az RMDSZ szerint a PNL által felhozott pénzügyi érvek populista jellegűek, az önkormányzati és EP-választásoknak az összevonása pedig káoszt eredményezne. A június 9-re tervezett EP-választások időpontján ugyanis nem lehet változtatni, értelemszerűen az egyébként szeptemberre tervezett önkormányzati választások csúsznának előre, ami fejetlenséget eredményezne a közigazgatásban.
Belpol
Még várat magára a 2024-es választások időpontjának bejelentése. A pártok taktikáznak. A döntés a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – meglehetősen eltérő - érdekeinek „eredője” lesz, ehhez kétség nem fér.
Máskép(p)
Diana Șoșoacă szenátor hangoskodott és sértegetett a parlament ünnepi ülésén az RMDSZ-es Turós Loránt felszólalása alkalmával. Kollégájának – közvetve pedig az erdélyi magyarságnak – azt üzente: menjünk Budapestre, és ott magyarkodjunk. Vagyis hát azt, hogy nincs itt mit keresnünk, ez a föld a románoké, kizárólag az övék… Ismerős szöveg, hallgatjuk évtizedek óta, hol hangosabban, hol visszafogottabban.
Máskép(p)
Neves karmestert lát vendégül a Kolozsvári Magyar Opera: az Amerikában élő ifj. Palló Imre vezényli a december 7-én műsorra tűzött Szerelmi bájitalt, a Donizetti-vígoperát Kürthy András rendezte.
KultSzínTér
A populizmus 1-től 10-ig terjedő skáláján Románia a második helyen áll Európában, az elemzők 7,5-re értékelték ezt a mutatót - mondta Florin Dănescu, a Romániai Bankszövetség (ARB) ügyvezető elnöke kedden, az Országos Statisztikai Intézet (INS) által szervezett gazdasági témájú konferenciáján. Hangsúlyozta: a populizmus terjedése jelenti pillanatnyilag az egyik legfőbb aggodalmat a gazdasági szféra számára.
Máskép(p)
Mihályfalvi Katalinnak, az RMDSZ oktatási ügyekkel foglalkozó ügyvezető alelnökének bemutatkozásával kezdődött az RMDSZ Kolozs megyei küldötteinek (MKT) csütörtöki tanácskozása. A tisztségviselő elmondta: azért vállalta el a feladatot, mert belülről ismeri az oktatási rendszert, ennek összetettségét, gondjait, hisz abban, hogy ezt a rendszert jobbá lehet tenni, ebben pedig ő maga is ki szeretné venni a részét.
Közhír, Belpol
Csütörtök este lapzárta után helyezték ki a Főtér északi oldalán a készülő téli vásár első díszkapuját, amelynek külső részén, a bejáraton a román felirat alatt magyarul is fel van tüntetve: Kolozsvári Karácsonyi Vásár. A belső oldalon hat buborékban hat különböző nyelven (román, magyar, angol, német, francia, olasz) ugyanaz a szöveg, fent pedig öles betűkkel angolul: Cluj-Napoca Christmas Fair.
Közhír