IGPR - az év első tíz hónapjában 4,85 százalékkal nőtt a családon belüli erőszak körébe tartozó bűncselekmények száma

IGPR - az év első tíz hónapjában 4,85 százalékkal nőtt a családon belüli erőszak körébe tartozó bűncselekmények száma
A családon belüli erőszak körébe tartozó bűncselekmények közül 29.987 ütlegelés és egyéb erőszakos tett, 5833 fenyegetés és 3516 esetben a távoltartási végzés megsértése volt. Az ideiglenes távoltartási parancsot 709-szer szegték meg, és 4662 családelhagyást is jegyeztek. Az utóbbi kettő csökkenést mutat a tavalyi év hasonló időszakához képest, amikor 720, illetve 4662 ilyen esetet jegyeztek.

Januártól október végéig a bíróságok 10.036 távoltartási végzést adtak ki, ezek közül 4539-et rendőrségi ideiglenes távoltartási parancs alapján. A parancsot 3516 esetben szegték meg az agresszorok, ami 24,55 százalékos növekedést jelent 2022 azonos időszakához viszonyítva. 2286 városon, 1230 vidéken történt.

A nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja alkalmából a World Vision Románia a Román Rendőrséggel és az Alka Grouppal partnerségben elindítja A bántalmazás nyomokat hagy. Az információ gyógyít elnevezésű kampányt - közölte még az IGPR.

A kampány több közösségi platformon fut majd, pszichológusok, szociális munkások, ügyvédek, tanárok és rendőrök adnak tanácsokat a kamaszlányoknak az abuzúsok megelőzésére, figyelembe véve, hogy a lányok nagy része nem tudja, hogyan védje meg magát ilyen helyzetekben.

A rendőrség adatai szerint az első kilenc hónapban a családi erőszak 45.439 áldozatának több mint 67 százaléka nő volt, 14 százaléka pedig kiskorú.

A World Vision Románia adatai szerint a fiatalok 11 százaléka állította, hogy volt olyan párkapcsolata, ahol a partnere minden döntését megpróbálta irányítani; 10 százaléknak volt olyan partnere, aki kiabált vele; 6 százalékának volt olyan partnere, aki ragaszkodott ahhoz, hogy akarata ellenére szexuális aktust létesítsen vele.