Szentes Lajos nyomában – megnyílt a GDAŃSK50 című kiállítás

A tárlat központi helyén található kalapos alakot zárt udvarban találták meg (A szerző felvétele)
Új helyszínnel bővült a Vault One Galéria Kolozsváron, a Rákóczi / General Eremia Grigorescu utca 52. szám alatt. A Korunk Stúdiógalériával közösen felújított helyszín első kiállítása Szentes Zágon képzőművész GDAŃSK50 című egyéni tárlata, amelyet péntek délután nyitottak meg. Témája a Kolozsvártól nagyjából ezer kilométerre fekvő észak-lengyel kikötőváros, Gdańsk arculata és annak változásai.

Szentes Lajos (1944–2002) csíkszeredai fotográfus 1974-ben két művészbarátjával, Wrábel Judittal és Szilágyi Varga Zoltánnal együtt, kölcsönkapott fényképezőgéppel a lengyelországi Gdańskba indult. Fél évszázaddal később az ott készült fotók egy részét fia, Szentes Zágon ugyanabból a szögből fotózta újra, ugyanolyan gyújtótávolságú, 50mm-es objektívvel, a képarányt tartva. Az eredeti anyagból 23-at sikerült rekonstruálni, a tárlat ezekből 16-ot mutat be.

A kiállítást Bába István, a Vault One Galéria társalapítója és művészeti vezetője nyitotta meg, aki a Korunk Stúdiógalériával való partnerségükről beszélt: „Ebben a térben közösen fogjuk megszervezni a kiállításainkat, ez a mai nagyon szép esemény számunkra, hiszen ez a debütáló kiállításunk itt” – fogalmazott. Hozzátette, a kiállítótér felújításon esett át, amelyben a galéria művészei is részt vettek.

Bába István, Mărcuțiu-Rácz Dóra és Szentes Zágon a megnyitón (A szerző felvétele)

A tárlat kurátora, Mărcuțiu-Rácz Dóra nyitóbeszédében elmondta, Szentes Lajos gdański felvételeit 2023 májusában dolgozták fel, a fotók rekonstruálásának ötlete is ekkor fogalmazódott meg. A digitális „remake” egy évvel később, három nap alatt készült el. 

A kurátor arról is beszélt, hogyan sikerült a projektet tető alá hozni. Megtudtuk, nem volt könnyű dolguk, amikor Szentes Lajos lépéseit próbálták lekövetni, a nyomozómunka legnagyobb kihívása a helyszínek azonosítása volt. Mint elmondta, ebben a Google térkép StreetView-funkciója segítette őket: „A beazonosított helyszínek koordinátáit a 15 x 24 cm-es nyomtatott referenciafotók hátára ragasztott QR-kódok őrzik, de készült kontaktmásolat, így a sorrend alapján valamennyire az útvonal is beazonosítható volt” – mesélte Mărcuțiu-Rácz Dóra. A projekt nem volt zökkenőmentes, a város ötven év alatt rengeteget változott, így néhány rekonstrukció azért nem készülhetett el, mert voltak olyan kulcsfontosságú helyek, amelyek hozzáférhetetlenné váltak: „A falba épített szobrokat, díszeket, amelyeket lerombolt 17. századi házakról menekítettek – és amelyek között szerepel a kiállítás központi helyén található kalapos alak is – végül zárt udvarban találtuk meg” – fogalmazott a kurátor. 

Az eredeti anyagból 23-at sikerült rekonstruálni, a tárlat ezekből 16-ot mutat be (A szerző felvétele)

A tárlat a 2024-es Galériák Fehér Éjszakája (Noaptea Albă a Galeriilor – NAG) programnak is része, amelyet Romániában több városában megrendeznek, ez az egyik legjelentősebb kortárs kultúrának szentelt esemény. A GDAŃSK50 október 31-éig látogatható, Google Reserve Linken keresztüli foglalással, amely a tárlat Facebook-eseményénél– GDAŃSK50 (Photo Remake Project) – is elérhető. A tervek szerint több helyen is bemutatják, az eddigi állomások között Csíkszereda, Debrecen, Marosvásárhely és Sepsiszentgyörgy is szerepel, továbbá az alkotók könyv formában, szöveggel kísért albumot is szeretnének megjelentetni.

(Az eseményen készült fotógalériánkat itt láthatják.)