Sokrétű tanácsadással segítik a családon belüli erőszak áldozatait

Kilenc bántalmazási panaszt nyújtottak be idén Kolozsváron

Sokrétű tanácsadással segítik a családon belüli erőszak áldozatait
A családon belüli erőszak áldozatai számára létrehozott tanácsadó központot nyitottak meg tegnap Kolozsváron a Máramaros (Zsigmond király) út 1. szám alatt, ahol a rászorulók integrált – jogi és pszichológiai – tanácsadásban részesülhetnek szociális munkás irányításával. Az egyre aggasztóbb méreteket öltő jelenség megfékezése érdekében a kolozsvári önkormányzat tavaly óta lakbértámogatást biztosít a családon belüli erőszak áldozatainak, idén a tanácsadó központot nyitották meg, de menhely kialakítását is tervezik, hogy még sokrétűbb segítséget tudjanak kínálni a helyzetüket felvállaló áldozatoknak – tudtuk meg Oláh Emese alpolgármestertől, aki sajtótájékoztatón hangsúlyozta a központ fontosságát. – A statisztikai adatok tükrében fontosnak tartom, hogy az önkormányzat felvállalja az áldozatok támogatásának felelősségét, még akkor is, ha az általa működtetett szociális és egészségügyi igazgatóság teszi meg a konkrét lépéseket – fogalmazott az alpolgármester.

A 2017-es adatok ijesztőek, ha a családon belüli több mint 21 ezer erőszakra vonatkozó panaszra gondolunk, de a halálos áldozatok száma (87) is aggodalomra ad okot, nem beszélve a tavaly kiállított 3000 távoltartási végzésről, amelynek felét megszegték a bántalmazók – sorolta az országos statisztikai adatokat Oláh Emese, aki szerint a számadatok is indokolják a hatósági közbelépést és a civil szféra bevonását a jelenség megfékezése érdekében. Úgy vélte, Kolozsváron és Kolozs megyében sem jobb a helyzet, hiszen idén már csaknem tucatnyi panaszt iktattak a családon belüli erőszak áldozatai részéről. – És ez sajnos csak a jéghegy csúcsa, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az áldozatok sok esetben nem vállalják fel helyzetüket, és nem élnek a panasztétel lehetőségével.

A kolozsvári önkormányzat tájékoztatása szerint Kolozsváron tavaly 20 családi bántalmazást vettek nyilvántartásba, kétszer többet, mint hat éve, és az idei első negyedévben jegyzett kilenc se mutat csökkenő tendenciát. Aurel Mocan, az önkormányzat szociális és egészségügyi igazgatóságának vezetője azzal magyarázta a nyilvántartott esetszám jelentéktelenségét, hogy eddig nem biztosították az áldozatok által igényelhető támogatási szolgáltatást. 

– Az önkormányzat szempontjából fontos lépés a központ beindítása, illetve az, hogy integrált szociális támogatást tud nyújtani. De a segítségnyújtás nem csak ebben merül ki. Az elmúlt évben lépett hatályba az a helyi tanácsi határozat, amelynek értelmében a családon belüli erőszak áldozatai lakbérpótlékot igényelhetnek azért, hogy menekülni tudjanak az őket veszélyeztető személytől. Természetesen ez olyankor kérelmezhető, amikor a bántalmazottak már túl vannak a krízishelyzeten, és nyugodt körülmények között tudnak albérletet keresni – fogalmazott Oláh Emese, aki szükségesnek tartja menhely létrehozását is. – Már működik egy, a megyei szociális és egészségügyi igazgatóság hatáskörébe tartozó menhely, de kevés helyet tud biztosítani, ezért indokolt, hogy az önkormányzat is megtegye a kellő lépéseket a menhely létrehozása érdekében – tette hozzá az elöljáró.

Egyéni és szülő-gyerek tanácsadásra is lehetőség lesz a központban

Ami a központ létesítéséhez kellő anyagi ráfordítást illeti, mivel az ingatlan az önkormányzat tulajdonát képezte, és csupán a használati jogot kellett átadni a szociális és egészségügyi igazgatóságnak, csak a kivitelezési munkálatok 100 ezer lejes, és a felszerelés 17 ezer lejes költségét kellett biztosítania az önkormányzatnak helyi költségvetésből.

Viorica Zlati, a Kolozs Megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (AJPIS) igazgatója röviden vázolta az engedélyeztetési folyamat lépéseit. – A munkaügyi minisztérium állítja ki a működéshez szükséges, egy évre szóló ideiglenes engedélyt. Ezt követően az AJPIS szakfelügyelői kiszállnak a helyszínre és felmérik, értékelik a központ tevékenységét, amire alapozzák az öt évig érvényes engedély kiállítását – részletezte, hozzátéve, nem hiszi, hogy bármi gond felmerülhet az engedélyeztetés során.     

Gina Pop rendőrbiztos, a Kolozs Megyei Rendőrség bűnmegelőzési osztályának vezetője kifejtette: eljött az ideje az aktív szerepvállalásnak a bűnmegelőzés terén. – Máris fejlődésnek számít, hogy egyre többen felvállalják a bántalmazott státuszt, így mi is azonnal közbeléphetünk – jegyezte meg.    

A családon belüli erőszakot túlélő Eleonora Pokola elmondta: személyes tapasztalatból tudja, hogy mennyire fontos egy ilyen élethelyzetben a segítségnyújtás. Hozzátette: amikor ő nézett szembe ezzel, tabunak számított a családon belüli erőszak, a szőnyeg alá seperték a problémát, napjainkra ez is sokat változott. Egykor helyzetéből megpróbált előnyt kovácsolni, létrehozta a Vivad Egyesületet, amely által a hozzá hasonlókat támogatja. Emellett megírta az Egy túlélő története című könyvet is, amelyben nem csak személyes történetét osztja meg az olvasóval, de kitér a családon belüli erőszak lehetséges okaira és az érvényes törvénykezésre, sőt hasznos tanácsokkal is szolgál segítségkérés esetére.    

Az érintettek vagy hozzátartozóik a tanácsadóközpont munkatársaival a helyszínen, a 0372 799 098-as telefonszámon vagy a violentainfamilie@dasmclujnapoca.ro címen vehetik fel a kapcsolatot, lehetőségeikről bővebben a szociális és egészségügyi igazgatóság honlapján, a www.dasmclujnapoca.ro-n tájékozódhatnak.