Rozsdamentes acélból háromszögek, vonalak, formák – és közöttük a tér

Rozsdamentes acélból háromszögek, vonalak, formák – és közöttük a tér
Különleges eseményre indultam szerdán: Gabriela von Habsburg főhercegnő, szobrászművész tárlatának megnyitójára a kolozsvári Művészeti Múzeumba. Némi internetes tájékozódás után igencsak felkeltette a kíváncsiságomat, hogy a nálam négy nappal fiatalabb, nemesi címet nem viselő hercegnő, aki nem arisztokrata családból származó férjet választott, művészeti pályája mellett tanár és diplomata is. 2009 és 2013 között Georgia (Grúzia) németországi nagykövete volt, tanított a Tbiliszi Művészeti Egyetemen és a németországi Neuburg an der Donau nyári akadémiáján is, Georgia pedig nagy hatással volt rá, ottani munkássága miatt megkapta a grúz állampolgárságot.

Mint a mesében: hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy (ebben az esetben) királyfi, akinek hét gyermeke született. A királyi életmódhoz szokott középső lány nagyon szerette a természetet, festegetett, ezért a szülők elküldték művészeti iskolába, ahol a rajzolás, festészet mellett zenét is tanult. Őt viszont jobban érdekelték a térben lévő tárgyak, ezért egyik tanára a térplasztika és a szobrászat felé irányította. Így kezdett fúrni-faragni, fából készült alkotásait pedig a hercegi udvar is megcsodálta. Később rájött, hogy a fa idővel elenyészik, elkorhad, ezért nemesebb anyagot keresett, és talált is – a rozsdamentes acélt. Ezzel viszont nehéz megbirkózni: lovaghoz méltó öltözetbe bújt, rózsaszín ruhácskáját kezeslábasra cserélte, sisakot húzott a fejébe, maszkot tett arca elé és mellvértet öltött magára. Fémszerszámokkal, gépekkel vette magát körül, vágott, kalapált, csiszolt.

Pozitív-negatív formák fény-árnyék kontrasztjai

A Bánffy-palota termeibe lépve a falon lévő fotókon overálba öltözött nőt pillantok meg, aki műterme kertjében egyik munkája mellett áll. A következőn, a kezeslábas-védőszemüveges-sapkás-csiszológépes fotón sem a hercegnőt, sokkal inkább az alkotót látom. A falakon rozsdamentes acélból készült kisebb szobrait pillantom meg, ebben a megvilágításban nagyon jól érvényesülnek a pozitív-negatív formák fény-árnyék kontrasztjai – ezért is kapta a kiállítás a Térköz címet. Néhány fotón az Európa-szerte (és nemcsak) megtalálható, nagy méretű kültéri alkotásai tekinthetők meg. A svájci Aarburgban található öt acélkapu az öt kontinenst jelképezi, az alkotás mérete 12x35 méter. A müncheni Egyiptomi Múzeum előtt állt Betasith nevű hatméteres szobra, amelyet később a repülőtér 2-es termináljában állították fel. Látható munkája Tbilisziben is, az elnöki palota előtt: a 9x8 méteres alkotás az állam három hatalmi ágának állít emléket. Szintén kilencméteres a Kávébab a németországi Grünsfeldben, hasonló méretű Sopronban a Vasfüggöny is, Washingtonban a Peak K2, Linzben a Főnix – és még sorolhatnám a művész köztéri munkáit. A kelheimi Életspirál „csak” 2,7 méter magas. A kolozsvári tárlaton (is) konstruktív-geometrikus szobrászattal állunk szemben, minden kiállított szobor rozsdamentes acélból készült, a falakon pedig néhány litográfia, grafika is látható.

Fotó: Feleki István

A román nyelvű megnyitóbeszédeket tolmács fordította a főhercegnőnek, a német és angol nyelvűeket pedig a közönségnek románra, majd magyarra is. A kiállítást Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki mások mellett a kolozsvári Francia Intézet és a Német Kulturális Központ munkatársait is köszöntötte. Kifejtette, mint minden kiállításnak, ennek is története van: Románia schengeni övezetbe való csatlakozásának megvétózását követően a temesvári Művészeti Múzeum visszautasította, nem vállalta a főhercegnő, Gabriela von Habsburg szobrászművész kiállítását, így Thomas Emmerling műgyűjtő, a művész romániai képviselője megkereste a kolozsvári múzeumot az ügyben. „Mi szívesen pártfogásba vettük, és felajánlottuk a múzeum termeit a kiállítás megvalósítására” – tette hozzá Lucian Nastasă-Kovács.

Az igazgató a folytatásban röviden ismertette a művésznő életpályáját. Gabriela von Habsburg 1956-ban született Luxemburgban, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen tanult filozófiát, majd a képzőművészeti egyetemen fejezte be tanulmányait. A kortárs művészet egyik ismer alakja, számos térszobrászati alkotása látható Európa-szerte – hangzott el.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke kiemelte: örül, hogy Kolozsvár szívében, a Bánffy-palotában, Erdély egykori kormányzójának házában fogadhatjuk őfelsége műveit és őt személyesen is üdvözölhetjük városunkban. Úgy fogalmazott: öröm és történelem, modern és klasszikus között jöhetett létre ez a tárlat.

„Kompozíciói nemzetközi nyelven beszélnek”

Bogdan Iacob művészettörténész elmondta: a tárlaton látható munkák formailag nagyon egyszerűek, emögött azonban mérhetetlen technikai tudás van. „Gabriela von Habsburg alkotásait határozott kézjegy és minőség jellemzi. Fő motívuma a háromszög, amelyet jellegzetes vízszintes és függőleges vonalakkal egészít ki – ez az a köztes tér, amelyben szobrai formálódnak. Grafikái kollázsszerűek, a fő- és komplementer színek kölcsönhatásán alapulnak. A »de Stijl« holland avantgárd művészeti irányzat megalapítójának, Theo von Doesburgnak a munkáira emlékeztetnek, amelyekben a figuratív formákat a vízszintesen és függőlegesen elhelyezett geometrikus formák váltják fel.  Gabriela von Habsburg kompozíciói levegősek, dinamikusak, egyediek, nemzetközi nyelven beszélnek. A síkfelület kilép a térbe, háromdimenziós formává alakul. Az itt látható, rozsdamentes acélból készült, kisméretű szobrok egy része falra erősített, így meg lehet tapintani őket, képhelyzetben megtapasztalhatóvá válnak” – hangsúlyozta a művészettörténész.

A szobrászművész alkotásai április 30-ig tekinthetők meg a Bánffy-palota termeiben. A fotók a szerző felvételei

Oana Ionel, a tárlat kurátora angol nyelven indította beszédét és párbeszédre hívta Gabriela von Habsburgot. A művész elmondta, még gyerekkorában kezdett ismerkedni a művészettel, zenét és festészetet tanult, de egyik tanára végül a térplasztika felé irányította. Nem a kolozsvári az első romániai kiállítása, de ez az első állami múzeumban nyílt tárlata az országban. Arról is beszélt, hogy az érdeklődők, akik eljönnek munkáit megnézni, művészetének részeivé válnak, mert ezek a munkák csak a nézőkkel kapcsolatba lépve tudnak érvényesülni. Felszólalásának végén kiemelte: a munkák megtekintése közben nyugodtan lehet tőle kérdezni, szívesen válaszol a látogatók kérdéseire. Kíváncsiskodásomra a főhercegnő elmondta: édesapjával és fiútestvérével ellentétben, ő sajnos nem tanult meg magyarul. A megnyitó végén Thomas Emmerlinget kérdeztem arról, miért éppen Kolozsvárt választotta a kiállítás helyszínéül. „Kolozsvár titokzatos város Bécs és Bizánc, a Kelet és a Nyugat kapuja között. Régi város, amelynek ezer arca van” – válaszolta a műgyűjtő.

Borítókép: Gabriela von Habsburg főhercegnő, szobrászművész Kolozsváron kiállított munkáival a Művészeti Múzeumban. Fotó: Feleki István